Hindi Yumurtası Nasıl Kuluçka Edilir ?
Hindi Yumurtası Nasıl Kuluçka Edilir ? sorusu bir çoğu hindi üretici için büyük bir karışıklık. Hindi Yumurtası Kuluçka edilme işlemleri sırası ile yapılması gereken ve sağlıklı çıkım alabilmek için hata yapmadan prosedürlerin uygulanması gereken hassas bir işlemdir. Hindi yumurtası kuluçka sürecini sırası ile sizlerle paylaşalım.
Hindi Yumurtası Kuluçka Değerleri
Isı Değeri : 37,5 derece
Nem : %65
Kuluçka Süresi : 26 – 28 GÜN
Kuluçka Makinesi Nasıl Olmalı ?
Öncelikle şunu belirtmeliyiz. Her makine kuluçka makinesi değildir. Her makine profesyonel olarak kuluçka işlemlerini yerine getirmeye bilir. Hindi yumurtası kuluçka işlemi hata kabul etmeyen , profesyonel kuluçka kapsamında işlem gören yumurtalardır.
Kuluçka makinesi kesinlikle plastik ve herhangi bir el yapımı makine olmamalıdır. En iyi makineler kurumsal firmalara ait kuluçka makineleridir. Bu makinelerde tüm aksilik ve kuluçka için gerekli oksijen , karbondioksit , çevirme açısı ve zamanı , ısı kaynağı ve dağılımı v.s bir çok kombinasyona sahiptir. Bu kombinasyonlar yumurtaların hatasız kuluçka edilmesine olanak tanırlar.
Hindi yumurtası kuluçka işlemine başlamadan önce , kuluçka makinesi kesinlikle temizlenmeli ve bir önceki kuluçka ya ait toz , kir olmamalıdır. Tamamen temizlenmiş bir kuluçka makinesini ısı ve nem değerlerini ayarlayıp , hindi yumurtalarını makineye koymadan önce çalıştırmalıyız. Makinemiz 37.5 derece ve %65 nem değerlerine ulaştığında , hindi yumurtası kuluçka işlemini başlatabiliriz. Yani yumurtaları makineye yerleştirebiliriz.
Döl Kontrolü Ne Zaman Yapılmalı ?
Makine içerisinde gelişmekte olan hindi yumurtaları 15 günlerini doldurduklarında , ışık ile döl kontrolleri yapılmalıdır. Döl kontrolü esnasında hareketsiz olan embriyo veya boş olan yumurtalar mutlaka makineden atılmalıdır. Makine içerisinde kalan boş ve gelişimi durmuş olan yumurtalar , sağlıklı yumurtaların gelişimlerini durdurabilecek zehirli gazlar yayarlar. Bu gazlar kuluçka edilen hindi yumurtaları için ölümcüldür.
Yumurta Döl Kontrolü Video Anlatım için Tıklayın
Çıkım İşlemi Nasıl Yapılmalı ?
Çıkım işleminde internet üzerinde ve gerçek hayatta birbirinden farklı bilgiler bulmak olağandır ve hemen hemen bu bilgilerin hepsi birbirine zıt gibi gelse bile çoğu doğrudur. İnce ayrıntılardan dolayı fikir ayrılıkları olan bu konu üzerinde size biraz daha açıklayıcı bilgiler sağlayalım.
Üst yazımızda da yazdığımız gibi kuluçka makinesi önemlidir. Kuluçka makinesinden yüksek performans almak istiyorsak mutlaka bu makine orijinal erp sandivic panel olmalı , yada performansı test edilmiş kanıtlanmış bir makine olmalıdır.
Kuluçka makinesinde döl kontrolü sonrasında gelşişimine devam eden yumurtalar , çıkım gününe 3 gün kaldığında , çıkım alanına alınmalıdırlar. Bu alana alınan yumurtalar artık döndürülmemelidir. Hareket etmemelidirler. Yumurta içerisinde oluşmuş olan civcivler yumurta içerisinde çıkım pozisyonu alır ve yumurtayı kesmeye başlarlar. Bu işlem maksimum 3 gün sürmektedir.
Makine derece ve nem ayarı ile oynamanıza gerek yoktur. Kafa karıştıran noktaya şimdi geldik. Esasen çıkıma alınan yumurtalarda ısı düşürme ve nem yükseltme işlemi yapılmalıdır ! Fakat iyi hesaplanmış olan profesyonel makinelerin çıkım bölümlerinde zaten ısı çıkım değerindedir. Kuluçka makinelerinde ısı ve nem sensörleri tepededir. Bundan dolayı alt kısımdaki değer doğru olarak hesaplanamaz. En alt çıkım bölümü her zaman 2,5 – 3 derece gibi aşağı yönde bir ısı değerine sahiptir. Birde nem yükseltmenize gerek yok demiştik. Çıkım bölümü taanında bulunan kademeli su tablasının tüm gözeneklerini su doldurduğunuzda ise , sensör size makinede %65 nem olduğunu okurken , çıkım bölümünde hissedilen gerçek değerdeki nem ise %75 dolaylarında yani çıkım için gerekli değerlerde olacaktır.
Kısacası Çıkım zamanı gelince Isı ve Nem ayarlarında değişiklik yapmaya gerek yoktur.
Civcivlerin Makineden Alınması
Hindi yumurtası kuluçka işleminin son aşaması olan civcivlerin makineden alınması kısmına geldik ve bu kısım önemlidir. Hindi yumurtası kuluçka işleminin çıkımı yapılan son 3 gün içerisinde makine kapağı açılır ve erken çıkan yavrular alınmaya teker teker başlanırsa … İşte bu diğer çıkımı gerçekleşmeyen yumurtalar için ölümcül sebepler doğurmaktadır.
Makine kapağı her gereksiz açılışında içerisindeki nem değerini kaybeder. Bu nem değeri yumurtanın ihtiyacı olan istekleri karşılar. Nem değeri kaybı yaşayan makineler içerisinde bulunan yumurtalarda aşırı kuruma ve embriyo yapışması gibi sorunlar yaygın olarak yaşanmaktadır.