Bu yazımızda sizler için civciv üretimi ile ilgili püf noktalar ve önemli detaylar vereceğiz. Civciv beslemenin tüm ayrıntılarını sizler için kaleme alıyoruz. Şimdi civciv nasıl üretilir, civciv nasıl beslenir, bunlardan detaylı bir şekilde bahsedelim.
Kuluçka edeceğiniz tavuk yumurtalarının öncelikle döllü yani horozlu kümeslerden elde edilmiş olması gerekir. 1 horoz için maksimum 6 tavuk oranlı kümesleri tercih etmeniz önemlidir. 1 horoz 6 tavuk yada 2 horoz 12 tavuk gibi oranlara sahip olmalıdır. Bu oranlar yumurtaların döllenme oranının yüksekliği ile doğrudan alakalıdır. Tavuk yumurtalarını 2 şekilde elde edebilirsiniz.
1- Kendi damızlık tavuk kümesinizi kullanarak yumurta üretebilir
2- Başkasına ait başka bir tavuk kümesinden döllü yumurta satın alarak
Her iki şekilde de kuluçkacılık yapmanız mümkündür. Kuluçka edilecek yumurtaların çatlak olmaması , kırık olmaması , taze olması , en fazla 1 haftayı doldurmamış olması , yumurtaların cam kavanozda saklanmamış olması , rutubetli yerlerde bekletilmemiş olması , yumurtaların kirli olmaması ve yıkanmış olmamalarına dikkat etmelisiniz.
Kuluçka makinesi ile kuluçka edilecek yumurtaların makineye girmeden 4 saat öncesinde boş olan kuluçka makinesi 37,7 derece sıcaklık ve %65 nem değerinde çalıştırılıp ısı ve nem değerlerine gelmesi beklenmelidir. Bu değerlere ulaşan kuluçka makineniz 4 saat sonunda yumurtalarınızı kuluçka etmek için hazır hale gelmiş sayılır.
Hazır olan kuluçka makinesinin yumurta viyollerine yumurtalar dizilir ve kuluçka makinesi kapatılarak ön kapı açılır , yumurta yüklemesi gelişim bölümüne sağlanır. Yumurta yükleme sonrasında makine kapağı kapatılarak güç yeniden açılır. Bu işlemleri sırası ile yapmak önemlidir.
Kuluçka süreci başlamış olan yumurtalar 10 gün boyunca kuluçka makinesinde makine kapağı açılmadan bekletilmelidir. 10 ncu gün makine gücü kapatılarak yumurtalar viyoller ile makine dışına çıkarılır. Yumurtaların döl kontrolü ışık yardımı ile yapılarak gelişimi durmuş olan veya civciv oluşumu meydana gelmeyen yumurtalar makineden dışarıya atılır. Gelişimi devam eden sorunsuz yumurtalar tekrar makineye geri alınarak kuluçka süreci devam ettirilir.
Tavuk yumurtalarında kuluçka süresi 21 gündür. Gelişim bölümünde tavuk yumurtaları 18 güne kadar gelişmesi beklenir. 18 gününü dolduran gelişim bölümündeki yumurtalar artık çıkım bölümüne alınır. Çıkım bölümünde yumurtalar 3 gün bekledikten sonra, çıkım başlayacaktır. Bu 3 günlük çıkım süreci içerisinde erken çıkan civcivler olabilir. Acele etmeyelim. Yumurtadan yeni çıkan civcivler ıslak veya nemli olurlar.
Makine içerisinde 21 günü dolduran civcivler üzerlerindeki ıslaklık ve nem den tamamen kurtulurlar. Panik yapmayın aç kalır susuz kalır diye düşünmeyin. Yumurtadan çıkan civcivler 3 gün boyunca yemeden içmeden yaşayabilirler. Bu süre içerisinde acıkmaz veya susamazlar.
Elde ettiğiniz günlük civcivlerin bakımı göründüğü kadar kolay değildir. Civcivler kuluçka edilen yer neresi olursa olsun ortalama olarak 36 derece dolaylarında yumurtadan çıkmaktadırlar. Civcivler bu ısıyı yumurtadan çıktıktan sonra da hissetmelidirler. Aksi durumda civcivler kolay hastalanır ve hayata gözlerini yumarlar.
Civciv besleyeceğiniz büyüteceğiniz alan ilk hafta boyunca 35 derece ile 36 derece aralığında olmalıdır. her hafta bitiminde ısı değeri 4 derece aşağı çekilmelidir. civcivler 45 günlük olana kadar ısı değeri her hafta bitiminde 4 derece indirilerek ortam ısısına adapte olmaları sağlanır.
Civciv bakılacak olan alanın ısıtılması haricinde suluk ve yemlikler de önemlidir. Civcivler su içtiklere suluklara ayaklarını sokmamalı ve yem yedikleri beslendikleri alana dışkı yapmamalıdırlar. Bu iki faktör de civcivler için ölümcül olabilmektedir. Civcivler için civciv suluğu mutlaka kullanılmalı ve suları günlük taze doldurulmalı, su kapları her seferinde deterjan kullanmadan sadece musluk suyu ile el yardımı ile temizlenerek durulanmalı daha sonrasında içerisine su doldurulmalıdır.
Civcivlerin yem kapları aynı temizlik kurallarına uygun olmalıdır. Civcivler eşelenmeyi severler ve yem kapları içerisinde zaman geçirirler. Yem kaplarında zaman geçiren civcivler kısa süre içerisinde yem içerisine dışkılama yaparlar ve yeme karışan dışkı civcivlerin beslenme esnasında hastalanmalarına sebep olur.
Bunu önlemek için civcivlere günde 3 kez azar azar yem vermek ve yemi hızlı tüketmelerini sağlamak civciv sağlığı için daha iyi olacaktır.
Civciv bakılan yerde önemli olan diğer husus ise taban malzemesidir. Civciv bakmış olduğunuz alan tabanı gübre tutmayan gübre tavalıklı sistem olmalıdır veya kutu , sandık benzeri bir alanda civciv büyütüyorsanız mutlaka civcivlerin altına çam ağacından kesilmiş olan planya talaşı sermelisiniz.
Çam planya talaşının özelliği civciv gübresi ile temasa girdiği an itibari ile gübrenin suyunu tamamen çeker ve gübrenin hızlı şekilde kurumasını sağlar. Bu sayede gübrenin hastalık oluşturma yapısı ortadan kaldırılmış olur.
Civciv Ayak Kayma Problemi Nasıl Düzeltilir ?
Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…
Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…
Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…
Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…
Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…
Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…
This website uses cookies.
View Comments