Muhabbet kuşu tüy kabartma , muhabbet kuşu kusma problemleri yaygın olarak görülen sorunlardır. Muhabbet kuşu tüy kabartıyor veya muhabbet kuşu yem kusuyor sa bunlar yaşam biçimi veya bir hastalığın belirtisi yada soğuk algınlığı olabilir. Bu konuyu detaylandırarak yapmamız gereken ve yapmamamız gereken şeylere göz atalım.
Muhabbet kuşu tüy kabartma sorununa çok sık rastlanmaktadır. Bu durum genellikle 0-6 aylık kuşlarda çok fazla yaşanır. Genellikle bunun bir hastalık olacağından şüphelenir ve korkarız. Bu tür durumlarda muhabbet kuşunuzu veteriner e götürürseniz size destekleyici vitaminler ve muhabbet kuşu ilaçları verecektir. Şimdi 0 – 6 aylık kuşların neden tüy kabarttığına gelelim.
Yavru ve genç kuşlar gelişim dönemlerinde çok fazla dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu dinlenme dönemleri yumurtadan çıktıktan 6 ncı aylarına kadar sürmektedir. Tam olarak bir muhabbet kuşunun gelişimi 12 ay sürmektedir. Muhabbet kuşu 6 aylık olana kadar bir çok gelişim aşaması yaşar. Bu gelişim aşamalarından en önemlisi tüy yapısını geliştirmek ve hatta tüy değişimine uğramaktır. Muhabbet kuşu tüy değişimi ve tüy gelişimi muhabbet kuşu için yüksek oranda enerji anlamına gelir. Muhabbet kuşları yemiş oldukları yemlerden , içmiş oldukları su ve vitaminlerden aldıkları enerjinin tamamını tüy yapısına harcarlar. Bu enerji kaybı sırasında uçmak , oynamak , ötmek gibi ekstra enerji kaybedecekleri durumlardan kaçınırlar. Bu kaçınma sırasında tüylerini kabartıp uyuyabilir veya hareketsiz bir halde tünekte bekleme yapabilirler.
Muhabbet kuşu yavruluk ve gençlik döneminde bakım aşamasında yapmış olduğumuz en büyük hatalardan biri. Genç muhabbet kuşu tüy kabartmış ve uyuyorsa , yanına gidip onu sürekli rahatsız etmektir. Kuşunuzu uyku halinde rahatsız ettiğinizde çok fazla sorunla karşı karşıya gelirsiniz. Bunlardan en önemlileri muhabbet kuşunuz aşırı derece strese girer , muhabbet kuşunuz tüy yapısına harcayacağı enerjiyi kaçmaya ve uçmaya harcayacaktır. Muhabbet kuşunuz bu ekstra enerji kaybından dolayı hayat enerjisini kullanmaya başlar. Bu enerji kullanımı genç muhabbet kuşları için ölümcüldür.
Muhabbet kuşu tüy kabartma sorununa bir başka açıdan baktığımızda , muhabbet kuşları ev ortamında cam açılması sonucu veya balkonda rüzgar alması sonucu üşütmüş olabilir. Muhabbet kuşları tropik canlılardır ve cereyan altında kaldıklarında bu durumdan olumsuz etkilenilirler. Kuşunuzda pusma , tüy kabartma , dışkı da ishal , hırıltı gözlenirse mutlaka veteriner e gitmeli ve gerekli ilaçları almalısınız.
Muhabet kuşu tüy kabartma sorunu için veteriner hekim tarafından verilecek ilaçları kullanmadan önce şunu iyi bilmeliyiz. Suya katılacak damlalar mutlaka kafeste harici su olmadan kullanılmalıdır. Su kabına katacağınız ilaç veya vitaminler mutlaka bitene kadar kullanılmalıdır. Örneğin ; veteriner size 1 kutu ilaç verdi ve bu ilaç suya katılıyor ise mutlaka su kabı tamamen yıkanmalı ve ilaçlı su hazırlanıp kafese takılmalıdır. Bu ilaçlı su haricinde başka bir suluk kesinlikle takılmamalıdır ve verilen kutu ilaç bitene kadar kullanılmalıdır. Muhabbet kuşu iyileşme gösterse bile ilaç mutlaka bitirilmeli ve bitmeden kesinlikle normal su kafese takılmamalıdır.
Muhabbet kuşlarında bir diğer sık görülen sorun kusmadır. Muhabbet kuşlarında oyuncaklara , ayna gibi ürünlere kusma veya elinizde omuzunuzda yem kusma sorunları çok yaygın yaşanır. Genellikle yaşanan en sık durumu öncelikle şu şekilde açıklayalım.
Muhabbet kuşları normal hayatlarında kusma işlemini eşlerini yedirmek için yaparlar. Muhabbet kuşları eşleşir ve dişi kuşlar yuvayı kurar , yuva içinden çıkmazlar. Yem yemek için dahi yuvayı terk etmezler. Bu esnada erkek muhabbet kuşu yuvalık girişine kadar gelir ve eşini yedirmek için kusma yapar. Şimdi bu durumun evdeki tek bakılan kuş ile ne bağlantısı var ?
Muhabbet kuşlarında bilindiği üzere eğitilebilenler ve konuşturulabilenler erkek muhabbet kuşlarıdır. Muhabbet kuşlarının erkekleri genel olarak evde bakım için seçildiklerinden dolayı ve bu erkeklerin yine genellikle eşleri olmadığından dolayı, ya oyuncaklarını , ya da sahiplerini eş seçerler. Eş seçtikleri nesne veya kişilere kusma yapmaları son derece doğaldır. Bazı muhabbet erkekler 1 den fazla kişi veya nesneyi kendine eş seçebilir ve çeşitli noktalarda kusma yapabilir. Bu durumlar muhabbet kuşu kusma probleminde normal olarak görülmelidir.
Muhabbet kuşu kusma problemi bir başka açıdan bakıldığında bir hastalık belirtisi olabilir. Kuşunuz soğuk algınlığı , bağırsak ve sindirim sistemi tıkanıklığı , iç parazit , gıda zehirlenmesi , bayat yem kullanımı gibi sorunlardan dolayı kusuyor olabilir. Muhabbet kuşlarında ve tüm canlılarda kabul edilemeyecek bir beslenme yöntemi mısır unu dur Mısır unu yedirilen muhabbet kuşlarında bağırsak tıkanıklığı meydana gelir ve kusarak kendilerini düzeltmeye çalışırlar. Mısır unu tüketen muhabbet kuşları kusma yaparlar fakat bağırsaklarındaki tıkanıklığı düzeltemezler. Mısır unu muhabbet kuşları için hızlı bir ölüm yoludur.
Muhabbet kuşunuz un genel olarak kullandığı yemi değiştirmişseniz veya nemli bayat , tarihi geçmiş yemler kullanmışsanız muhabbet kuşunuz yine kusma yapabilir. Kusma problemi yaşayan kuşların dışkıları da kontrol edilmelidir. Muhabbet kuşu dışkısı size bir çok hastalığın belirtisini sunacaktır. Muhabbet kuşunuz kusuyor ve problemi tespit edemiyorsanız mutlaka veteriner e götürmelisiniz.
Muhabbet kuşu kuyruk titremesi , muhabbet kuşu kuyruk titretme sorunu yukarıda belirtmiş olduğumuz unsurlara bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Kuşunuzda hastalık var veya gençlik uykusundan dolayı kuyruk titretiyor olabilir. Fakat en sık yaşanan muhabbet kuşu kuyruk titremesi sorunu soğuk algınlığı kaynaklıdır. Muhabbet kuşu kuyruk titreme sonu soğuk algınlığı kaynaklı olan kuşlar genellikle bu sorunu kendi kendilerine atlatabilirken. Veteriner tavsiyesi üzerine verilen ilaçlar ve ek besinler sayesinde daha hızlı çözüme kavuşturulabilmektedir. Muhabbet kuşu kuyruk titremesi ishal ve bazı kötü hastalıklarında belirtisi olabilir. Bunun için mutlaka kuşunuzu veteriner hekim e götürmeli ve hatta son yaptığı dışkı örneğini de göstererek durumu ile ilgili detaylı bilgiler vermelisiniz.
Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Üretimi Nasıl Yapılır ? Muhabbet Kuşu Üretim başlıklı makalemizde muhabbet kuşu üretimi ve nasıl yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.
Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…
Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…
Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…
Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…
Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…
Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…
This website uses cookies.
View Comments