BILDIRCIN

Bıldırcın Cinsiyet Ayrımı Kesin Yöntemler

Bıldırcın Cinsiyet Ayrımı çoğu bıldırcın bakan için bazen zor olabiliyor. Bıldırcınlar çeşitli renklerde olabilir,her renk bıldırcın cinsiyet ayrımı farklı olabilmektedir. Hele ki beyaz renk bıldırcınlarda japon bıldırcını , ukrayna bıldırcını olsun cinsiyet ayrımı gerçekten çok zordur. Bu yazımızdan sonra bıldırcınlarınızı hatasız olarak cinsiyet ayrımı na tabi tutabileceksiniz.

Klasik Bıldırcın Cinsiyet Ayrımı

Bıldırcın cinsiyet ayrımı yapmadan önce şunu bilmeliyiz. Bıldırcın cinsiyet ayrımı yapılabilmesi için bıldırcınların erişkin boya gelmeleri gerekmektedir. Bıldırcınlar yumurtadan çıktıkları günden itibaren iyi bir beslenme periyodu ile 45 günde erişkinlik seviyesine ulaşırlar. 45 Gün iyi beslenmiş bir bıldırcın için cinsiyet ayrımı çok kolay yapılabilmektedir. Klasik bıldırcınlarda cinsiyet ayrımı ilk yöntem tüy renkleridir. Klasik Dişi bıldırcınlar önünde benekler bulunmaktadır. Bu benekler onların dişi olduğunu göstermektedir. Benek yapısı göğüs kısmında yaygın olarak görülmektedir. Klasik bıldırcın erkeklerinde ise göğüs kısmı pas renginde veya bal renginde beneksiz veya çok az benekli olmaktadır.

Beyaz ve Renkli Bıldırcın Cinsiyet Ayrımı

Beyaz renk bıldırcınlar japon ve ukrayna cinsi veya melezlerinden oluşan türlerdir. Bu türlerde benek olmamaktadır. Bundan dolayı cinsiyet ayrımları biraz daha farklı ve uzaktan tespit edilmeleri neredeyse imkansızdır. Erkek bıldırcınlar ötüşe sahiptir. Titrek bir ses ile çığlık atarcasına ötüş sergilerler. Dişilerde bu ötüş bulunmaz.

Erkek bıldırcınlar dişilere göre kafa yapıları daha büyük ve biraz daha gösterişlidir. Ama bu yöntem ile de bıldırcın cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur. Bunun daha kolay bir yöntemi olan organ kontrolü vardır. Bıldırcın ele alındığı andan itibaren cinsiyetini tespit etmeniz saniyelerinizi alır ve kesin bir yöntemdir. Bıldırcınlarınız 45 – 50 günlük olduklarında ve iyi beslenmişseler artık adult yani erişkin boya gelmiş anlamına gelir. Bu bıldırcınlar ele alındıklarında , avucunuzun içinde sırt üstü yatırın ve kuyruk kısmını sırtına doğru açın. Bıldırcınınızın anüs bölgesinde şişkinlik var ise bu bir erkek bıldırcındır. Ama bıldırcın anüs  yani popo kısmında şişkinlik yok ise bu bir dişi bıldırcın tespiti yapmanız %100 kesin çözümdür.

Erkek bıldırcınlarda şişkinlik olması ve bunu tespit etmeniz yeterli olmayabilir. Erkek bıldırcınlarda anüs kısmında bulunan şişkinlik erkek bıldırcınların üreme sıvısının sperma nun depolandığı kısımdır. Bu kısıma dokunduğunuzda dışarıya beyaz köpükler gelir. Bunu gördüğünüz tüm bıldırcınlar erkektir.  Artık bıldırcınlarınızın cinsiyetlerini rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Cinsiyet Ayrımında Yapılan Hatalar

Bıldırcın ayrımında yapılan en büyük hata bıldırcın için erken cinsiyet ayrımıdır. Bıldırcınlar bazen 45 günlük bazen de 90 günlük olduklarında cinsiyetleri ayrım için uygun hale gelir. Bunun sebebi bıldırcınların hatalı beslenmesi veya gününden önce cinsiyet tespiti yapmaya çalışmaktır. Gününden önce tespit yapmaya çalışmadınız fakat bıldırcınınız 45-50 günlük olduğu halde halen küçük ve hiç bir şekilde ötme veya anüs kontrolü ile cinsiyet belirleme başarısız oluyorsa , bunun tek bir sebebi vardır. Bıldırcınınız hatalı beslenmiştir.

Bıldırcınlar yumurtadan çıktıkları andan itibaren onları hızlı gelişime ihtiyaçları vardır. Bu hızlı gelişim için kullanmanız gereken yem türü etlik civciv yemidir. 1 nci dönem etlik civciv yemi bıldırcınlarınız 45 günlük olana kadar yedirilmelidir. Bu yem bıldırcınların önünde 24 saat bulundurulmalıdır. Bu sayede 45 günlük olan bıldırcınlar hem tamamen gelişmiş olacaktır hem de cinsiyet tespitleri kolaylıkla yapılabilecektir.

Bıldırcın Cinsiyet Kontrolü Video’su

Bıldırcın Nasıl Beslenir ?

Bir önceki yazımız olan Bıldırcın Nasıl Beslenir ? Bıldırcınlar Hakkında Her Şey ! başlıklı makalemizde bıldırcın bakımı, bıldırcın besleme ve bıldırcın kuluçka hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

View Comments

Share
Published by
halit

Recent Posts

Olta,Olta Sehpası ve Olta Ekipmanları En Uygun Olta Balık Av Malzemeleri

Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…

3 ay ago

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

5 ay ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

3 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

3 sene ago

This website uses cookies.