Besleyelim.com

Güvercin Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları

26.11.2020
810
Güvercin Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları

Güvercin Nasıl Beslenir ? Güvercin beslemek adına yapılan hatalar ve doğru yöntemler hakkında sizlere detaylı bilgi aktarmaya çalışırken , yeni başlayanlar için , güvercin ırk seçimi, balkon ve yerde güvercin bakımı , kümes dizayn ve ölçüleri , kümes iç tasarım ve yuvalıklar , yer taban kaplaması , suluk ve yemliklerin nasıl olması gerektiğinden yiyeceklerine kadar bu konuları sizler için detaylandıracağız.

Güvercinler geçmiş yıllarda haberleşme amacı ile kullanılan bir tarihin postacılarıdır. Yıllar geçtikçe güvercin ırklarında değişiklikler ve bölgesel olarak beslenen farklı güvercin ırkları zamanla dünyaya yayılarak ve hatta melezleme çalışmaları ile yeni renk yeni ırk güvercinler günümüze kadar gelmiştir. Bu yazımızda sizler için güvercinler nasıl beslenir nasıl bakılmalılar ve hastalıktan nasıl korumalıyız , kümesler ve de kümes düzeni nasıl olmalı… Bu yazımızda bu bilgilerin tamamına ulaşabileceksiniz.

Yeni Başlayanlar Öncelikle Neler Yapmalı ? Güvercin Nasıl Beslenir ?

güvercin nasıl beslenir

Güvercin bakmaya yeni başlayacak olanlar öncelikle bakacakları güvercin ırkını seçmeliler. Her ırk güvercin için bakım farklılık gösterebilir. Güvercin yerde mi ? çatıda mı ? yoksa balkon da mı beslenecek ? Besleme yapılacak alana göre ırk seçimi yapmalısınız. 

Çatı ve Bahçe İçin Seçilmesi Gereken Irklar Nelerdir ?

Çatıda güvercin bakmaya karar vermişseniz güvercin ırklarından herhangi birini beslemeniz mümkündür. Hoşunuza giden gözünüze hitap eden bir ırk seçmek sizin için daha iyi olacaktır. Hoşunuza gitmeyen ve tavsiye edilen bir ırk ile başlamak ileride sizi güvercinlere karşı ilgisiz yapabilir. Güvercin beslemek insanlar için psiko terapi yapar. Yani sağlığınız için de iyidir. 

Balkon’da Hangi Irk Güvercinler Bakılabilir ?

Balkon’da güvercin bakmaya karar verdiyseniz sizin için bu durum biraz kısıtlayıcı olacaktır. Çünkü balkon kısmen kapalı bir ortam olduğundan güvercinlerin rahat biçimde uçup kolayca geri gelmeleri gerekir. Bu uçum şekli oyuncu dediğimiz oyun kuşları için zor bir durumdur. Oyun kuşları üzeri açık alanlara rahatlıkla iniş yapabilirler. Kapalı veya kısmen kapalı balkon gibi alanlara inmekte zorluk yaşarlar.  Bu durumda genellikle seçilen güvercin ırkları bango ve posta  benzeri oyunsuz düz uçuma sahip kuşlardır. Bu ırklar arasında süs güvercinleri de yer almaktadır. 

Kümes Nasıl Olmalı ? Güvercin Nasıl Beslenir ?

Besleyeceğiniz güvercin ırkına artık karar verdiyseniz şimdi esas önemli olan kümes yapımına başlamalısınız. Güvercin kümesiniz bakacak olduğunuz güvercin sayısına göre boyut olarak değişeceği gibi , iç dizayn olarakta değişiklik göstermektedir. Ortalama değerler üzerinden bir kümes ölçüsü şu şekilde olmalıdır. Bir çift güvercin bakmayı planlıyorsanız mutlaka bu kuşların yavru yapacakları ihtimalini de düşünmelisiniz. Bir çift güvercin kısa sürede 2 yavru büyütüp kümes popülasyonunu iki katına yükseltir.

En küçük kümes ölçüsü olan dört kuşluk çekirdek aile modelidir. Bu model güvercin kümesi boyutları 100 x 100 x 100 cm dir. Bu ölçülerde bir kümes içerisinde kuşlarınız rahatlıkla kanatlarını açabilir ve daha sonrasında sağlık problemi yaşama riskleri en aza indirilir. Yazımızın devamında bu konudan detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Kümesiniz balkonda ise bu ölçülerde bir kümes size yeterli olacaktır. Daha büyük ve daha fazla güvercin komşularınız açısından rahatsız edici bulunabilir ve şikayet edilebilirsiniz.

Teras ve yer de güvercin bakmaya karar vermişseniz bu sorunlarla karşı karşıya genellikle kalınmadığından dolayı daha büyük bir kümes ve daha fazla kuş bakmanızda sakınca olmaz. Kümes içerisinde her bir güvercin için bir adet yuvalık ve bir adet tünek mutlaka olmalıdır. Kuşların eş olmaları tek yuvalık kullanacakları anlamına gelmez. Güvercinler tek eşli canlılar değildirler ve ileri dönemlerde eş bozabilir eşlerinden ayrılabilirler. Ayrı kalan güvercinler kendilerine ait bir yuvalık ve bir tünek ararlar.

Güvercinler kümes içerisinde yer tutan ve yerlerini benimseyen canlılardır. Kümes sağlığınız için önemli bir unsurdur. En küçük kümes ölçüsünde bile en az dört adet yuvalık ve dört adet tünek yeri mutlaka olmalıdır. Kümesimizin önemli ayrıntılarından bir diğeri ise taban malzemesidir. Tabanlık güvercin kümesi sağlığından başrol oynar. Taban malzemesi olmayan kümeslerde güvercinler yapmış oldukları dışkılara ayak ve gaga yolu ile temas ederek çeşitli ölümcül hastalıklara yakalanabilirler. Bu hastalıklar çoğu kez bulaşıcı ve ölümle sonuçlanmaktadır.

Taban malzemesi mutlaka kullanılmalıdır. Bu konumuzu daha da detaylandıracağız. Güvercin kümesleri profesyonel ve amatör olabilir bunun için de uygulanacak yem ve suluk şekillerinde değişiklik olabilir. Her kümes tipi için suluk mutlaka olmalıdır. Güvercin kümeslerinde iç kısmında 24 saat taze su bulundurulmalıdır. Yem kapları güvercin kümesinize göre içeride veya dışarıda olabilir. Artık güvercin kümesinizdeki ana temel bileşenleri biliyorsunuz.

Kümes Taban Malzemesi Nasıl Olmalı ?

Üst yazımızda kabaca anlattığımız güvercin kümesinizdeki taban malzemesinin önemini daha detaylı şekilde anlatmaya çalışacağız. Güvercinler günlük hayatlarında çok fazla dışkılama yapmaktadırlar. Güvercinleriniz ne kadar sağlıklı olursa olsunlar her bir dışkıda zararlı parazitler bulunmaktadır. Unutulmamalıdırki dışkılama yolu ile iç sistemdeki zararlılar dışarıya atılmaktadır.

Güvercinler bu dışkılar ile temas ettiklerinde onlarca farklı hastalığa yakalanabildikleri gibi bu hastalıklarında ölümcül olduğunu bilmemiz gerekir. Bu hastalıkların en başında salmonella ve CRD solunum yolu hastalıkları gelmektedir. Güvercinlerde kısa sürede zayıflama ve dışkıda bozulma halsizlikler görülebilir. Bu tür problemlerle karşı karşıya gelmemek için taban malzememizi hemen halledelim. Yaygın olarak kullanılan taban malzemesi plastik pvc ızgara sistemlerdir. Güvercin tabanı tamamen bu ızgara ile kaplanır ve güvercinler dışkılama yaptıklarında ızgara tabanı altına hapis olan dışkı güvercinler ile temasa geçmez.

Güvercinlerin sağlığını bu şekilde korumuş olursunuz. Bu yöntem ile güvercin kümesinizin büyüklüğüne göre temizlik sıklığıda önemldir. Güvercin gübresinin güvercin ile temasından daha da önemlisi kümes içerisindeki kokudur. Kümesinizde koku varsa mutlaka hastalıkta var demektir. Kokuyu önlemek için ızgaralar sökülür ve dip temizliği yapılarak tekrar kapatılır. Bu zahmetli bir temizliktir fakat bunun daha kolay bir yöntemi vardır. Çam ağacından kesilmiş olan planya talaşı ızgara altına 2 cm kalınlıkta serilir ve üzeri pvc ızgaralık ile kapatılır. Bu sayede güvercin dışkıları talaş ile temasa geçerek hızlıca kurur ve hastalık oluşumu engellenir.

çam planya talaşı ve pvc ızgaralar aynı anda kullanıldığında güvercin kümesi sağlığı maksimum seviyeye yükselir. Ama dikkat etmeniz gereken önemli bir husus , kümes tabanının asla ıslanmamasıdır. Talaş ıslanırsa kuruyan gübreler kümes içerisine koku vermeye başlar. Güvercinlerinizde salmonella ,crd ve göz hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklar meydana getirebilir.

Suluk Nasıl Olmalı ? Güvercin Nasıl Beslenir ?

Güvercin kümeslerinin ortak ve olmazsa olmazı suluklar mutlaka dolu ve taze olmalıdır. Suluk seçimi yaparken güvercinlerin bu suluklar içerisine ayaklarını sokmamaları ve bu sulukları devirmemeleri gerekir. Güvercinler için özel suluklar piyasada bolca bulunmaktadır . Bu suluklar sadece güvercinlerin kafalarını sokabilecekleri şekilde tasarlanmıştır ve sağlıklıdır. Güvercinler suluk içerisine ayaklarını soktukları taktirde ayaklarındaki mikrop su ile temas eder ve su ile temas eden her kuş için hastalık meydana gelebilir.

Bu hastalıklar kuşunuzun ömrünü kısaltır ve çeşitli kombinasyonlarda sorunlar meydana getirebildiği gibi kısa sürede ölüm ile sonuçlanabilir. Su her sabah veya akşam tazelenirken suluk ta olabildiğince temizlenmelidir. Suluk temizliğinde kesinlikle kimyasal deterjanlar kullanılmamalıdır. Sadece musluk suyu ile elle temizlenmelidir. 

Yemlik Nasıl Olmalı ? Güvercin Nasıl Beslenir ?

Güvercin kümeslerinde ön yazımızda anlattığımız gibi bakıma göre yemlikler değişiklik gösterebilmektedir. Profesyonel güvercin bakıcılığında uçum kuşları damızlık kuşlar ve diğer farklı ırklar aynı kümeste bakılmazlar. Uçum kuşları için kümes içerisinde kesinlikle yemlik bulundurulmaz. Yem bulundurulan uçum kümeslerinde uçum esnasında çok fazla problem yaşanabilmektedir. Damızlık ve hobi amaçlı sportmen kuş bakmıyorsanız göz zevki yapıyorsanız kümes içerisinde yem bulundurabilirsiniz.

Damızlık kümesinde mutlaka yem eksik olmamalıdır. Yemliklerde dikkat etmeniz gereken yine güvercinler için özel tasarlanmış olan yemlikleri kullanmaktadır. Bu yemlikler güvercinlerin gagaları girebilecek şekilde tasarlanmıştır ve üzerlerinde tüneme yapılamaz. Yem kapları üzerinde kuşlar tüneme yapabiliyorsa yem içerisine dışkılama da yapabilirler. Yem ve dışkı birbirine karışmamalıdır. Yem ve dışkı birbirine temas ederse yine kümes içerisinde hastalık meydana gelebilmektedir. 

Yuvalıklar Nasıl Olmalı ?

Uçum kümeslerinde bilindiği gibi yuvalık olmaz. Uçum kümeslerinde sportmen amaçlı bakılan kuşlar olduğundan bu kuşlar için yuvalık kümes içerisinde bulundurulmaz. Sadece damızlık ve karma kümeslerde kullanılmalıdır. Güvercinler yuvalıklarda yer tutmayı ve zaman geçirmeyi severler. Esas amacı eşleşme sonrası yuva kurmak ve bu bölümde yavru büyütmektir.

Yuvalık tasarımları her kümes için değişiklik gösterebilir. İster büyük ister küçük yuvalık yapılabilir. Küçüklük değeri minimum 30 x 30 cm olmalıdır.  Bu ölçü haricinde daha büyük olabilir. Yuvalık ister hazır ister kendiniz yapın ama dikkat etmeniz gereken husus kenar bariyerleridir. Güvercinler bu folluk yuvalık içine yumurta yaptıklarında , yumurtalar dışarıya yuvarlanmamalıdır.

Yumurtaların folluk içerisinden çıkmasını önlemek için kenar bariyeri mutlaka olmalıdır. Güvercin yuvalıkları kümes içerisinde yere sıfır yapılmamalıdır. Yere mesafe en az 30 cm olmalıdır. Bunun sebebi şudur ; Güvercinler yuvalıklar içerisinde büyütmüş oldukları yavruları bir süre sonra yuvalıklardan düşürmektedirler veya zamanla ayaklanan yavrular yuvalık içerisinden atlamaktadırlar. Tekrar geri dönmek isteyen yavrular uçamadıklarından dolayı girebilecekleri en yakın yuvalığa yönlenirler.

Yöneldikleri yuvalıklar her zaman alt kısımda yere yakın olan yuvalardır. Bu noktada sıkıntılar ve hastalık hatta ölümler başlar. Yavru güvercinler başka yavrular ile bir araya geldiklerinde farklı anne ve babalardan yedirilme olasılıkları çok yüksek olur. Her güvercin sisteminde farklı bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler bir araya geldiğinde yavrularda hastalık meydana getirir. Bu hastalıklar genellikle ne olduğu tespit edilemeden yavru güvercinlerin ölümü ile sonuçlanmaktadır. Bunu önlemek için mutlaka yuvalık yere sıfır olmamalıdır. Yere düşen yavrular sizin gözetiminiz altında ait oldukları yuvalıklara geri koyulmalıdırlar. Her yuvalık için tavan kısımları kapalı olmalıdır. 

Kümes Havalandırması Nasıl Olmalı ? Güvercin Nasıl Beslenir ?

Güvercin kümeslerinde havalandırma hayat kurtarır yada kümes sağlığınızı tamamen bozabilir. Havalandırmalar aynı zamanda kümesinizin penceresidir. Sabah ilk doğan güneşi görmeli ve dışarıda rüzgar unsuruna karşı da kümesinize zarar vermemelidir. Yapacak olduğunuz havalandırma kümesinizin boyutu ile alakalıdır. Örneğin 3 metre uzunlukta bir kümes duvarınız var ise ve bu duvar 3 x 3 metre ise  havalandırmanız 1 x 1 metre büyüklüğünde olmalıdır. Yani 3 / 1 i kadar olmalıdır.

Kümesinize uygulayacağınız havalandırma tavan kısmına yakın olmalıdır. Kesinlikle tünekler ve yuvalıklar ile karşı karşıya gelmemelidir. Dışarıda oluşabilecek rüzgar havalandırma vasıtası ile güvercinlere doğrudan temas etmemelidir. Bu durum güvercinlerin hastalanmasına sebep olabilir. 

Kümeslerde yapılan Havalandırma Hataları ve Sonuçları

Genellikle son zamanlarda yapılan en büyük hatalı havalandırma yeni tip güvercin kümesi kapılarında alttan ve üstten yapılan havalandırma ızgaralarıdır. Bu ızgaraların yapılış amacı alt kısımdan oksijen girişi ve üst kısımdan karbondioksit çıkışını sağlamaktır. Fakat bu uygulama çok hatalıdır. Rüzgar geliş biçimi alttan ve üsten olmakla birlikle atmosfer içerisinde her açık bölümden girebilmektedir. Alttan giren rüzgar üstten çıkacağı gibi üstten giren rüzgar da alttan çıkabilmektedir. Bu durum kümes içerisinde cereyan a sebep olur ve kuşlarınızda kırgınlık hastalıklar meydana getirir.

Kümes içerisinde oluşan karbondioksit oksijene göre yoğun olmadığından tavan kısmına hızlıca yükselir ve üst kısımda anlattığımız gibi havalandırmanızı yapmışsanız sorunsuz şekilde havalandırmanız görevini yerine getirir. Oksijen girişini engelleme şansınız yoktur çünkü zaten bir adet havalandırmanız mevcutta vardır. Örnek vermek gerekirse biz insanlar yaklaşık olarak 50 güvercinin günlük kullanmış olduğu oksijeni tek başımıza tüketiriz. Yapmış olduğunuz kümes içerisinde tek bir havalandırma olduğunu düşünün ve kümeste kuşlar değil de siz varsınız.

Bu durumda bu kümes içerisinde oksijensiz kalır mıydınız ? Artık havalandırma ile ilgili daha fazla bilgi sahibi oldunuz.  Bir diğer hatalı havalandırma ise kümes içerisinde birden fazla havalandırma yapmak veya kümesin her yanını hava girecek şekilde korumasız yapmaktır. Bu tip durumlarda güvercinler kendilerini rüzgardan koruyamaz ve yine hastalığa yakalanırlar. Açık kümeslerde mutlaka kümesinizin 3 yanı kapalı olmak zorundadır. Cereyan engellenmeli ve rüzgar doğrudan güvercinlere etki etmemelidir.

Güvercin Ne Yer ? Güvercin Nasıl Beslenir ?

Güvercinler her çeşit kuru tahıl ile beslenebilir. Güvercinler mevsimsel olarak farklı yemlerle bakılabilirler. Genellikle buğday ve mısır ile beslenmektedirler. Sonbahar ve kış aylarında mısır yoğunluklu beslenen güvercinler. Kış sonrası tek tahıl buğday ile beslenmeye devam edebilir. Profesyonel kuş bakıcıları yem hususunda profesyonel tercihler yaparlar. Damızlık kuşları için özel markaların tescilli yemlerini tercih ederler. Damızlık için damızlık yemi , uçum kuşu için uçum yemi gibi tercihlerde bulunulur. 

Tünekler Nasıl Olmalı ?

Güvercinler için tünekler dinlenebilecekleri tek uğrak noktadır. Güvercinler ayak yapıları gereği parmaklarını boşa düşüren ovalimsi tüneklere ihtiyaç duyarlar. Bu tünek hem onları dinlendirir hem de tırnaklarını törpüleyecek biçime sahip olmalıdır. Bu tünek biçimi bir fırça sapı ahşap olabilir. Fırça sapları güvercin ayaklarının dinlenebilmesi ve tırnaklarının törpülenmesi için uygundur. Ahşap malzemeler tercih etmenizi öneririz. Çünkü ahşap malzemeler kuşunuzun vücut ısısına etki etmeyeceğinden sağlığını bozmaz. plastik ve metal yapılı olan tünekler güvercinlerinizin vücut ısısını düşürdüğü gibi tırnaklarını da törpülemeyecektir. Güvercin sağlığı için tünek önemlidir. Tünekler yuvalıkların yakınında veya üzerinde olmamalıdır. Yuvalıklara karşı karşıya yerleştirilebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.