KÖPEK

Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Köpeklerde kanlı ishal hastalığı için bu yazı içerisinde sizlere herhangi bir ilaç önerisinde bulunmayacağız. Köpeklerde kanlı ishal tedavisi esnasında yapılması gereken hayat kurtarıcı bazı bilgiler vereceğiz, Köpeğinizi kanlı ishal yani Parvo Virus pençesinden nasıl hızlı bir şekilde kurtarabilirsiniz ? yazımıza devam edelim.

Köpekler Neden Kanlı İshal Olur ?

Kanlı ishal e sebep olan parvo virüs , çoğu hastalığa yakalanan köpeğin kendi bünyesinde oluşabilmektedir. Bunun sebebi bağışıklık sistemlerinin farklılıklarından meydana gelmektedir. Bazı köpekler parvo virüs e karşı dirençlidir ve bu hastalığa yakalanmayabilirler. Genellikle sokak köpeklerinde parvo virüs e karşı direnç daha fazla görülmektedir.

Yavru yapan anaç köpeklerde bu hastalık daha sık görülmektedir. Yavru yapan köpekler , yavru köpeklerinin altını temizlemek için dışkılarını yerler. Bu dışkılar anne bünyesinde bağışıklık sistemini içten içe çökertir ve iç parazitlerin oluşumuna sebep olur. Bu durum parvo virüs yani kanlı ishal e sebep olan en büyük etkenlerdendir. Her anne köpek yavrularının altını temizlemek için yavrularının dışkılarını tüketirler. Köpeğiniz aşılı veya bu hastalığı daha önce yaşamış olsa bile tekrarlama riski çok yüksektir.

Köpeklerde Kanlı İshal Parvo Virüs Nasıl Bulaşır ?

Köpeklerde kanlı ishal yani parvo virüs bulaşıcı ve çok tehlikeli bir virüs tür. Bu virüs köpeklere oral yoldan bulaşmaktadır. Köpeklerde kanlı ishal hastalığı bir başka kanlı ishal e sahip yani parvo virüs e sahip olan köpekten temas yolu ile kolaylıkla bulaşabilir. Bunun haricinde parvo virüs e sahip bir başka köpek , herhangi bir cisim e temas ederek , bu virüs ü bu nesnelere bulaştırabilir ve aynı cisim yani noktaya temas eden sağlıklı bir köpek bu virüse sahip olabilir.

Yani sadece köpekler ile temas etmesi şart değildir. Ortak kullanım alanlarında kanlı ishal hastalığı daha sık yayılmaktadır. En sık hastalık bulaş yolu , hayvan gezdirme parkları ve ormanlık alanlardır. Köpekler bir başka köpeğin kokusunu net olarak alabilir ve koku aldığı noktaya giderek , kendi kokusu ile bir başka köpeğin bırakmış olduğu yabancı kokuyu kapatmak ister. Bu noktalar temas noktalarıdır ve parvo virüs bu noktalardan da köpeğinize bulaşabilir.

Köpeklerde kanlı ishal meydana gelen bölgede ( kulübe etrafı veya ev ortamı ) dışkının bulaşmış olduğu nokta toprak veya parke fark etmez , bu hastalığı yıllarca koruyabilir ve bu noktaya temas eden her köpek bu hastalığa yakalanabilir. Hastalığın temas etmiş olduğu bölge çamaşır suyu ile iyice dezenfekte edilmelidir.

Köpeklerde Kanlı İshal , Parvo Virüs Belirtileri Nelerdir ?

En sık görülen ve ilk belirtilerden olan durgunluk fark edilebilir. Köpek bu hastalığa yakalandığında hareketlerinde değişim meydana gelir. Hareketsiz ve yorgun tavırlar sergiler.

Bir sonraki belirti ise iştahsızlık tır. Artık yemek yemek istemez , yemeğini koklar belki biraz yer veya hiç yemez. Bu günlerde su içmeye devam edebilir.

Son aşamalardan olan belirti kusma veya ishal , yada her ikisi aynı anda görülebilir. İshal ve kusma kanlı olabilir. Solucan gibi kılcan kanlı kalıntılar çıkarabilir. Kan yoğun veya hafif gelebilmektedir. Aynı zamanda kötü kokuya sahiptir.

Köpeklerde Kanlı İshal Parvo Virüs İnsanlara Bulaşır Mı ?

Köpeklerin taşımış oldukları bu ölümcül hastalık ( kanl ishal – parvo virüs ) insanlar üzerinde etkisizdir. Yani insanlara bulaşmaz. Köpeklerin sahip olduğu parvo virüs , bir köpekten başka bir köpeğe oral yoldan bulaşır.

Köpeklerde Kanlı İshal , Parvo Virüs Nasıl Tedavi Edilir ?

Köpeklerde kanlı ishal tedavisi ile ilgili internette yüzlerce döküman bulmak mümkündür. Fakat bu dökümanlar doğru olduğu kadar da yanlıştır. Parvo virüs doğru adımlar atıldığında tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Öncelikle belirtiler gösteren köpeği acil olarak veteriner e götürmeniz şarttır. Veteriner köpeğinizin davranışları ve durumu ile ilgili , hastalığın ilerleyişine göre bir tespitte bulunur. Bu tespit olguların bir araya getirilmesi ve vücut ısısının ölçümü ile mümkündür.

Köpekte yapılan tetkikler sonucunda parvo virüs ü tedavi edecek ilaçlar veteriner hekim tarafından belirlenmelidir. Bu ilaçlar hastalığın seyrine göre yüksek doz veya düşük dozlu ilaçlardan oluşabilir. Harici olarak yine köpeğinizin durumuna bağlı olarak , serum veya hazır mama önerisi olabilir.

Köpeklerde kanlı ishal tedavisi için en önemli adım vakit kaybetmemektir. Her dakika çok önemlidir. Köpek bünyesinde oluşan parvo virüs , her dakika kendini çoğaltır. Bu hastalık hızlı gelişen ve kısa sürede tedavi edilmezse sonucu ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır.

Erken teşhis ve erken tedavi hem maddi hem manevi olarak çok önemlidir. Hastalık ileri seviyelere ulaştığında , ilaç masrafınızda olabildiğince yükselir. Köpeklerde kanlı ishal tedavi maliyeti 150 TL ile 6000 TL arasında değişir. Bu değişim köpeğinizin veteriner hekim e ne hızla götürüldüğü ile ilgilidir. Hastalık başlangıç seviyesindeyken daha uygun fiyatlı ilaçlarla köpeğiniz tedavi edilebilirken , ilerleyen hastalıklarda bu maliyet ilaç kalitesi artışı sebebi ile yükselmektedir.

Kanlı İshal , Parvo Virüsten Kurtulan Köpekler

Bu kısımda sizlere tedavi sonrası yapmanız gerekenleri yazacağız. Köpeklerde kanlı ishal ölümcül bir hastalık olsa bile bu hastalık gözünüzü korkutmasın. Köpeğiniz tedavi sürecine girdiği an itibari ile köpeğinizi kesinlikle dışarı çıkarmayın. Ev ortamına ev ısısında bir yerde muhafaza edin. Bulunduğu oda da cam dahi açmayın. Köpekler tedavi süreçlerinde bitkindir ve enerjileri çok düşük olur. Yemek yemedikleri için hava koşullarının değişkenliği onları bu süreçte çok etkiler. Hava koşullarını köpeğinizi ev ortamına alarak düzenlemiş olursunuz. Köpeğiniz ısınmak için ekstra enerji harcamaz. Tüm enerjisi iyileşmek için kullanılır ve bu köpeğinizin yaşaması için % lik şans durumunu yükseltir.

Köpeğiniz serum tedavisi görüyor ise mutlaka yemek yiyene kadar su içene kadar her gün serumunu bağlatın. Genellikle köpekler 1 serum sonrasında , diğer gün yemek yemeye , su içmeye başlarlar. Önlerinde taze yem ve taze su sürekli bulundurun.

Geçtiğimiz yıl köpeğimiz 7 yavru yaptı ve bir süre sonra  tüm yavrular kanlı ishal ( parvo virüs ) e yakalandılar. Yavru köpeklerimizin tamamını veteriner e götürerek tedavilerini başlattık. Köpeklerimiz bugün itibari ile yemek yemeye ve su içmeye başladılar. Umudunuzu kaybetmeyin ve köpeğinizde durgunluk , farklılık gözlemlediğiniz an  hemen veteriner e götürün. Stabil bir ortam hayat kurtarmak için büyük bir rol oynar. Tedavi sürecinde köpeğinizi yormayın , onunla oynamayın veya ayağa kaldırmaya çalışmayın. Bırakın yatsın ve dinlensin. Enerjisini boşa harcamamalı , tüm enerjiyi iyileşmek için saklamasına izin vermelisiniz.

Köpeklerde Kanlı İshal , Parvo Virüs Nasıl Önlenebilir ?

Köpeklerde kanlı ishal , parvo virüs önlemek imkansız , fakat bu hastalığa yakalanma riskini %1 e indirmek mümkündür. Öncelikle köpeğinizi dışarıda dolaştırıyorsanız , köpeğinizi ağaçlardan uzak tutun. Genellikle köpekler ağaç diplerine ve ağaç gövdelerine dışkılama yaparlar. Köpeğinizin başka bir köpek dışkısı ile yakın temas kurmamasına dikkat edin. Dışkılar mikrop taşır ve hastalığın en yoğun olduğu yerlerdir.

Köpeğiniz yavru yapmış ise yavruları sık sık takip edin , anne köpeğin dışkı yememesine dikkat edin. Yavru köpeklerin altı temiz tutulur ise anne köpek bu dışkıları yemek zorunda kalmaz. Hastalığı büyük ölçüde önlemiş olursunuz.

Köpeklerde kanlı ishal , köpeğinizin bünyesinde oluşabilen bir vürus tür. Köpeğinizin aşılarını yaptırmanız köpeğinizin bağışıklık sistemini geliştirmesine yardımcı olacağından ,hastalık oluşumunu da en aza indirmiş alacaksınız.

Köpeğinizi bahçede besliyor iseniz. Başka bir köpeğe ait kulübe kullanmayın veya bu kulübe yi kullanacaksanız mutlaka bol çamaşır suyu ile dezenfekte ediniz.

 

Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi Video Anlatım İçin TIKLAYIN

Bir önceki yazımız olan Pomeranian Boo Köpeği Özellikleri ve Bakımı başlıklı makalemizde Pomeranian hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

Share
Published by
halit

Recent Posts

Olta,Olta Sehpası ve Olta Ekipmanları En Uygun Olta Balık Av Malzemeleri

Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…

3 ay ago

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

5 ay ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

3 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

3 sene ago

This website uses cookies.