Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz ? 20 Nedeni !

12.01.2021
2.922
Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz ? 20 Nedeni !

Muhabbet kuşu neden yumurtlamaz ? Bu çoğu çift muhabbet kuşu bakan için büyük bir problem olarak görülebilir. Muhabbet kuşu yumurtlamıyor ise bunun bir çok sebebi olabilir. Şimdi maddeleri teker teker inceleyelim ve muhabbet kuşu neden yumurtlamıyor ? hep birlikte görelim.

Hatalı Aydınlatma

Muhabbet kuşları tropikal iklim canlılarıdır ve ışığa ihtiyaç duyarlar. Bu ışık normal aydınlatma ampulleri ve florasan lar ile yapılan aydınlatma değildir. Normal aydınlatma haricinde güneş ışınlarına yani UVA ışınlarına da ihtiyaç duyarlar. UVA ışınları muhabbet kuşlarının gelişim ve canlılıkları için önemlidir. Anı zamanda UVA ışınları muhabbet kuşlarına üreme enerjisi de sağlamaktadır. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Havasız Ortam

Muhabbet kuşları bol oksijen ve temiz hava seven canlılardır. Oksijen seviyesi düşük , boğuk , rutubetli ortamları sevmezler. Bu tür ortamlarda genellikle uyku halinde ve düşük mod halinde yaşarlar. Bu tür ortamlarda muhabbet kuşları çok fazla hastalanabilir ve iyileşmeleride uzun zaman alabildiği gibi bu tür ortamlarda hayatlarını kaybedebilirler. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Kafes Temizliği

Kafes temizliği en az ortam havası kadar önemlidir. Temizlenmeyen kafesler kısa süre sonra koku yaymaya başlarlar. Muhabbet kuşları çok iyi koku alabilen canlılardır. Kötü kokular onları rahatsız eder ve bu sebeplerden dolayı yumurtlamaya bilirler. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir yanıt olabilir.

Yetersiz Beslenme

Muhabbet kuşları gerçek doğalarında , yaban hayatında yılda 1 en fazla 2 kez yuva yapan canlılardır. Yaban hayatında bu canlılar diledikleri besinleri yiyebilmektedir. İstedikleri kadar enerjiyi , diledikleri meyvelerden ve sebzelerden karşılayabilmektedir. Kafes ortamında bakmış olduğumuz muhabbet kuşları bu besinlerden yoksundur. Bunun için mutlaka karışık kaliteli yemler kullanmalıyız.  Rutubetli ve tarihi geçmiş yemler kullanmamalıyız. Haftada en az 2 kez haşlanmış yumurta vermeliyiz. Karışık muhabbet kuşu yemi içerisine kanarya yemi karıştırabiliriz. Yem oranının 20 de 1 i kadar nijer tohumu karıştırabiliriz. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Zamanında Temizlenmeyen Suluklar

Muhabbet kuşu üretimi ve bakımında mutlaka uygulanması gerekenlerden biri suluk temizliğidir. E coli , Colibasili hastalıklarının ana sebebi suluklardır. Suluklar günlük temizlenmediğinde , suyun ph değeri düşer ve su kalitesini kaybeder. Bu sayede su hem kalite kaybeder hemde kendi bünyesinde mikrop üretmeye başlayabilir. Muhabbet kuşları yem yedikten hemen sonra çoğunlukla su içerler. Ağızlarında kalan yem parçalarını bu suluklara bulaştırarak sulukların daha hızlı bakteri üretimine katkı sağlarlar. Suluk temizliği bu sayede çok önemlidir. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Kontrolsüz Kullanılan Kızıştırıcı Yemler

Muhabbet kuşlarından yumurta alamadığımızda ilk başvurulan yöntem kızıştırıcı yem ve kızıştırıcı damlalar olmaktadır. Bu yöntem bazen işe yarar bazen de hiç işe yaramaz. Kızıştırıcı ürünler muhabbet kuşları üzerinde inanılmaz enerji artımına sebep olur. Eğer kuşunuz gerçekten yumurta yapmaya hazır değilse , bu enerji kuşunuzu tüye sokar. Kızıştırıcı ürünler ile tüy dönemine giren kuşların bir çoğu aylarca tüyden çıkamaz ve tüy hastalığı yaşamakla birlikte , yumurta da yapmazlar. Hayatlarını kaybedebilirler. Kızıştırıcı ürünler dozunda ve az miktarda kullanılmalıdır. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Genç ve Yumurta Yapmaya Hazır Olmayan Kuşlar

Muhabbet kuşu üretiminde , kuşunuzun yada kuşlarınızın kaç aylık yada kaç yaşında oldukları önemli değildir. Muhabbet kuşlarında kondisyon üreme için önemli bir ayrıntıdır. Bazı muhabbet kuşları 4 – 5 ay gibi kısa sürede tüm kemik ve kas yapılarını olgunlaştırabilirler. Bu bakımla alakalıdır. İyi bakım yapılan ve kalıbını 4 – 5 ay içerisinde oturtmuş kuşlardan yavru alınabileceği gibi , bazen 1 yaşını dolduran kuşlardan yavru alınamayabiliyor.

Normalde muhabbet kuşları 1 yaşını doldurduklarında kemik ve kas yapılarını tamamlamış olurlar. Ama iyi bakılmayan zayıf kalmış muhabbet kuşları hem yumurtlamaz hem de eşleşmeye girmez. Mutlaka muhabbet kuşlarınızı iyi beslemelisiniz ve yaşlarından emin olmalısın. Sağlıklı yumurtlama yapmak için muhabbet kuşunun en az 7 aylık olduğundan emin olun. 8 yaş üstü ve 7 ay altı kuşlar yumurtlamayabilirler. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Kuşlarda Yer Değişimi Etkisi

muhabbet kuşu neden yumurtlamaz

Genel olarak muhabbet kuşları hızlı üreyen canlılardır. Muhabbet kuşu doğduğu , büyüdüğü ortama adapte olur ve bu alanda en sağlıklı , en performanslı üremeyi gerçekleştirir. Bu tip kuşların bazen yerlerini değiştirdiğinizde , yumurtlamayı tamamen kesebilir veya eski performansına kıyasla daha düşük performans verebilir. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Hazır Damızlık Sahiplenmek

Çoğu yeni üretici muhabbet kuşu üretimi yapmak için sabırsızlanır. Bu sabırsızlık sebebi ile hazır damızlık sahiplenmek ister. Hazır damızlık , daha önce başkasında yumurta yapmış , yavru bakmış muhabbet kuşlarına denir. Hazır damızlıklar yer değişiminden dolayı , transfer edilen yeni yuvalarına alışmak için bir süre beklemeye girebilirler. Bu bekleme süresi 6 ay ila 1 sene arasında değişebilir. Bazen şans yaver gider ve sahiplenmiş olduğunuz hazır damızlıklar ilk hafta yumurta yapabilirler. Yine de genel olarak büyük oranda hazır damızlıklar tercih edilmemelidir. Çünkü bekleme süreleri aylar alabilir. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Isı ve Nem Etkisi

Muhabbet kuşları tropik canlılardır , sıcak iklim hayvanlarıdır. Doğal ortamları ormanlık alanlar ve gölet kenarlarıdır. Bu yerleşim birimleri en az 21 derece ve en yüksek 26 derece dolaylarında ısıya sahip yerleşkelerdir. Gölet kenarlarında ve orman içlerinde nem oranı %50 civarındadır. Muhabbet kuşu üretiminde doğal ortam sistemini suni olarak taklit etmemiz gerekir. Muhabbet kuşu yavru almak istediğimiz ortam 21-26 derece sıcaklık aralığında ve ortam genel nem değeri %50 -55 dolaylarında olmalıdır. Muhabbet kuşları bu tür ortamlarda daha hızlı eşleşme ve yavru yaparlar. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Kafes Aksesuarları

Muhabbet kuşlarından yavru almak istiyorsanız mutlaka kafes içerisinde bulunan aksesuarları sökmelisiniz. Muhabbet kuşları oyuncu kuşlardır. Kafes içerisinde oyuncak , aksesuar ve türevleri var ise bunlara zaman ayırır. Onlarla oynamayı seçebilir. Bu davranış muhabbet kuşunu eşi ile zaman geçirmekten alı koyar. Muhabbet kuşu kafesinden oyuncakları ve objeleri tamamen sökün. Muhabbet kuşlarınız sadece birbirleri ile sosyalleşmelidir. Bu eşleşmelerini hızlandıracaktır. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Gürültülü Ortam

Muhabbet kuşları 3 duyu organını iyi kullanan canlılardır. Duyuları çok gelişmiştir. Her sese tepki verirler. Bu seslere zamanla alışabilir ve bir süre sonra tepki vermemeye başlayabilirler. Fakat bulundukları ortamda yüksek sesler var ve bu sesler farklı farklı tonlarda çıkıyor ise bu seslere alışmak neredeyse imkansızdır. Muhabbet kuşları ürkek canlılardır ve ses etkisi altında yoğun strese girerler. Stres altında eşleşmeyi tercih etmezler. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Fazla Ziyaret

Muhabbet kuşu üretiminde kuşlar rahatsız edilmemelidir. Muhabbet kuşları onlara bakan kişileri tanır ve hafızalarında tutabilirler. Her an yeni bir yüz görmek onları telaşlandırır. Sürekli her an kafes yanında olmanız onların eşleşmesini ve yuva kurmalarını güçleştirir. Kafes yanına sadece temizlik ve yem , su ikmali için gidilmeli , bu işlemler yavaşça ve sakin yapılmalıdır. Yavaş hareketler onları fazla korkutmadığı gibi size güvenmelerini de sağlamış olursunuz. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Eğitilmiş Kuşlar

muhabbet-kuşu-neden-yumurtl

Muhabbet kuşuna herhangi bir eğitim verilmiş ise , ve bu kuşa bir eş almışsanız. Bu tür kuşlardan yavru alamayabilirsiniz. Çoğu eğitimli muhabbet kuşundan yavru almak neredeyse imkansızdır. Eğitilen muhabbet kuşları insanlar ile sosyalleştiğinden daha sonrasında yanına koyulan kendi cinsi ile anlaşamayabilir. Eğitilen muhabbet kuşlarında tavır değişikliği ,  ötüş farklılıkları ve olumsuz kafes içi hareketler gözlemlenebilir. Bu sebeplerden dolayı eşler arası sağlam bağ kurmak çok zordur. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Yuvalıkların Sürekli Açılması

Muhabbet kuşları eşleşme öncesi yuvalıkları ve yuva yapacakları yeri incelerler. Muhabbet kuşları yavru yapmadan önce yuvanın sağlamlığından ve emniyetinden kesinlikle emin olmalıdırlar. Bazen dişi muhabbet kuşları yuvalık içerisine girer ve bu alanda 1-2 ay kalabilir. Yuvalık içerisinde yatan muhabbet kuşunu merak edip yuvalık kapısı açıldığında , muhabbet kuşu yuvalığa olan güvenini kaybetmeye başlar. Muhabbet kuşlarının yuvalıkları ayda en fazla 2 kez açılabilir. Çok fazla rahatsız edilen yuvalıklarda yumurtlama olmayabilir. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Kafes Değişimi

Muhabbet kuşları alışmış oldukları rutin ile yaşamlarını sürdürmelidirler. Bazen muhabbet kuşlarında kafes değişimi yapabiliriz fakat bu işlem kuşunuzun eşleşmemesi veya yuva kurmamasına sebep olabilir. Muhabbet kuşları büyük bir kafes içerisinde yaşamlarını sürdürüyor ise onları daha küçük bir kafese almamalısınız. Büyük kafesten , küçük kafese geçiş onları yoğun strese sokar. Bu stres muhabbet kuşlarının yumurta ve yavru yapmamalarına hatta eşleşmemelerine sebep olmaktadır. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Salma Sisteminde Bakılan Kuşlar

Muhabbet kuşları salma sisteminde yani çok geniş uçum alanına sahip büyük kafeslerde bakılıyorsa , bu kuşlar için yoğun enerji kaybına sebep olur. Muhabbet kuşları , eşleşmek için ve yumurta yapmak için enerji ihtiyacı olan canlılardır. Bu enerjisi uçuma harcadıklarında yumurta ve yavru yapma süreleri uzar. Doğal hayatlarında yılda 1 en fazla 2 kez yuva kurdukları gibi , büyük salmalarda da aynı davranışı sergileyebilirler. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Hatalı Tünek Kullanımı

Muhabbet kuşu üretim kafeslerinde fazla kullanılan tünekler kuşlar için kaçış noktası olabilmektedir. Muhabbet kuşları çok eşli canlılardır. Kolay eş bozabilir ve bir başka kuş ile eş olabilirler. Bu sayede erkek muhabbet ve dişi muhabbet kuşu bir birine yakın ve kaçacak fazla alana sahip olmamalıdır. Fazla tünekler aynı zamanda kuşlar için boşa enerji kaybı yaratmaktadır. Bunu sürekli tünek değiştirerek yaparlar. Tek tünek li kafeslerde , kuşlar çoğu zaman aynı tünekte yan yana olurlar ve bu eşleşmeleri için onları daha fazla teşvik eder. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Kafes Dışına Salınan Kuşlar

muhabbet kuşu neden yumurtlamaz

Muhabbet kuşları üreme yapacak oldukları alana adapte olmalıdırlar. Eğer siz kuşları belli aralıklarla , kısa süreli veya uzun süreli fark etmeksizin kafes dışına çıkarıp havalandırıyor , uçumlarına izin veriyorsanız , bu uygulama muhabbet kuşlarınızın yavru , yumurta yapmalarını engeller. Muhabbet kuşları kafes dışına çıktıklarında dikkatleri dağılır  ve eşleşmekten uzaklaşırlar. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

Hastalık Yaşayan Kuşlar

Muhabbet kuşlarınızdan biri veya her ikisi geçmişte yaşamış olduğu bir hastalıktan kurtulmuş olabilir. Kurtulmuş oldukları hastalıktan kalıtsal , kronikleşmiş bir yapı bozukluğu ile yaşamına devam etmiş olabilir. Bu kronikleşme üreme organları veya yumurta kanallarında meydana gelmiş ise bu tür kuşlardan yavru almak imkansızdır.

Oda içerisinde cam açılıyor ve cereyan altında kalmak söz konusu ise , muhabbet kuşları üzerinde kırgınlıklar ve hatta gizli , sinsi hastalıklar meydana gelmiş veya geliyor olabilir. Bu tip kuşlar eşleşmeye girmez , yumurta ve yavru yapmazlar. Muhabbet kuşlarınızın sağlığından mutlaka emin olmalısınız. Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz sorusuna bir cevap olabilir.

MUHABBET KUŞU NASIL BESLENİR

MUHABBET KUŞU ÜRETİMİ NASIL YAPILIR ?

MUHABBET KUŞU TÜY KABARTMA VE KUSMA SEBEBİ

MUHABBET KUŞU CİNSİYET AYRIMI

2021 MUHABBET KUŞU FİYATLARI

MUHABBET KUŞU VİDEOLARI

Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Fiyatları 2022 Güncel başlıklı makalemizde muhabbet kuşu fiyatları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar