SULTAN PAPAĞANI

Sultan Papağanı Üretimi Nasıl Yapılır ?

Sultan Papağanı Üretimi kuş üretimi çeşitleri arasında en zor üretimlerdendir. Sultan papağanı üretimi ve sistemi kurmak en az  bir yıl sürmektedir. En kötü ihtimalle sultan papağanı üretimi için gerekli zaman 5 yılı bulabilmektedir. Yazımızın devamında sizlere çok önemli üretim sırlarını vereceğiz.

Sultan Papağanı Üretimi İçin Damızlık Seçimi Nasıl Olmalı ?

Sultan papağanları çok hassas ve çok akıllı kuşlardır. Sultan papağanları büyüdükleri , yaşadıkları alanlara , hava koşullarına ve ortama adapte olan ve bu alanları ev olarak kabul ederler. Bu kuşlar eğitime odaklı ve sevecen bir o kadar da hırçın ve hassastırlar. Sultan papağanı damızlığı almak istiyorsanız mutlaka yavru kuşları seçmelisiniz.

Sultan papağanı üretiminde daha öncesinde kullanılmış olan sultan papağanı damızlıkları , bulunmuş oldukları üretim hanelerde yüksek performanslı yumurta ve yavru yapıyor hatta iyi yavru bakıyor olabilirler. Fakat bu sizi yanıltmasın. Hazır takım papağanlar , sultan papağanı üretimi için farklı bir üretim haneye alındıklarında işler değişmektedir. Performansı yüksek sultan papağanları yer değişikliğinden dolayı belki hiç eşleşme yapmaya bilir. yumurta yapmayabilir veya yeni sistemlerine adapte olmaları en az 6 en fazla 1 yıl kadar sürebilmektedir.

Sultan papağanı üretimi için bekletmiş olduğunuz hazır takımlar önceki performanslarını yeni yerlerinde gerçekleştirmezler. Gerçekleştiren kuşların yüzdesi çok düşüktür. %1 gibi.  Yeni başlayanlar için uzmanların önerisi yavru sultan papağanı sahiplenmektir.

Yavru Sultan Papağanı Üretim İçin Önemli

Yavru sultan papağanı edinmek size biraz zahmetli ve uzun bir süre gibi gelebilir. Fakat hazır papağan eşlerini alıp yıllarca zaman ve para kaybetmektense , yavru papağan alıp 1 yıl beklemek her zaman daha mantıklıdır. Sultan papağanı üretimi için almış olduğunuz yavru papağanlar , sisteminizde kendilerini tanımaya başlarlar. İlk tüy değişimleri , ilk ortam tespitleri , üretim hane hava koşulları , onlara bakan bakıcıyı tanımak , havalandırma , kapı ve pencere gibi ve de farklı objelerin yerlerini hafızalarında tutarlar. Bu ayrıntılar papağanların hafızasında kaldığı gibi ortama da tamamen bu şekilde adapte olurlar. Bu nokta da püf nokta şu ; Üretim hane de objelerin ve kafeslerin şekillerini , yerlerini değiştirmemek.

Sultan papağanı üretimi için beslemekte olduğunuz yavru papağanlar 1 yaşından önce eşleştirilmemeli veya bulundukları ortama yuvalık takılmamalıdır. Sultan papağanı yavruları 1 yaşlarına kadar kemik ve tüy yapılarını geliştirirler. 1 yıldan önce eşleştirilen sultan papağanı yavruları , düşük kondisyonda kalırlar ve kendilerini daha sonrasında geliştiremezler. Bu tip kuşlar yavrulara da iyi bakamaz çok sık hastalanırlar.

Sultan Papağanı Eş Seçimi , Üretimin Geleceği

Sultan papağanları eş seçen ve beğeni kabiliyetleri olan canlılardır. Sultan papağanlarından en iyi performansı kuşları kendi hallerine bıraktığınızda alırsınız. Yani ; eşleştirmek istediğiniz yavru papağanları grup halinde büyük bir salma kafes içerisine bırakıp kendilerine eş beğenmelerini sağlamalısınız. Örneğin ; 10 dişi papağan arasına 1 erkek veya maksimum 5 erkek atarak eşleşmeleri beklenmelidir. Bu yöntem hem daha hızlı eşleşme sağlar , hem de papağanların üretim için en doğru , beğendikleri , mutlu olacakları eşleri bulmalarını sağlar. Bu yöntem tüm uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Sultan papağanları beğendikleri eşler ile eşleştiklerinde

1- Fazla yumurta , Fazla yavru yaparlar

2- Yavrular hızlı ve kaliteli büyürler

3-Damızlık takımınız düzenli yumurta ve yavru yapar

4-Eşler arasında stres yaşanmaz

5-eşler birbirlerine zarar vermezler

6-eşlerde ayrılık meydana gelmez

Bu maddeler başarılı üretim hanelerin altın değerinde başarılarıdır ve tüm başarıların başında doğru eşleştirme vardır. Bazı kuşlar tek eş sistemi ile mükemmel eşleşmeyi yakalayabilir. Fakat bu tamamen şanstır. Zaman kaybı yapmak istemiyorsanız önerdiğimiz şekilde eşleştirme yapmalısınız. Sultan papağanı üretimi doğru eş seçimi ile başlar.

Sultan Papağanı Damızlık Kafesi Nasıl Olmalı ?

Sultan papağanı üretim kafesinde oyuncaklar olmamalıdır. Aksesuarsız bir kafes kuşlarınızı meşgul etmeyeceğinden dolayı doğrudan eşleşme için kuşlarınıza eşlerine sevk edecektir. Sultan papağanları kafes içerisinde sosyalleşecekleri objeler ararlar , bu objeler olmayınca tüm sosyal aktivitelerini eşlerine harcarlar. Eşler arası sosyalleşme kısa süre de eşleşme ve yavru anlamına gelir.

Kafes İçi Tünek Nasıl Olmalı ?

Sultan papağanı üretimi için kafeslerde kullanacağınız tünekler tek parça olmalıdır. Kafes içerisinde 1 den fazla tünek kullanmak , kuşlarınızın eşleşememesine veya eş tutamamalarına sebep olur. Bu olumsuz bir durumdur. Dişi doğru eşleşme yaptığını sanarak yumurta yapabilir fakat bu yumurtalardan yavru çıkmayabilir. Doğru eşleşme için tek tünek kafes boyuna kullanılmalıdır.

Yuvalık Nasıl Olmalı ?

Sultan papağanı üretimi için yuvalık olmazsa olmazdır. Sultan papağanları eşleşmeye başladıklarında yuvalıklar kafeslere takılmalıdır. Yuvalık seçiminiz önemlidir. Sultan papağanları geniş yuvalıkları severler. Sultan papağanları kuş cinsleri arasında orta boyut canlılardır. İyi beslenmiş ve doğru seçilmiş olan sultan papağanları genellikle en az 5 yavru yaparlar. 5 büyüyen yavru için büyük bir alana ihtiyaç duyulur. Yuvalık küçük olursa , papağanlar bu yuvalık içerisinde yuva kurmak istemeyebilir veya yuva kursalar bile çıkan yavrular bir süre sonra yuvalığa sığmaz ve çeşitli hayati sorunlarla karşılaşılabilir. Mutlaka sultan papağanları için üretilmiş olan yuvalıklar ve yumurtalık plastikleri olanlar tercih edilmelidir.

Damızlık Sultan Papağanı Nasıl Beslenmeli ?

Damızlık olarak kullanılan sultan papağanları üretim için belli bir enerjiye ve yağ oranına sahip olmalıdırlar. Zayıf kalan kuşlar ve standart besleme yemleri ile bakılan kuşlar kombine sorunlar yaşayabilir hatta hayatlarını kaybedebilirler. Kuşlar için yumurta yapmak , insanlar için doğum yapmak  ile aynı şeydir. Aynı stresi , aynı acıyı ve aynı enerjiyi kaybederler. Bir kuşun sağlıklı yumurta yapabilmesi için belli bir yağ oranına ve enerjiye sahip olması gerekir. Bu enerjiyi ve yağ oranını yiyecekler ile sağlarlar.

Sultan papağanları genellikle muhabbet kuşu karışık yem ile beslenirler. Fakat bu bakım şekli damızlıklar için çokta doğru sayılmaz. Sultan papağanları daha farklı yiyeceklere de ihtiyaç duyarlar. En önemli besin kaynakları haşlanmış yumurta sarısıdır. Haşlanmış yumurta sarısı kuşlarınız için gerekli enerjiyi sağlar. Hafta da belli aralıklarla en az 2 kez verilmelidir. Yüksek enerji ve iyi beslenmenin altın kuralıdır.

Ayda 2 kez çekirdek verin. Çekirdek bünyesinde yüksek oranda yağ barındırır ve kuşunuzun yağ oranını dengeler. Dikkat etmelisiniz ; Çok fazla çekirdek kuşlarınızda karaciğer sorunlarına sebep olabilir , fazla yağlanmadan dolayı yumurta kanalları kapanabilir , ciğerler olması gerektiğinden fazla yağlanabilir ve kuşunuz hayatını kaybedebilir. Aynı zamanda kalp krizi sebebidir. Orantıyı kaçırmamak önemlidir.

E vitamini önemlidir. Sultan papağanı üretimi yapan herkes E vitamini için hazırlanan mamalar içerisine havuç rendeler. Bizim önerimiz ayda 1 kez havucu kafese bütün asmanızdır. Bütün olarak asılan havuç kuş tarafından kemirilerek tüketilir , gaga sağlığını korumakla birlikte , yiyecek ile sosyalleşir aynı zamanda havucun E vitaminini bol olarak bulunduran havuç suyundan da kuşunuz nasibini almış olur. Hazırlanan mamalar içerisine rende yapılan havuçlar hem suyunu kaybeder hem de E vitamini oranını düşürür.

Sultan papağanı üretimi için bol çeşitli damızlık kuşlar için özel hazırlanmış olan kaliteli yemlerden kullanmanızı tavsiye ederiz. Fazla çeşidi olan tohumlu yemler kuşlarınızın ihtiyaçlarını karşılar. Bazen kuşlar yem kutularını karıştırır ve ihtiyaç duydukları tohum , besinleri ararlar. Sultan papağanları enerji kayıplarında enerji alabilecekleri yiyecekleri , her hangi bir durumda istedikleri tohuma ulaşmak isterler. Bunun için bol çeşitli tohumlar tercih edilmelidir.

Uyku Saatleri ve Uyku Düzenleri Çok Önemli

Sultan papağanı üretimi için uyku zamanı ve düzeni çok önemlidir. Bu bir rutin olmalıdır. Sultan papağanı üretimi yapılan yerlerde kuşlar sürekli aydınlatma altında tutulursa kuşlar göz yorgunluğu , baş ağrıları ve stres gibi olumsuzluklarla karşılaşırlar. Bitkin düşen kuşlar canlarının telaşına düşerler ve eşleşme sorunları da en başta gelir. Sultan papağanı üretimi için kuşlarınıza uyku saati belirlemelisiniz ve günde en az 10-11 saat kuşlarınızın bulundukları alanı karartmalısınız. Bu sistem her gün aynı saatte gerçekleşmeli. Örneğin ; Akşam 8 de kapatılan aydınlatma sabah 6-8 saatlerinde açılmalıdır. Bu işlemi takip edemiyorsanız mutlaka otomasyon kurmalısınız. Bir zaman saati işinizi görecektir. Sultan papağanı üretimi için üst performans sırlarından biri de budur.

SULTAN PAPAĞANI CİNSİYET AYRIMI İÇİN TIKLAYIN

Bir önceki yazımız olan Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı Kesin Yöntem başlıklı makalemizde sultan papağanı cinsiyet ayrımı hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

Share
Published by
halit

Recent Posts

Olta,Olta Sehpası ve Olta Ekipmanları En Uygun Olta Balık Av Malzemeleri

Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…

5 ay ago

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

7 ay ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

2 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

3 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

4 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

4 sene ago

This website uses cookies.