Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Üretimi Nasıl Yapılır ? Muhabbet Kuşu Üretim

09.12.2020
6.839
Muhabbet Kuşu Üretimi Nasıl Yapılır ? Muhabbet Kuşu Üretim

Muhabbet Kuşu Üretimi basit bir sisteme tabi gibi görünse bile aslında ince ayrıntıları olan ve hata kabul etmeyen bir sisteme sahiptir. Muhabbet Kuşu Üretimi ne başlamadan önce yapılması gereken ön hazırlıklar ve kuş seçimi vardır. Bu sistem kurulumu ile ilgili sizlere başlıklar halinde en ince ayrıntısına kadar muhabbet kuşu üretimi hakkında tüm detayları vereceğiz.

Muhabbet Kuşu Üretimi için Sistem Kurulumu

muhabbet kuşu üretimi

Muhabbet kuşu üretimi yapak için öncelikle üretim hane yani kuşların üretileceği ortamın kurulması gerekir. Tüm işlemleri sırası ile yapmanız önemlidir. Kuşları satın almak veya sahiplenmek son aşamadır. İlk önce kuşları sahiplenip sonradan sistemi kurmak kuşları strese sokacağından dolayı öncelikle sistem kurulmasında fayda vardır. Aynı zamanda hazır olmayan sistem için bekletilen kuşların hastalanma riskleri de yüksektir.

Muhabbet Kuşu Üretim Sistemi ni kuracağınız yeri belirlemeniz gerekir. Belirleyeceğiniz bölge sabahın ilk ışıklarını görüyor olmalı veya gün ışığı otomasyonu kurulmalıdır. Daha sonrasında oda içerisinde rutubetli bir bölge var ise aşırı nemlenme ve boğuk bir havaya sahipse mutlaka oda içerisindeki rutubet tamamen yok edilmelidir. Rutubet ve havasız odalar muhabbet kuşu üretimi için olumsuz alanlardır. Bu tür odalarda üretim şartları zorlaşır. Aynı zamanda kuşlarınız sağlıklarını kaybeder.

Muhabbet Kuşu Üretim sistemini kurmakta olduğunuz oda içerisinde mutlaka ısıtma ve soğutma sistemi olmalıdır. Muhabbet kuşları tropik bölge canlılarıdır. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlardan hoşlanmadıkları gibi aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda üretilmeleri imkansızdır. İklimlendirme sisteminiz termostatlı dijital ayarlanabilir ısıtıcı ve soğutucuya örneğin klima gibi ürünlere ihtiyaç duymaktadır.

Muhabbet Kuşu üretimi dünyanın her bölgesinde iklimlendirme sistemleri ile yapılması mümkün olan bir üretimdir. Bulunmuş olduğunuz bölge içerisinde nem düşük veya yüksek ise bunu dert etmenize gerek yok. Düşük nemli bölgeler için nemlendirme ve nem yüksek olan bölgeler için nem alma cihazları kullanılabilir. Yazımızın devamında bu konulardan daha detaylı bahsedeceğiz.

Muhabbet Kuşu Üretim yerinizde buraya kadar hemen hemen her şey yapıldı. Isıtma , soğutma , nemlendirme , gün ışığı sistemlerinizin otomasyon sistemleri kuruldu ve ayarlamış olduğunuz nem ve ısı değerlerine ulaştınız. Artık Muhabbet Kuşu Üretimi için hazırsınız. Şimdi kafes almanın tam zamanıdır. Kafeslerinizi üretim yapacağınız oda içerisine yerleştirin ve üretim yapacağınız kuşları sahiplenin. Şimdi kabaca anlattığımız üretim sırlarını sizler için biraz daha detaylandıralım.

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Kafes Seçimi Nasıl Olmalı ?

Muhabbet Kuşu Üretim sisteminiz için araştırmış olduğunuz kafesler kafanızı karıştırıyor olabilir. İnternette çok fazla farklı bilgi olduğundan sizlerde haklısınız. Ama biz size örnekler vererek neden ve nasıl ilişkisini benimseterek anlatacağız. Öncelikle Muhabbet Kuşu Üretimi için araştırmakta olduğunuz kafeslerin boyutları kafanızı karıştırmasın. 2 kuş için 32 x 32 lik bir kafes muhabbet kuşlarında ötüm kafesi olarak değerlendiril. Ötüm kafesleri eşleşmek ve üremek için uygun kafesler değildir. 2 Kuşun yaşayabileceği bir kafes kısa bir süre sonra en azından 6 kuşu besleyecek bir rahatlığa sahip olmalıdır. Bizim size tavsiyemiz 60 cm dolaylarında olan uzunlukta ve 40 cm dolaylarında derinliğe sahip  ve 40 cm dolaylarında yüksekliğe sahip kafeslerdir. Verdiğimiz ölçüler 2 – 3 cm aşağı veya yukarı olabilir.

Neden Büyük Kafes Kullanmalıyız ?

Muhabbet Kuşları küçük kafesler içerisinde kanatlarını rahatlıkla kullanamazlar. Üretim amaçlı alınan küçük kafeslerde ise muhabbet kuşları kafes dışına çıkmadıklarından dolayı , kullanmadıkları kanatları zamanla tutulmaya maruz kalarak sırt bölgelerinde ağrılara ve sağlığında fiziki olarak bozulmalara yol açar. Muhabbet Kuşları narin canlılardır. Muhabbet Kuşu Üretimi yapılan sistemler en küçük hatayı kaldırmaz. Tutuklu yapan kuş kanatları zamanla ur ve yağ bezesi gibi istenmeyen rahatsızlıklara sebebiyet verirken üretim performansınızda da düşüş meydana getirebilir. Muhabbet Kuşları kafes içerisinde kanat açabilmeli hatta kelebek gibi tünek üzerinde uçarak havada kalabilmelidir. Bu kapalı alanlarda üretim için beslenen muhabbet kuşları sağlığı için önemlidir.

Muhabbet Kuşu Damızlıkları Nasıl Seçilmeli ?

Yazımızın bu kısmına kadar sisteminizin tamamını kurdunuz sayılır. Artık kafesleriniz de hazır ve sıra geldi kuş seçimine. Yazımızın bu kısmı biraz zahmetli ve sabır isteyen altın değerinde bilgiler içermektedir. Bu bilgileri uygulamak size zaman kaybı gibi gelse de aslında zamanınıza zaman kazandıracaktır. Yazımızı sonuna kadar okumak ve anlamak sizleri iyi birer üretici yapacaktır. Genellikle Muhabbet Kuşu Üretimi için piyasada ilk ve yeni bu işe başlayanlar. Muhabbet kuşlarını hazır eşli ,yavru yumurta yapan kuşlardan veya anaç 1 yaşında veya 1 yaşını geçmiş kuşlardan seçmektedir. Aslında bu çok büyük bir hatadır. Sizler için neden hata olduğunu detaylandıralım.

Muhabbet kuşları büyüdükleri ve hatta ilk kez eşleştikleri , yavru yaptıkları bölgeyi benimseyen , sahiplenen sevimli canlılardır. Kuş alımı tercihinizi beklemeden ,zaman kaybeden  hazır takımlardan kullandığınızda bunun yanında bazı sorunlarla muhtemelen karşılaşırsınız. Örneğin ;  sahiplenmiş olduğunuz kuşların küskün kalmaları , yeni yerlerini benimseme problemleri , yavru yapmama veya yavru yapma performanslarında düşüklük. Bu tip sorunlar muhabbet kuşu üretimi için yaşanan problemler ve sebepleridir. Bu sorunlar sebebi ile planlamış olduğunuz kuş üretim zamanında uzama ve hatta kaybolan 1 yılınıza tekabül eder. O halde ne yapmalıyız ?

Muhabbet Kuşu Alımının temel kuralı yavru kuş almaktır. Evet yazımızın bu kısmı belki hoşunuza gitmedi ama yazımızı okudukça sizlerde bu durumu anlayacaksınız. Her şeyden önce sahiplenmiş olduğunuz kuşun bir üreyen canlı olduğunu unutmamanız gerekir. Biz insanlarla psikolojik olarak ve yaşam iç güdüleri hemen hemen temel de aynıdır. Sahipleneceğiniz Muhabbet Kuşu yavru olursa size artıları ile gelir.

Yavru muhabbet kuşları 35 günlükken yem kırmaya başlarlar ve siz bu kuşlara 35 – 60 günlük arası sahiplenme gerçekleştirdiğiniz taktirde sisteminize dahil edeceğiniz yavru kuşlar. Sizin kurmuş olduğunuz sisteme tam olarak adapte olacak ve full performansta üretim için yine üretim sisteminizde kendilerini geliştirmiş olacaklar. Bu süre Toplamda 1 yıl sürmektedir. Muhabbet kuşu yumurtadan çıktıktan tam 1 yıl sonra tam performans ta yavru vermeye başlayacaktır. Kuşlarınızda bu şekilde üreme problemi yaşamazsınız.

Muhabbet Kuşu Eşleştirme Nasıl Yapılır ?

Muhabbet Kuşu Üretimi için basit gibi görülen eşleştirme düzeni aslında o kadar da kolay değildir. Muhabbet kuşları eş seçen canlılardır. Sahiplenmiş olduğunuz yavru muhabbet kuşlarını üretim kafesine almadan önce vücut gelişimlerini önceden tamamlayabilecekleri salmalar içerisine alınmalıdırlar. Muhabbet Kuşu Üretim yerlerinde mutlaka kafesler haricinde bir veya bir kaç tane ( üretim büyüklüğüne göre değişir ) salma bulundurulmalıdır. Yavru muhabbet kuşları bu salmalar içerisine toplu halde salınır ve aylarca bu salma içerisinde bekletilirler. Muhabbet kuşları bu salma içerisinde kolaylıkla eş seçebilir ve hızlı bir şekilde sağlıklı yüksek performanslı eşleşmeyi gerçekleştirirler. En verimli üretimler bu salmalardan çıkan eşler ile mümkün olur.

Muhabbet Kuşu Üretimi için kullanılan bir başka yöntem erkek ve belirlenen dişi nin aynı kafes içerisine salınması ile gerçekleşir. Fakat bu yöntem bazen zaman kaybı ve bazen de hüsranla sonuçlanmaktadır. Muhabbet Kuşları üst yazımızda da bahsettiğimiz gibi eş seçen ve beğeni duyusuna sahip canlılardır. İstemedikleri ve mecbur kaldıkları bir eşleşme ile kurmuş oldukları aile bir süre sonra dağılabilir ve yüksek performansta yavru vermeyebilirler. Bunun için mutlaka önerimiz salma içerisinde muhabbet kuşlarınızın eş seçmesine müsaade etmenizdir.

Muhabbet Kuşu Kaç Aylıkken Yavru Yapmalı  ?

Muhabbet Kuşu Üretimi

Muhabbet kuşlarında bir başka tartışma konusu ile muhabbet kuşlarının kalıplarıdır. Kimi muhabbet kuşu ince yapılı , kimi muhabbet kuşu ise tok bir yapıya ve sağlam bir gövdeye sahip olurlar. Fakat bu ayrım ırk mı ? Yok sa bakım mı ?  Şimdi bu yazımızda bu konuyu biraz daha detaylandıracağız.

Muhabbet kuşu üretimi için acele etmeyin. Performanslı bir üretim için zaten kuşlarınızı yavrulardan seçtiniz ve aylarca büyümelerini beklediniz. Biraz daha sabrederseniz emeklerinizin karşılığını fazlası ile alacaksınız. Muhabbet kuşları kemik ve kas yapısı olarak 1 yıla kadar gelişen canlılardır. Bir muhabbet kuşu 1 yaşına kadar yumurta ve yavru yapmamış ise görüntüsü tok ve sağlıklıdır. Bu tip kuşlar her zaman çok iyi yavru bakarlar. Yavrularını aç bırakmaz ve asla üşümelerine izin vermezler.

Muhabbet Kuşları 8 aylıkken erişkin olurlar. 8 Aylık muhabbet kuşundan yavru almanız mümkündür. Fakat bunun yanında gelen bazı sıkıntılarda olmaktadır ! Muhabbet kuşları 8 aylık olduklarında erişkin olabilirler ama yapıları henüz tamamen oturmamıştır. Yumurta verimi yüksek olan dişiler tam olarak gelişmiş olan ve yorulmamış olan kuşlardır. 8 aylık bir muhabbet kuşunun yapısı tamamen gelişmediğinden dolayı , yumurta yaptığı ve yatmaya başladığı günden itibaren biraz daha erimeye başlar.

Muhabbet kuşları diğer kanatlı canlılar gibi vücutlarındaki yağ enzimlerini kullanarak kuluçka ısısı oluşturur ve bu ısı ile yumurtalardan yavru muhabbet kuşu çıkmasını sağlarlar. Yapısı tamamen gelişmeyen muhabbet kuşları için bu durum olumsuz görülür. Bir muhabbet kuşu yumurta yapmak için , yumurtaya yatmak için , yumurtadan yavru çıkarmak ve onları beslemek için her bir aşamada daha yüksek efor , performans ve enerji harcamalıdır. Bu kuşunuzun yapısında i kalıbında zayıflama anlamına gelir.

Zayıf kalan muhabbet kuşları bir yere kadar kuluçka işlemini yürütebilirler ama daha sonrasında yavru ölümleri gibi büyük problemler ile karşılaşılır. Bu tip erken eşleştirilen ve erken yavru alınan 8 aylık muhabbet kuşları aynı zamanda ( Genellikle ) düşük performansta yumurta yaparlar.

Üretim İçin Neden 12 Aylık Muhabbet Kuşu ?

1 Yaşını doldurmuş olan muhabbet kuşları tam olarak üretim niteliklerine sahip olan kuşlardır. 12 ay boyunca yavru alınmayan muhabbet kuşları gelişimlerini tamamen tamamlayarak gerçek kalıplarına vücut olarak sahip olurlar. Bu vücut yapılarının tam olarak gelişmesi onları sağlıklı eşleşmeye ve yüksek performansta yumurta yapmaya hatta yavruları iyi beslemelerine olanak tanır. Muhabbet kuşu vücut yapısı ne kadar yağlı ve yapılı olursa o denli rahatlıkla yumurta yapabilir ve hatta bu yumurtaların sayısı da fazla olur. Yumurtaları sağlıklı bir şekilde örterek kuluçka edebilir , yumurtadan çıkan yavrulara dışarıdan müdahale olmaksızın tek başına büyütebilir.

Üretim Kafesi Düzeni Nasıl Olmalı ?

Muhabbet Kuşu Üretimi için kafes içerisinde üretim süresince bulundurulması gereken ve kuşlarınızın yumurta yapabilmesi için ihtiyaç duydukları kalsiyum kaynağına ihtiyaçları vardır. Bu kalsiyum ihtiyacı genellikle kalamar kemiği kullanımıdır. Kafesinizden eksik etmemeniz gerekir. Kalamar kemikleri kafes içerisinde tüneklere yakın bir bölgede tellere tutturularak kuşların üzerine pislemeyeceği şekilde bulundurulmalıdır.

Bir başka husus tüneklerdir. Muhabbet Kuşu Üretimi için tünek çok önemlidir. Muhabbet kuşları tünek üzerinde eşleşme gerçekleştirirler. Tünekler kesinlikle esnek olmamalıdır. Muhabbet kuşları bu tünekler üzerinde eşleştikleri gibi günlük hayatlarını da bu tünek üzerinde geçirirler. Tünekler üreticiler için genellikle ahşap malzemeden seçilir. Tünekler kafes içerisinde karşıdan karşıya uzatılarak her iki uç kısımdan da sabitlenir. Bu tünek biçimi üretim için en sağlıklı ve verimli olan tünek biçimidir.

Kafes içerisinde en fazla 2 tünek bulundurulmalıdır. Üretim kafeslerinde 1  veya 2 tünek ( boyutuna göre ) kullanılmalıdır. Aşırı derecede fazla tünek kullanımı kuşlarınızın üremeden daha çok kafes içerisinde farklı şekillerde sosyalleşmesine sebep olur. Kuşların eşleşme eğilimleri bu sayede azalmış olur.

Üretim Kafesi İçerisinde Neler Olmamalı ?

1-  Fazla Tünek Kullanılmamalı !

2- Ayna , zil ve benzeri oyuncaklar kullanılmamalı !

Muhabbet Kuşu Üretim Odası Kaç Derece Olmalı ?

Muhabbet Kuşları Üremek için ısı ya ihtiyaç duyarlar. Bu ısı onlar için kuluçka sürecinde ve yumurta oluşumu , yumurta yapma aşamasında kolaylık sağlar. Bünyelerindeki enerjiyi kullanmalarında onlara büyük bir destek sağlamaktadır. Sağlıklı Muhabbet Kuşu Üretimi için ihtiyacınız olan ısı değeri 21 ila 26 derece arasında olmalıdır. Daha düşük ve daha yüksek ısılar muhabbet kuşları için sağlıksız bir ortam oluşturmaktadır. 21 derece altındaki ısılarda kuşlarınız eşleşme yapmama veya yumurta yapmayabilirler. Eşleşme ve yumurta yapılsa bile 21 derece altındaki ısı yavrular için soğuk bir derece olacağından dolayı hem anneden fazla enerji gidecek hem de yavrular büyüyemeyecektir. Sağlıksız bir ortam oluşmuş olacaktır.

Muhabbet Kuşu Üretim Odası Nem Değeri

Muhabbet Kuşu Üretim odası , ısı haricinde , nem ihtiyacı olan yerlerdir. Isı gibi nem de olmazsa olmazlar arasındadır. Nemin doğru orantıda ayarlanması kuşlarınızın sağlığı için önemlidir. Muhabbet kuşlarında solunum yolu enfeksiyonları , kursak iltihaplanmaları nem düşüklüğünden , ortam kuruluğundan genellikle meydana gelmektedir. Muhabbet kuşu üretim odalarında nem havadaki tozun yere çökmesinde büyük bir rol oynar. Havada toz bulunmaması kuşlar için sağlıklı bir ortam sağlar.

Bunların haricinde nem faktörü nün bir diğer faydası ise muhabbet kuşu yumurtalarının kuluçka süreleri boyunca ihtiyaç duydukları nem i anne den değil havadan almalarıdır. Kuluçka edilen yumurtaların nem e ihtiyaçları vardır. Kuru bir ortamda gelişimi sağlanan muhabbet kuşu yumurtaları , anneden fazlası ile nem ihtiyacını karşılarken anneye aşırı derecede olumsuz yönde etki etmektedir. Annenin fazladan enerji harcaması meydana geleceğinden yorgunluk ve hastalıklarda meydana gelebilmektedir.

Muhabbet kuşu yumurtası gelişim döneminde nem e ihtiyaç duyduğu gibi , çıkım aşamasında da nem e ayrıca ihtiyaç duymaktadır. Kuluçkanın son 3 günü yumurtalar için çıkım günleridir ve bu günlerde nem kabuğun incelmesine yardımcı olur. Muhabbet kuşu yumurtaları doğru nem ayarlaması ile kuluçka süresince kabuk kalınlığının incelmesi ve sonrasında yavruların yumurtadan sorunsuz çıkmalarına olanak sağlar.

Muhabbet Kuşu Üretim yapılan alanlarda kullanılması gereken nem değeri %55 ila %65 aralığında olmalıdır. Daha düşük veya daha fazla olmamalıdır.

Muhabbet Kuşu Yavruları Yumurtadan Kaç Günde Çıkar ?

Yazımızın bu kısmına kadar her şeyi hazırladınız , sisteminiz kusursuz işliyor ve muhabbet kuşlarınız artık ilk yumurtalarını yaptılar ve yavrular ne zaman yumurtadan çıkacaklar. Sabırsızlıkla yavruların çıkmasını bekliyorsunuz. Bu kısım da biraz kafanız karışabilir ama mantıklı açıklamayı sizler için yapacağız.

Muhabbet Kuşu Kuluçka süresi toplam da 18 gün dür.  Kafa karıştıran husus bazen yavru muhabbet kuşlarının yumurtadan 21 ila 25 günde yumurtadan çıkmalarıdır. Bu süre muhabbet kuşlarının kuluçka süreleri ile alakalı değildir. Muhabbet kuşları 1 den fazla yumurta yapan canlılardır. Eşleşme sonrasında 10 ila 15 gün içerisinde yumurta yapmaya başlarlar ve 2 gün ara ile sağlıklı kuşlar yuvalık içerisinde yumurta biriktirmeye başlarlar.

İlk yapılan yumurta üzerine kuşunuz oturmaya başlamış ve kuluçka sürecini başlatmış ise ilk yumurta 18 gün ü tamamladığında yumurtadan yavru çıkacaktır. Bazen muhabbet kuşları  3 yumurta yapmadan yumurtaya tam anlamı ile kuluçka yatmazlar. Sadece yumurtayı korurlar. Bu süre içerisinde yumurtalar boşta beklerler. Kafa karıştıran faktörler bu sebepten kaynaklanmaktadır.

Muhabbet Kuşu Yuvalığa Giriyor Ama Yumurta Yapmıyorsa !

Muhabbet Kuşu Üretimi yapan herkes ilk başlarda çeşitli sorunlar ve sıkıntılar yaşamıştır. Bu sorunların en başında gelen sıkıntı , Muhabbet Kuşlarının yuvalık içerisine girmesi hatta bu yuvalık içerisinde günlerce beklemesi , bunun sonucunda da gözle görülür yumurta ve yavru olmaması. Bunun sebebini ilk başlarda herkes merak etmiştir. Bu sorun Muhabbet kuşunuzun veya kuşlarınızın henüz yumurta yapacak enerjiye ve bazı protein , minerallere sahip olmamasından kaynaklıdır. Muhabbet kuşları yumurta yapabilmek için kuş yemi haricinde ekstra besinlere ve takviyelere ihtiyaç duymaktadır.

Muhabbet Kuşu Üretimi yapan herkes muhabbet kuşu üretimi için çeşitli mamalar ve ek besinler kullanırlar. Bu ek besinler sırası ile

1-Kalamar Kemiği veya kireç taşı

2- Hazır veya El yapımı kuş mamaları

Üretim yapılan kafes içerisinde mutlaka kalamar kemiği veya kireç taşı bulundurmalısınız. Aslına bakarsanız kuru tahıllar , yemler içerisinde az da olsa kuşların ihtiyacı olan kalsiyum , kireç bulunmaktadır. Bu takviye kuşunuzun kemik yapısı haricinde yumurta kabuğunu da oluşturmasına yardımcı olur.

Muhabbet Kuşu Üretimi yapılan kafeslerde bir başka önemli husus ise mamalardır. Bu mamalar hazır veya el yapımı olabilir. Mama kuşlara enerji vermesi ve kuşlarınızın formunu koruması için canlı kalmaları için verilen ek besinlerdir. Bu besinler kuşlarınızın zayıflamasını önler ve sağlıklı yumurta yapmalarını ve hatta yavrularına sağlıklı bir şekilde bakmalarını sağlamaktır. Muhabbet Kuşu Üretimi için olmazsa olmazdır. Bu iki maddeyi yerine getirdiğiniz takdirde 30 gün gibi kısa bir süre içerisinde yavru almanız mümkündür.

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Kullanılan Kızıştırıcılar

Muhabbet Kuşu Üretimi için kullanılan bir çok kızıştırıcı tahıl ve ek besinler bulunmaktadır. Bu besin ve ek gıdalar şu şekildedir ;

1-Nijer Tohumu

2-Ballı Tohumlar

3-Keten Tohumu

4-Havuç

5-Keçi Boynuzu

6-E ve D vitamini veya içerikli meyveler

7-Kaju , Fındık , Ceviz İçi , Fındık

8- Haşlanmış Yumurta Sarısı

Bu besinler muhabbet kuşlarını sağlıklı bir şekilde kızıştıran ana besinler ve vitaminlerdir. Ama dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Bu ürünlerin çok sık kullanılması , haftada 2 defa dan fazla uygulanması kuşlarınızda çok fazla enerji patlamasına sebep olacağından , bitmeyen bir tüy mevsimine girmelerine sebebiyet verebilir. Tüye giren kuşlar üretim performansından düşerler. Özellikle nijer tohumunun bilinçsiz kullanımı kuşunuzu aylarca tüy değişimine zorlar. Muhabbet Kuşları bu durumlarda tüysüz kalır ve eşleşmezler.

Yukarıda maddeler halinde belirttiğimiz gıda , besin ve vitaminleri hafta da 2 kez çok az miktarda kuşlarınıza verebilirsiniz. Kuşlarınızın genellikle 2 saat içerisinde tüketebileceği oranda kullanmanız hem bu besinlerin taze tüketilmesini , hem de kuşlarınızın zarar görmemesini sağlayacaktır.

İthal Muhabbet Kuşu Avantaj ve Dezavantajları

İthal muhabbet kuşları , bulunmuş olduğunuz ülkede üretilen yani yerli muhabbet kuşu olarak adlandırılan kuşlardan yaşam tarzı olarak farklı bir türdür. Bu muhabbet kuşları aynı ırk olsalar bile yaşam ve üretim koşulları baz alındığında işler tamamen değişmektedir. İthal dediğimiz muhabbet kuşları uluslararası yolculuk ile ülkemize getirilen kuşlardır. Bu kuşların büyük bir kısmı hindistan üzerinden gelmektedir. Hindistan da bu kuşların bir kısmı doğadan yakalandığı gibi büyük bir kısmı da ülkemizde olduğu gibi üretilmektedir. Peki bu üretim kuşlarındaki farklılık nereden meydana geliyor ?

Hindistan coğrafi konumu nedeni ile ılıman ve sıcak bir iklime sahiptir. Hindistan da ve diğer tropik ülkeler ve kıtalarda yaşayan , üretilen kuşlar sert koşullara alışkın değillerdir. Fakat bu ılıman ve sıcak iklimlere sahip ülkelerde hava koşullarının yumuşak gitmesi sebebi ile üreticiler yarı kapalı , yarı açık üretim sistemlerinde bu kuşları üretmektedirler. Bu kuşlar ılıman ve sıcak havalar haricinde hafif rüzgarlara karşı da bağışıklık kazanırlar.

İthal edilen muhabbet kuşları ülkemize girdiklerinde ve siz bu kuşlardan sahiplenmişseniz , bu kuşları güneşli havalarda balkonunuza çıkarabilir , güzel havalarda ılıman ve sıcak mevsimlerde bulundukları odaları rahatlıkla pencere yolu ile havalandırabilirsiniz.  ( Kış ayları , soğuk havalar hariç. ) İthal muhabbet kuşu için bu bir avantajdır.

İthal Muhabbet Kuşu Dezavantajları

İthal muhabbet kuşlarının dezavantajlarına bakacak olursak. Bu kuşlar eşleşme , yumurta yapımı , yavru bakımı olarak kaliteli değildirler. Bu kuşlar yaşam ve üretim şartları baz alındığında neredeyse yaban ortamında yakalanmış olan muhabbet kuşları ile hemen hemen aynı karakteristik özellikleri taşırlar. Bu kuşlar doğa da , yılda sadece 2 kez  en fazla 3 kez yavru yaparlar. Her yuva kurulduğunda 2 ila 3 yavru gibi az sayıda canlı dünyaya getirirler. Bunun sebebi İthal edilmiş olan muhabbet kuşunun doğal yaşam ortamından kaynaklıdır. Bu kuşlar geniş uçum alanlarına sahiptirler , yuva yapmak için ise büyümüş oldukları ortam gibi büyük alanlara ihtiyaç duyarlar. Kısacası ithal edilen muhabbet kuşlarının ülkemizdeki yaşam şartları tamamen tersine döndüğünden dolayı verimli üretimleri çok düşük ihtimal diyebiliriz.

Yerli Muhabbet Kuşu Avantaj ve Dezavantajları

Yerli muhabbet kuşları genellikle muhabbet kuşu üretimi için aranan yüksek verimliliğe ulaşabilen kuşlardır. Peki yerli üretim muhabbet kuşunun üretim için diğer ithal kuşlardan farkı nedir ? Yerli olarak tabir ettiğimiz yerli muhabbet kuşları ülkemizde kapalı alanlarda üretilen , dış hava koşullarına alışkın olmayan , durağan ve stabil edilmiş ortamda üretilip , büyütülen türdür. Yerli muhabbet kuşu üretimi yapılan muhabbet kuşu üretim hanelerinde  , sıcaklık ve nem faktörleri sabit olduğundan bu alanlarda yetiştirilen yerli muhabbet kuşları dış ortamlara alışık değildirler.

Yerli üretim muhabbet kuşu sahiplendiğinizde bu kuşları balkona çıkarmamalı , bulundukları odalarda cam açmamalısınız. Küçük bir meltem esintisi bile kuşunuzu hasta edebilir hatta onu öldürebilir. Bazen sahiplendiğiniz yavru kuşlar bu esintilere adapte olabilmektedir. Yavru muhabbet kuşları genellikle , muhabbet kuşu üretimi yapılan üretim hanelerde 35 günlük olduklarında satışa sunulurlar. 35 günlük muhabbet kuşları dış ortama ayak uydurmakta daha başarılı olurlar. Fakat bu riskli bir yöntemdir. Yerli muhabbet kuşlarını balkona çıkarmamakta , bulundukları odalarda cam açılmaması iyi bir seçim olacaktır.

Yerli Muhabbet Kuşu Avantajı

Yerli muhabbet kuşları üretilmiş oldukları muhabbet kuşu üretim hanelerinde stabil sıcaklık ve nem değerlerinde büyütülmeleri haricinde. Bol besinler , mamalar ve çeşitli vitaminler ile kondisyonlarını arttırıcı ürünlerle beslenirler. Bu besinler muhabbet kuşlarını olması gerektiğinden daha fazla ve iyi beslediğinden dolayı , muhabbet kuşları yapı olarak , enerji ve yağ tabakası olarak daha iyi gelişirler. Bu gelişme anne ve baba da iyi olduğu gibi aynı şekilde yavruya da etki eder. Bu tip muhabbet kuşları hızlı eşleşir ve yavru verimi olarak ta maksimum sayıda yumurta yaparak hızlı çoğalırlar. Muhabbet kuşu üretimi yapacak olan veya yapanlar genellikle bu kuşları tercih ederler. Yerli muhabbet kuşlarını üretmek çok kolaydır ve hemen hemen 2 ayda  1 kez yuva kurup yumurta , yavru yaparlar. Yerli muhabbet kuşları hızlı eşleşmeleri ve yavru bakmaları ile ünlüdürler.

Evde Muhabbet Kuşu Üretimi

Bir çoğumuz ilk muhabbet kuşu üretimine evde başlamıştır. Evde muhabbet kuşu üretimi biraz zordur. Kuş sayınız abartılı olmayacaksa veya 3 takımdan fazla muhabbet kuşu barındırılmayacaksa biraz daha işiniz kolaylaşabilir. Öncelikle evde muhabbet kuşu üretimi yapmaya başlamadan şunu iyi bilmemiz gerekir. Ev ortamında , çok fazla kullanılan bir oda , zaman geçirdiğiniz sosyalleştiğiniz alanlarda , yabancı insanların girip çıktığı odalarda kesinlikle muhabbet kuşu üretimi yapılmamalıdır. Muhabbet kuşları fazla ziyaretten hoşlanmazlar. Muhabbet kuşu üretim yapılan oda içerisine sadece kuşlar ile ilgilenen kişi veya kişiler girmelidir. Bunun haricinde kuşları görmek isteyenlerinde bu odalara girmemeleri önerilir. Kuşlar insan sureti  ve çeşitli sesleri hafızalarında tutabilir onlara alışabilirler. Fakat yabancı kişi , cisim ve yabancı sesler onları ürkütür ve strese sokabilir. Yumurta ve yavru yapsınlar diye beklerken bu kez kuşunuzun hastalıkları ile uğraşmaya başlarsınız.

Muhabbet kuşu üretimi yapılacak oda günde 12 saat aydınlatılmalıdır. Gün ışığı kullanmanız tavsiye edilir. Eğer muhabbet kuşu üretimi yapacağınız oda günün ilk güneşini görüyor ve doğrudan kuşlarınıza ulaşabiliyorsa aydınlatma yapmanıza gerek yoktur. Muhabbet kuşları güneşi severler ve mutlu olduklarında daha da verimli olurlar.

Evde muhabbet kuşu üretimi yapmak için kesinlikle rutubetli ortam ve 21 derece altı , 26 derece sıcaklık üstü ortamlardan kaçınmalıyız. Suluklar ve yemlikler günlük değişmeli ve temiz olmalıdır. Muhabbet kuşları coştukları dönemlerde çok fazla gürültü yaparlar. Eşleşme döneminde ise erkekler 3 kat daha fazla ıslık çalmaya başlarlar. Bu unsur komşularınızı rahatsız edebilir. Fakat rahatsız edecek bir komşunuz yok ise 3 takımdan daha fazla muhabbet kuşu ev ortamında yapılabilir.

Muhabbet Kuşu Üretimi Karlı Mı ?

Muhabbet kuşu üretimi  kuş sayınıza bağlı olarak kazançlı bir üretim şeklidir. Muhabbet kuşu üretimi hem karlı hem de çok risklidir diyebiliriz. Muhabbet kuşu üretimi yapılan alanda bilindiği gibi ısıtma yapılmalıdır. Isıtma genellikle elektrik kullanılarak yapıldığından az sayıdaki muhabbet kuşu takımlarınız için harcayacağınız elektrik tüketimi , üretiminizi alır götürür. Yani yavruları sattığınızda elektrik faturasını ödeyemeyebilirsiniz.

Fakat muhabbet kuşu takımlarınız 50 takım ve üzeri ise bu iş sizin için çok karlı olacaktır. 2020 nin 12 nci ayı itibari ile şuanki muhabbet kuşu yavru toptan satış fiyatı 65 tl dir. 1 çuval markalı muhabbet kuşu yemi 20 kg premium 120 tl dir. Bu yem ile 1 takım kuş yaklaşık olarak 1 yıldan fazla bu yem ile beslenirken , iyi bakımı yapılan muhabbet kuşu takımlar her 2 ayda ortalama 5 yavru büyütürler. 5 x 65 = 325 tl.   325 tl ile hemen hemen 60 kg yem alabilirsiniz. Bu hesap içerisinde enerji tüketimi ve vitamin , mama gibi faktörler yoktur.

50 takım muhabbet kuşu ile üretim yapacaksanız. yılda en az 5 er kez , 5 er yavru aldığınızı düşünürsek , yılda 1250 civarı yavru almış olursunuz. Bugünkü yavru muhabbet kuşu fiyatı 65 tl ve yıl boyu bu büyüklükteki bir üretim hane için toplam kazanç 81.250 tl olacaktır. Yavru fiyatı değiştikçe bu oranları basit çarpma işlemi ile hesaplayabilirsiniz. Muhabbet kuşu üretim yapacak kişilerin mutlaka bu işe 2 nci bir ek iş olarak bakmaları tavsiye edilir. Bir sabah kalkarsınız tüm kuşlar hastalanmış olabilir . Bir anda yavru yapmayı kesebilir ve kar hesapları yaparken zarar edebilirsiniz. Canlı hayvan üretiminde olduğu gibi muhabbet kuşu üretimi içinde çok fazla risk olduğunu unutmamalıyız.

Kalamar Kemiği Ne İşe Yarar ?

Muhabbet-Kuşu-Üretimi

Kalamar Kemiği Muhabbet Kuşu Üretimi için olmazsa olmazlardan biridir. Ancak bazı kuşlar kalamar kemiği ne ihtiyaç duymadan bol miktarda yumurta yapabilmektedirler. Kalamar kemiği nin faydalarına geçmeden önce kalamar kemiği içeriğinde ne tür besinler barındırır ? bunlara bakalım.

Kalamar Kemiği içeriğinde

%80 Kalsiyum

%6 Ham Protein

%2,20 Ham Yağ

%1,20 Ham Lif

%0,08 Ham Kül

%2,30 Nem

barındırır. Kalamar Kemiği muhabbet kuşu üretimi için aslında önemlidir. Muhabbet kuşları üretim aşamasında yumurta yapmak için bol miktarda kalsiyum’a ihtiyaç duyarlar. Kalsiyum yumurta kabuğu oluşumu için gerekli maddeleri içerir. Muhabbet kuşu üretimi yapılan yerlerde kalamar kemiği kullanılmadığında , muhabbet kuşları daha yavaş ve uzun bir süreçte yumurta yaparken , kalamar kemiği kullanılan üretim haneler de muhabbet kuşlarının daha hızlı yumurta yapabildikleri saptanmıştır. Muhabbet kuşu üretimi kalsiyum haricinde diğer besinlere de ihtiyaç duymaktadırlar. Fakat yumurta kabuğu için kalsiyum olmazsa olmazdır.

Muhabbet Kuşu Üretim Hanesi Nasıl Büyütülür ?

Muhabbet Kuşu Üretim Hanesinde bulunan kuşlarınızın sayısını arttırmak ve daha fazla kuş üretimi yapmak istiyorsanız. Mutlaka öncelikle kendi üretmiş olduğunuz muhabbet kuşu yavrularını yetiştirmeniz önemlidir. Muhabbet kuşu üretimi yapabilmek için en iyi kuşların yavru muhabbet kuşları olduğunu bir çoğumuz biliyoruz. Fakat , yavru muhabbet kuşlarının bazı alışkanlıkları ve kriterleri olabilir.

Muhabbet kuşları üretildikleri alanlarda büyümüş oldukları veya gelişmiş oldukları kafeslere alışkın olurlar. Bu kafesler büyük salmalardan oluşuyor ise ve muhabbet yavruları bu salmalar içerisinde bekletilip size ulaştırılmışsa , bu tip muhabbet yavruları yaşam alanları küçüldüğünden dolayı strese girerler ve uzun süre yumurta yavru yapmaya bilirler. Muhabbet kuşu üretim hanesini büyütmek için mutlaka ilk seçenek kendi muhabbet kuşu yavrularınızdan kalıplı olanları seçip kendinize ayırmanız olacaktır.

Kendi yavrularınızı tercih ederseniz , kuşlar zaten üretim haneye alışkın olduklarından , kısa sürede kalıba gelirler ve hızlı eşleşme , hızlı yuva kurma meydana gelir.

Diğer bir seçenek bildiğiniz yerden kuş almaktır. Üretilmiş olan muhabbet yavrularının büyük salmalarda toplanmadığına emin olduğunuz yerlerden kuş alımı yaparak üretiminizi arttırabilirsiniz. Muhabbet kuşu üretimi , bu kriterlere uyduktan sonra gerçekten çok kolaydır.

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Yuvalık Ne Zaman Takılmalı ?

Muhabbet kuşu üretimi için yıllardır süren tartışmalardan biri yuvalığın takılma zamanıdır. Yuvalık üretimin  birinci kuralıdır ve zamanında takılması önemlidir. Bazı kaynaklarda 8 ay  , bazı kaynaklarda 12 ay , bazı kaynaklarda ise yuvalık yavruluktan itibaren takılmalıdır ! bilgilerine ulaşmaktayız. Bu konuyu yapmış olduğumuz denemeler sonucuna bağlı olarak şu şekilde açıklayalım.

Muhabbet kuşu üretiminde kuşların gelişim süreçlerini iyi bilmekte fayda vardır. Muhabbet kuşu üretimi yapabilmek için kuşların erişkin hale gelmeleri ve kalıplarının gelişmiş olması şarttır. Bu şartlar muhabbet kuşlarını sağlıklı çoğaltabilmek için gereklidir. Fakat bazen muhabbet kuşları 12 aylık olsalar bile tamamen gelişimlerini tamamlayamazken , bazı muhabbet kuşları 4 -5 aylık olduklarında gelişimlerini büyük ölçüde tamamlayarak üreyebilirler.

Şimdi bu durum karşısında muhabbet kuşu üretimi için kafese takılacak olan yuvalığın süresi , yani zamanı önemli değildir. Muhabbet kuşları aynı kafes içerisinde yan yana bakılıyorsa ve kızışma meydana gelmişse , yuvalık olmadan da eşleşme ve hatta kafes içerisine yumurta bırakma gözlenebilir. Muhabbet kuşları takılan yuvalıklara bazen 2  bazen 3 ay da alışabilmektedir. Muhabbet kuşu takımınız için yuvalığın erken zamanda takılması , kuşlarınızın bu yuvalığa alışmasını sağlayacaktır. Yuvalığa alışan muhabbet kuşları üremeye elverişli duruma geldiklerinde , zaten alışkın oldukları yuvalığa hızlı şekilde yumurtlama yapacaklardır.

Dikkat edilmesi gerekenler , muhabbet kuşu üretimi yapılacak olan kuşların mutlaka beslenmeleri iyi olmalıdır. Büyük salmalarda beslenmemelidir. Salmalarda beslenen yavrular cılız kalır ve kondisyonlarını 1 yıla yakın bir zaman geçene kadar tamamlayamazlar. Muhabbet kuşu yavruları anne ve babalarının kalıplarına gelinceye kadar beslenmeli. Kalıbı oturan kuşlar yani gelişimini büyük ölçüde tamamlayan kuşlar üretime alınabilir. Kanatlı hayvanlarda üreme her zaman kalıp , yani gelişim göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.

Muhabbet Kuşu Üretiminin Püf Noktaları

Hızlı Muhabbet Kuşu Üretimi Nasıl Yapılır ? Video Anlatım

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir ?

Muhabbet Kuşu Neden Tüy Kabartır ?

Muhabbet Kuşu Neden Kusar ?

Muhabbet Kuşu Neden Kuyruk Titretir ?

Muhabbet Kuşu Üretimi Nasıl Yapılır ?

Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları başlıklı makalemizde muhabbet kuşu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar