Tavuk Nasıl Beslenir , sağlıklı tavuk nasıl beslenir , tavuk kümesi nasıl olmalı ve tavuklar hakkında her şeyi ,sizler için paylaşacağız.
Tavuk beslemek yüzyıllardır süre gelen ve halen günümüzde bahçeli evlerin olmazsa olmaz organik yaşam biçimidir. Tavuk beslemek , Tavuk sayısına göre bazen basit , bazen de çok zor bir iş olabilir. Bu yazımız sonrasında profesyonel tavuk besiciliği ile ilgili tüm detayları öğrenmiş olacaksınız. Şimdi en baştan başlayarak tüm süreçleri sizlerle paylaşalım.
Tavuk Nasıl Beslenir ? konusunun ana temel taşlarından olan Tavuk Üretimi , Tavuk beslemenin başlangıcıdır. Tavuk üretimi tüm kanatlı hayvanlarda olduğu gibi yumurta kuluçkacılığı ile yapılmaktadır. Yumurta kuluçkacılığı 2 şekilde yapılır.
1-Kuluçka Makinesi ile Üretim
2- Doğal gurk Tavuk ile Yapılan Üretim
Seri üretimlerde tercih edilen kuluçka yöntemi , kuluçka makinesi ile yapılan yöntemdir. Doğal olan yöntem gurk tavuk kullanılarak yapılan küçük çaplı üretimlerdir.
Tavuk üretiminde kümes çok önemlidir. 49 tavuk ile 50 tavuk arasında çok büyük sayı farkı vardır. 49 Tavukluk bir sistemde normal boyutlarda bir kümes tercih edilebilir. Fakat 50 ve üzeri sayılarda tavuklar için çok daha büyük gelişmiş sistemler gereklidir.
Tavuklar sayılarına göre bakımları değişen ve özen gösterilmesi gereken hassas canlılardır. Tavuk sayısı ne kadar fazla olursa , yaşam alanlarındaki gübre ve karbondioksit oranı da aynı şekilde artış göstermektedir. Gübre miktarından dolayı gübre kokusu ve alınan her nefeste ortaya çıkan karbondioksit tavuklar için zorlu koşullar meydana getirir. Bu tür sorunları yaşamamak için Tavuk kümesinin nasıl olması gerektiğini ve tavuk kümesinde nelere dikkat etmeliyiz ? Şimdi maddeler halinde yavaş yavaş ilerleyelim.
Tavuk kümesinizin boyutunu tavuk sayısına göre hesaplamalısınız. Tavuk sayınız 50 den daha az ise tavan yüksekliği 1.5 metre kadar olması yeterli olacaktır. Fakat tavuk sayınız 50 ve 250 tavuk aralığında ise tavuk kümesinizin tavan yüksekliği en az 2.3 metre olmalıdır. Tavuk sayısı 250 ve daha fazla ise mutlaka kümes tavan yüksekliğini 4 ila 6 metre aralığında tutunuz. Bu ölçülerde tavuk kümesi içerisindeki olumsuz faktörleri ortadan kaldırmış olacaksınız. Ama bu ölçüler yeterli değildir. Diğer önlemler için yazımıza devam edelim.
Sağlıklı Tavuk Beslemek İçin;
Tavuk kümeslerimizde hemen hemen standart olan malzemeler şu şekildedir;
.Suluk
.Yemlik
.Tünekler ( ETLİK SİSTEMLERDE BULUNMAZ )
.Yumurtalık ( ETLİK SİSTEMLERDE BULUNMAZ )
.Havalandırma
.Taban Malzemesi
Bu ürünler her kümeste hemen hemen isim olarak benzerlik gösterse de , kümes büyüklüğüne göre bu ürünlerin model ve işlevsellikleri değişmektedir. Şimdi bu ürünleri sizler için detaylandıralım.
Tavuk kümeslerinde suluk standart bir donanımdır. Suluk tavuklar için hayati önem arz eder. Gelişim sistemlerinde , etlik ve yumurtacılık olsun , suluk olmazsa olmazdır. Suluklarda öncelikle sistem ne olursa olsun mutlaka suluklar temiz ve mikrop barındırmayacak şekilde günlük temizlenip doldurulmalıdır. Otomatik suluklarda ise modellere göre bakım değişiklik gösterebilir. Suluk sistemleri tavuk sayısına göre değişiklik gösterir. Kimi üreticiler manuel elle doldurulan suluklar tercih ederken , kimi üreticiler ise su deposu kullanarak otomatik çanaklı veya çanaksız nipel sulukları tercih ederler. Nipel suluklar üzerinde çanak bulunmuyor ise temizlik yapmanız şart değildir. Fakat çanaklı nipel kullanıyorsanız mutlaka çanakların günlük sökülüp temizlenmeleri gerekir.
Kümeslerde bulunan sulukların cinsi ve çeşidi ne olursa olsun mutlaka içerisine gübre girmeyecek şekilde ve tavukların ayakları içerisine girmeyecek konumda ve şekilde olması şarttır. Tavuklar gün boyu yem tüketir ve tüketmiş oldukları yemin en az 3 katı su içerler. Kirlenmiş olan sular tavuklarınızın gelişimini durdurur hatta ölümlerine sebep olur.
.Manuel Elle Doldurulan Suluklar ( PORTATİF )
.Otomatik Nipel Boru Tipi Suluklar
.Otomatik Nipel Çanaklı Suluklar
.Otomatik Nipel Damaklı Suluklar
.Otomatik Boru Tipi Gerilim Hatlı Suluklar ( Elektrikli )
.Kanal Tipi Salma Suluklar ( Eski Tip )
Tavuk kümeslerinde kullanılan yemlikler en az suluk kadar önem arz eder. Beslenmek yaşamı destekleyen en önemli unsurdur. Tavuklar ne kadar temiz yem tüketimi yaparsa o kadar hızlı ve sağlıklı gelişirler. Tavuk kümeslerinde kullanılan bir kaç çeşit yemlik sistemi bulunur. Bu sistemler 1 tavuk için ve binlerce tavuk için aynı veya farklı şekillerde , çeşitlerde olabilir. Bu seçimler besicinin , üreticinin kendi tercihidir. Tavuklar aynı zamanda kümes içerisinde kapalı bulunduklarında yem ile sosyalleşen canlılardır. Yem tavukların hayatında olmazsa olmazlardan biridir.
Tavuk kümeslerinde kullanacağınız yemlik çeşidi ne olursa olsun mutlaka temiz ve tavukların iç kısmına , yem olan kısmına gübre ve pislik gelmeyecek şekilde , ayakları içerisine girmeyecek şekilde dizayn edilmiş olması şarttır. Tavuklar ölümcül hastalıklara beslenirken yakalanırlar. Yem kabı içerisindeki en küçük gübre parçası tavuk bünyesini ve sistemini olağanüstü bir şekilde ele geçirir. İç parazit ile başlayan rahatsızlıkları , onlarca çeşit hastalık meydana getirebilir. Bu hastalıkların çoğu tavuklar için ölümcüldür. Önerilen yem kapları tavukların sadece kafalarını içerisine sokup yem yiyebilecekleri şekilde olan modelleridir.
Tavuklar her an taze yem yemelidirler. Yemin kalitesi de çok önemlidir. Tavuk sayısına göre yem tüketim miktarı hesaplanmalıdır ve Günlük yem tüketimi miktarının yarısı öğleden önce bir diğer yarısı ise öğleden sonra tavuklara verilmelidir. Aksi takdirde daha fazla yem yüketimi ile karşı karşıya kalmak bir yana , Tavuklara vermiş olduğunuz yemin kaliteside beklediği süre zarfında değişime uğrayacaktır. Kötü kalitedeki yemler tavuklar için hayati tehlike arz eder.
.Manuel Elle Doldurulan Yer Tipi Yemlikler ( PORTATİF )
.Manuel Elle Doldurulan Askılı Yemlikler ( PORTATİF )
.Otomatik Boru Tipi Depo Hazneli Yemlikler ( SABİT )
.Yer Tipi Mazgal Korumalı Yemlikler ( PORTATİF )
.Pedallı Yarı Otomatik Kapaklı Yemlikler ( PORTATİF )
.Yüksek Kapasiteli Silo Tipi Metal Yemlikler ( SABİT )
.Boru Tipi Gerilim Hatlı Yemlikler ( SABİT ELEKTRİKLİ )
Tavuk kümeslerinde bulunması gereken tünekler , tavuklar için günün yorgunluğunu atabilecekleri tek ayrıntıdır ve tavuk kümeslerinde mutlaka olması gereken önemli bir unsurdur. Tavuklar için çeşit çeşit tünekler görmek mümkündür fakat bunlardan çok azı doğru şekilde yapılmaktadır. Tavukların ayak sistemleri gün boyu aktif olduğundan , uyku saatlerinde yorulan ayak sistemlerini dinlendirme zorunluluğu doğar. Ayak sistemleri doğru şekilde dinlendirilmeyen tavuklarda verim bozukluğu meydana gelir. Tavuk kümeslerinde kullanılacak tünek cinsi mutlaka ahşap olmalıdır. Tavuklar bu tüneklere çıktıklarında hem ayaklarını tam olarak kavramalı , hem de tırnaklarını bu tünek yardımı ile törpüleyebilmelidirler.
Tünek kalınlığı genellikle yapılan hatalar arasında yer alır. Tünekler örnek olarak bir fırça sopasından yapılabilir. Fırça sopaları ağaç malzemeden imal edilirler ve tavukların kavrayabilecekleri çapa doğrudan sahiptirler. Bir ağaç gövdesinden kesilmiş olan dallar da bu işi görür fakat dikkat etmeniz gereken durum kalınlıktır. Bir fırça sopası kalınlığında ağaç dalı işinizi görecektir.
Sağlıklı Tavuk Beslemek İçin;
Tüneklerin cinsi gibi yükseklikleri de çok önemlidir. Sisteminiz ( ETLİK HARİÇ ) ne olursa olsun aşırı yüksek olmamalıdır. Önerilen tünek yüksekliği maksimum 100 cm olmalıdır. Daha alçak duran tünekler sizin için daha iyi olacaktır.
Tavuklarınızın gelişebilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu enerjiyi yürüyerek , yumurta yaparak , kanat çırparak , gıdaklayarak ve tüm aktivitelerinde harcarlar. Tüneklere çıkmaları da bir enerji kaybıdır. Tavuklar en fazla enerjiyi uçarak , kanat çırparak ve bir yere çıkarak harcarlar. Tüneklerin yerden yüksekliği ne kadar alçak olursa , tavuğunuzun enerjisi o kadar artmış ve korunmuş olur. Bilinmelidir ki tavuklar kaybettikleri enerjiyi yem tüketerek telafi etmeye çalışırlar. Yani tüneklerinizin yere olan mesafesi ne kadar az olursa yemden de o derece de tasarruf etmiş olursunuz.
Bir başka açıdan tavuğunuzun sağlığı ile de doğrudan alakalıdır. Tavuklar hastalanmamak için veya hastalandıklarında üzerlerindeki kırgınlığı atabilmek için enerji sarfiyatında bulunurlar. Bu enerjiyi ne kadar fazla muhafaza edebilirseniz tavuğunuzun gelecekteki problemleri atlatmasına da yardımcı olmuş olursunuz.
Tavuklar gün boyu beslendikleri topladıkları enerjinin büyük bir bölümünü yumurta yapmak için kullanırlar. Eğer kümesinizdeki tünek yüksekliği gereğinden fazla olursa , tavuğunuz gereksiz bir enerji harcamış olur. Bu gereksiz enerji sarfiyatı sonrasında da , yumurta yapmak tavuk için zor bir hal alacaktır. Anüsün dışarı çıkması , tavuklarda azalan yumurta sayısı bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Sağlıklı Tavuk Beslemek İçin;
Tavuk kümeslerinde olmazsa olmaz demirbaş elemanlardan olan yumurtalıklar , yumurta veriminde büyük rol oynar. Tavuk kümesinizde kullanacağınız yumurtalık yada diğer adı ile folluklar yerden maksimum 80 cm yüksek olmalıdır. En iyi yumurtalık ( folluk ) lar yerde olan üzeri kapalı olan folluklardır. Üst yazılarda bahsettiğimiz enerji sarfiyatı tavuk follukları için de geçerlidir. Tavuklar yumurta yapmak için yumurtalıklara doğrudan düz ayak girmelidir veya maksimum 80 cm atlayış yaparak bu amaçlarına ulaşmalıdırlar. Tavuk yumurtası üretiminde veriminizi arttıracak altın kurallardan biridir. Şimdi yumurtalık ( folluk ) hakkında biraz daha detaylı bilgi verelim..
Sağlıklı Tavuk Beslemek İçin;
Tavuk yumurtası üreticilerinin en fazla şikayet ettikleri yumurta kirlenmesi yasal olarak ve insan sağlığı olarak tehlike arz etmekte aynı zamanda kanuni yasaklar içerisinde yer almaktadır. Kirli yumurtaların piyasaya sürülmesi bilindiği gibi yasak. Yumurtalar folluklardan kirli toplandığında da kötü kokular saçmakla beraber göze hoş görülmeyen bir görüntüye de sahip olurlar. Peki bu pis ve sağlıksız yumurtalardan nasıl kurtulacağız ?
Öncelikle tavukların yuvalandıkları yere tüneme yapmadıklarını ve bu bölüme gübre bırakmadıklarını bilmemiz gerekir. Tavuklar bu alana gübre bırakıyorlarsa burayı yuvalık olarak görmedikleri anlamına gelir. Bu sorunu düzeltmek kolaydır. Tavuk yumurtalıkları ( folluklar ) yere sıfır yapılırsa , üzeri kapalı ve sadece ön kısmında tavukların girebileceği kadar bir girişe sahip olursa ( çap 40 cm ) iç kısmı karanlık olacak şekilde konumlandırılırsa. Tavuğunuz veya tavuklarınız bu alanı yuvalık olarak benimser bu bölgeye gübre yapmaz ve de sizlerde bu yuvalıklardan temiz yumurta toplamaya başlarsınız.
Yüksek ve üzeri açık olan yumurtalık ( folluk ) lar tavuklar için tüneme bölgesi haline gelirler. Bu bölgelerden temiz yumurta alma ihtimaliniz çok düşüktür. Temiz yumurtanın yasal zorunluluk olması gerektiğini de unutmamalıyız.
Sağlıklı Tavuk Beslemek İçin ;
Tavuklar kümes içerisinde temiz ve kokusuz bol oksijenli bir ortamda yaşama zorunluğu olan canlılardır. Tavuklar gerekli oksijene ve temiz havaya sahip olamadıklarında en basit olarak stres ve de sonrasında tüm hastalıklara yol açan bir döngüye girerler. Tavuk kümeslerinde havalandırma boyutu ve şekilleri değişiklik gösterebilir. Havalandırma aynı zamanda kümesin penceresidir. Havalandırmalar genellikle güney , güney doğu veya doğu yönlerine bakmalıdır. Sabahın ilk güneşi bu havalandırmalardan içeri girerek tavuklarınızın daha sağlıklı yaşamalarına daha kaliteli bir hayat sürmelerine yardımcı olur.
Tavuk kümeslerinde en basit havalandırma pencere tipi olan havalandırmalardır ve bu havalandırmanın boyut hesaplaması basittir. Kümesinizin belirtmiş olduğumuz yönlere bakma şartı baz alınarak , bu doğrultudaki kümes duvarınızın ölçüsüne bakılarak 3 te 1 i kadar büyüklüğünde havalandırma açılmalıdır. duvar yüksekliğiniz 3 metre en 3 metre olduğu var sayılırsa bu duvar için açılacak kümes havalandırması 1 metre yükseklik ve 1 metre en içerir.
Tavuk kümesiniz pencere tipi havalandırma yapmaya müsait değilse , elektronik pervaneli havalandırmalar ile bu işi kolayca halledebilirsiniz. Elektronik tip havalandırmalarda mutlaka oksijen sensörlü otomasyonlar kullanılmalıdır.
Akıllı tip elektronik havalandırmalarda kümes boyutuna uygun pervaneler hesaplanmalıdır. Tavuk kümesinizin m3 hesabı yapılarak bu hesaba uygun gelen havalandırma motorları tercih edilmelidir. Öncelikle tavuk kümesinizin kaç m3 olduğunu hesaplayınız. Motorlu pervane siparişinde havalandırılacak mekanın kaç m3 olduğu sizlere sorulacaktır.
.Manuel Pencere Tipi Havalandırma ( DOĞAL )
.Otomatik Motorlu Pervane Havalandırma ( OTOMASYONLU )
.Sabit Çalışan Düşük Devirli Motorlu Havalandırma ( AKTİF )
Sağlıklı Tavuk Beslemek İçin ;
Tavuk kümeslerinde yer taban malzemesi çok önemlidir. Bilindiği üzere tavuklar kümes içerisinde yem ve su ile sosyalleşen beslenen canlılardır. Bu beslenme sürecinde doğal olarak dışkılama , gübreleme meydana gelir. Bu gübrelerin tavuklarınızın ayaklarına yapışması , yapışan gübrelerin tavukların gaga yardımı ile temizlenmesi , tavuklarınızın sağlığını bozarak çeşitli hastalıklara yakalanmalarına sebebiyet vermektedir. Bu olumsuz faktörlerden etkilenmemek için yapmamız gereken kümes tabanına müdahale etmektir.
Tavuk kümeslerinde çeşitli taban malzemesi yöntemleri kullanılmaktadır fakat profesyonel üretim çiftlikleri tek bir ürün kullanırlar. Bu ürün tavukların sağlığını sonuna kadar korur. Tüm profesyonellerin önerisi olan taban kaplama malzemesi çam ağacından kesilmiş olan planya talaşıdır. Çam planya talaşı tavuk kümesine en az 5 cm en fazla 12 cm kalınlıkta uygulanır. Çam planya talaşının özelliği bit , pire , parazit üretmemesi ve de en önemlisi tavuklarınızın gübreleme , dışkı yaptıkları an itibari ile çam planya talaşının gübre öz suyunu saniyeler içerisinde çekip gübreyi olağan üstü hızda kurutarak tavuklara bulaşmasını önlemektir.
Tavuk kümeslerinde gerek kurulum aşamasında gerekse kullanım anında her kafadan bir ses çıktığına çoğu üretici şahit olmuştur. Ucuz olsun maliyetsiz olsun hesapları yaparken maalesef evdeki bulgurdan oluyoruz. Yapılan en büyük hataları şu şekilde sıralayabiliriz.
.Kum kullanımı
.Toprak Kullanımı
.Yaprak Kullanımı
.Çeltik Kullanımı
.Normal Talaş Kullanımı
Sizler İçin bu konuyu daha da detaylandıralım.
Tavuk kümeslerinde kullanacağınız kumun kalitesi ve çeşidi ne olursa olsun şunu bilmemiz gerekir. Kum sıvı emici bir yapıya ve erime özelliğine sahip olmayan , güneş görünce sıcak ve güneş batınca çok hızlı soğuyan , normal yapısı gereği katı bir malzemedir. Bu ürün bu niteliklerinden dolayı tavuklarınızın ayaklarına gübre bulaşını önlemez. Hastalıklara sebebiyet verir. Dışkı öz suyu , sıvısını yok etmez tam aksine alt kısmında korur ve ortam havasını bozar. Her şekilde hastalık yaratır ve kümes veriminizi etkiler.
Toprak doğada olağanüstü filtrasyon sağlayan ve kendini sürekli yenileyebilen yapıya sahiptir. Toprak doğada sağlık açısından da önemli bir rol oynar. Doğada temiz suyun sağlanması ve bir çok önemli görevi olan maddedir. Fakat toprak konusunda yaptığımız bazı hatalar var. Bunlardan en önemlisi ;
Tavuk kümesine toprak taşımak ve bu toprak ile tavuk kümesi tabanını oluşturmak. Üst yazımızda da belirttiğimiz gibi toprak doğa da olağan üstü bir hizmet sunar. Faydaları saymakla bitmez. Fakat toprak kapalı bir ortama alındığında kendini yenileme özelliği tamamen kaybolacağından , toprak bir süre sonra hastalanmaya ve kümesinize hastalık yaymaya başlayacaktır. Toprağın doğada yenilenmesi yağan yağmur , kar ve bunun gibi doğa şartları ile mümkündür. Önerimiz kapalı alanlarda toprağın kullanılmamasıdır.
Sağlıklı tavuk beslemek , besicilerin en büyük hedefidir. Tavuk kümeslerinde taban malzemesi , kümesin sağlığımı kontrol eden en büyük etkendir. Piyasada çeşitli yöntemler arasında maalesef yaprak kullanımı da mevcuttur. Öncelikle yaprağı tanımak ve bilmek gerekir. Sağlıklı tavuk beslemek için çeşitli yöntemler denerken bazen bu yöntemlerin ağır sonuçlarına katlanmak gerekir. Bu yazımızın amacı bu hataları yapmamanız ve en sağlıklı şekilde tavuklarınızı besleyebilmeniz.
Yapraklar böcek ve parazitlerin yumurta bıraktıkları doğal bir üründür. Aynı zamanda dünyadaki bir çok böcek ve parazit yaş ve kuru yaprak ile beslenir. Tavuk kümesinizde kullanacağınız yaprağın çeşidi ve cinsi ne olursa olsun , mutlaka bir takım böcek için yuva olacaktır. Bazı böcek ve parazit çeşitleri tavuklar için ölümcül etki yaratabilmektedir. Sağlıklı tavuk besleyebilmek için yaprak kullanımından da uzak durmalıyız.
Tavuk kümeslerinde yaprak kullanımı , tavuk gübresini kurutmaya yetecek emicilik özelliğine sahip değildir. Gübre ile temas eden kuru veya yaş yaprak , kendi bünyesinde bit , pire ve çeşitleri parazitler üretmektedir. Parazit haricinde tavuk dışkısını kurutma özelliği olmadığından dolayı , bu dışkılar tavuklara kolayca bulaşabilir aynı zamanda sağlıklı yumurta , temiz yumurta alabilmeniz güçleşir. Yapraklar dolayısı ile kümesiniz böcek istilasına uğrayacağından , kümesinizde verim ve sağlık problemleri hatta ilerleyen dönemlerde ölümlerle karşılaşmak kaçınılmaz olur.
Tavuk nasıl beslenir araştırmaları yaptınız ve güzel bir kümes projesi yaparak tüm hayallerinizi gerçekleştirdiniz. Artık eksiksiz bir kümese sahipsiniz. Nipel suluklar ve korunaklı yemlikler , tünekler olması gereken her şey yerli yerinde. Sağlıklı tavuk besleme kümesiniz hazır gibi görünüyor.
Bu projeler ve uğraşlar sonrasında tavuk kümesinizin olmazsa olmazlarından taban malzemesine sıra geldi. Bu aşamada yapılan tüm hatalardan üst yazılarda da bahsettik. Çeltik parasal olarak ucuz bir malzeme olduğundan , tavuk besleyicilerinin acemilik zamanlarında genellikle kullandıkları bir üründür. Bu ürün tavuk kümesinize serildiğinde her şey ilk günlerde gözünüze çok güzel görünür. Fakat bu güzelliğin de bir bedeli var !
Çeltik kabuğu bilindiği gibi ham pirinç kabuğudur. Bu kabuğun kesinlikle sıvı çekme özelliği yoktur. Gübre sıvısını kesinlikle bünyesinde hapsetmez. Aynı zamanda tavukların dolaşım esnasında bu gübreler tavuklara bulaşacağından kümesinizde sağlıksız bir ortam oluşacak , tavuklarda verim kaybı , zayıflama , çeşitli hastalıklar ve ölümlerle meydana gelecektir.
Genellikle talaşlar birbirine çok benzese de özellikler olarak birbirlerinden ayrıdırlar. Her talaş kullanım alanına göre faydalı veya zararlı olabilir. Tavuk kümeslerinde kullanılan talaş cinsi tek cins olan Çam Ağacından Kesilmiş Olan Planya talaşıdır ve kullanımı doğru olan sağlıklı tavuk beslemek isteyen herkesin bir numaralı tercihidir.
Belirtmiş olduğumuz talaş haricinde kullanılan onlarca çeşit talaş çeşidi vardır. Bu talaş çeşitleri genellikle gürgen , meşe , kara ağaç v.b ağaçlardan elde edilen talaşlardır. Bu talaşlar maalesef sağlıklı tavuk besleme hayallerinin sonu oluyor.Bu tip talaşlar kümes içerisindeki gübre sıvısını ortadan kaldırır. Aynı zaman da kümes kokusunu da önler. Fakat bu tip talaşlar kümes içerisinde bir takım parazitler üretirler. En çok rastlanan parazit çeşidi bit , pire ve hamam böceği olabilmektedir.
Çam planya talaşı alırken mutlaka çam ağacından kesilmiş olan planya talaşı olmasına dikkat etmelisiniz. Yazımızın bu noktasına kadar yapmış olduğunuz değişimler ve önerilerimiz ile sağlıklı tavuk besleme ile ilgili hemen hemen tüm altın kuralları öğrendiniz. Bu uygulamaları kümeslerinizde hayata geçirdiğinizde farklı sizlerde kısa sürede göreceksiniz.
Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…
Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…
Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…
Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…
Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…
Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…
This website uses cookies.