TAVŞAN

Yavru Tavşan Elle Nasıl Beslenir ?

Tavşanlar bazı nedenlerden dolayı yuvalarını yıkarak yavrularını ölüme terk ederler. Yavru tavşan bu durumda elle nasıl beslenir. Yavru tavşan elle besleme için neler yapılmalı ? Bu yazımızda bu konu hakkında tüm detayları vermeye çalışacağız.

Yeni Doğmuş Yavru Tavşan Elle Nasıl Beslenir ?

Yeni doğmuş veya bir kaç günlük tavşan yavruları bir çok nedenden dolayı yuvadan atılabilirler. Bu tavşanları besleyebilmek neredeyse imkansızdır. Tavşanlar kemirgen ve memeli canlılardır. Yavru tavşanların mutlaka anne sütüne ihtiyaçları vardır. Anne sütü olmadan hayatta kalamazlar. Alternatif olarak keçi sütü tavsiye edilse de , keçi sütü az oranda gaz içerir ve bu tavşan yavrusu beslemek için çokta uygun sayılmaz. Yavru tavşan beslenmiş olduğu yabancı süt ile hazımsızlık yaşayabilir ve hayatını kaybedebilir. Bunun için ne yapmalıyız ?

Yavru tavşan veya tavşanlar yuvadan atılmış ve anne artık yavruları kabul etmiyorsa , mutlaka tavşan yavrularını bir araya toplayın. Bir yoğurt kabı içerisine veya benzer bir plastik kap içerisine , anne tavşan tüyleri doldurmak şartı ile yavruları içerisine doldurun. Yavru tavşanlar 2 saat ara ile anne sütü ile beslenmelidirler. Anne tavşan elinizin altında her an ulaşabileceğiniz yerde olmalıdır.

Yavru tavşanların beslenme saati geldiğinde , anne tavşanı yakalayıp yere yatırın ve bir başkası yavru tavşanları , yan yatırılmış olan anne tavşanın karın bölgesine bırakın. Anne tavşan serbest bırakılmamalıdır. 2 dk süre ile yavruları besleyin. Yavrular anne memelerinden süt içerek karınlarını doyuracaklardır. 2 dk beslenme süresi yavru tavşanlar için yeterlidir.

Yavru Tavşan Üşür Mü ?

Yavru Tavşan Nasıl Beslenir ? yazımızın önemli bir kısmı olan yavru tavşanların ısı ihtiyaçları hakkında sizlere detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Tavşanlar yapıları gereği sıcaklık sevmeyen canlılardır. Yüksek sıcaklıklarda , ısı stresine girerler. Tavşanlar için sıcaklık stresi ölümcül olabilmektedir. Tavşanlar maksimum 24 derece sıcaklıkta ve en az 8 derece sıcaklıkta bakılmalıdırlar.

Yavru tavşanlar küçük olmalarına rağmen anneleri tarafından ısıtılmazlar. Anne tavşan doğa da derin bir çukur kazar ve toprağı 8 ila 12 derece sıcaklığa ulaşana kadar kazmaya devam ederler. Anne tavşan bu noktada yavrularını yapmadan önce tüylerini doğum yapacağı noktaya bırakır ve içine yavrulama yapar.

Anne tavşan sadece beslemek için yavruların yanına gider. Besleme haricinde yavru tavşanlar yalnızdır. Bu esnada yavru tavşanları ısıtan hiç bir şey yoktur. Yavru tavşanları ısıtmak için hiç bir ısıtma kaynağı kullanılmamalıdır.  Yavru tavşan beslenen alanda , Isı 8 derece altına düşmemelidir. Anne tüyleri arasına konulmuş olan tavşanlar ihtiyaç duydukları ısıya kendi çabaları ile ulaşırlar.

Yavru Tavşanlar Kendilerini Nasıl Sıcak Tutarlar ?

Yavru tavşanlar düzenli beslenmelidirler. Düzenli beslenen tavşanlar sürekli hareketli olurlar. Yavru tavşanlar hareketsiz kaldıklarında aşırı derece de üşümeye başlarlar. Tavşanlar sıcak kanlı hayvanlardır ve üşümeye başladıkları anda kanları hızlı bir şekilde donar. Kan donması tavşan yavruları için nihai ölüm getirir.

Düzenli beslenen ve doğru şekilde bakılan tavşan yavruları kıpır kıpır olur ve bu hareket onları hayatta tutacak olan ısıyı meydana getirir. Yani tavşan yavruları bu sürtünme hareketi ile yaşam enerjilerini oluştururlar.

Yavru Tavşan Kaç Saat Ara İle Beslenmeli ?

Yavru tavşanlar doğum sonrası belli sürelerde anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Bu süre tavşanlar geliştikçe değişiklik gösterir. İlk gün doğan tavşanlar fazla beslenmezler. Anne tavşan yavrular yanına 10 – 20 saniye kadar uğrar. Bu süre içerisinde yavru tavşanlar hızlı davranmak zorundadırlar. Çünkü anne yanlarında fazla kalmayacaktır. İlk 1 hafta boyunca yavrular günde yaklaşık olarak 8 kez emzirilirler.  İlk 1 haftalık yavru tavşanları elle müdahale ile beslemeniz gerekiyorsa , 2 saat ara ile tavşan yavrularını emzirtebilirsiniz. Bu süre ortalama bir süredir. Geceleri yavru tavşanlar genellikle uykuda olurlar ve bu süre içerisinde dinlenirler. Gece 12 ve sabah 8 arasında yavru tavşanları dinlenmeye bırakarak , uyumalarını sağlayabilirsiniz.

Yavru Tavşanlar Hangi Süt İle Beslenebilirler ?

Yavru tavşanlar için halk arasında dolaşan bazı besleme fikirleri vardır. Bunlardan en sık kullanılanı keçi sütüdür. Günümüzde keçi sütünü bulmak oldukça zordur. Çoğu köy ve beldelerde keçi sütü olmamakla birlikte gros marketlerde dahi bu sütü bulmak neredeyse imkansızdır.

Keçi sütü tercih edilmesinin sebebi , keçilerin  tavşan gibi her şeyi kemiren canlılar olmasından ileri gelmektedir. Fakat keçi sütü tavşan sütüne göre daha fazla gaz içermektedir. Süt bünyesinde bulunan asit oranı fazla olması sebebi ile tavşan yavruları bu sütlerden aşırı derece rahatsız olur ve hayatlarını kaybedebilirler.

Tavşan sütüne en yakın olan memeli hayvanların başında , tavşanların uzak akrabaları olan fare ve hamster gibi kemirgenler gelmektedir. Bu hayvanların sütü , tavşan sütüne en yakın olan kıvama ve besleyiciliğe sahiptir. Fakat tavşandan daha küçük oldukları için tavşan yavrularını besleyemezler. Kemirgen canlıların sütleri asit oranı düşük ve neredeyse gazsız sayılırlar. Tavşan yavruları bu tür sütlere ihtiyaç duyarlar.

Anne tavşan hayatını kaybetmiş ve süt bulmakta zorluk yaşıyorsanız. Keçi sütüne yarı oranda su ilave ederek tavşanı günde 8 kez olmak şartı ile doyurmalısınız. Bu oran inek sütü için %80 su ilavesi anlamına gelir. Aynı zamanda veterinerlerde yavru tavşan beslemek için süt tozu da bulabilirsiniz. Süt tozları doğal sütlerden daha zararsızdır.

TAVŞAN NASIL BESLENİR ? TIKLAYIN

YAVRU TAVŞAN NASIL BESLENİR VİDEO ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN

 

Bir önceki yazımız olan Tavşan Nasıl Beslenir ? Püf Noktaları başlıklı makalemizde tavşan nasıl beslenir, tavşan tem bakılırsa ne olur ve tavşan yuvası nasıl olmalı hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

View Comments

Share
Published by
halit

Recent Posts

Olta,Olta Sehpası ve Olta Ekipmanları En Uygun Olta Balık Av Malzemeleri

Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…

5 ay ago

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

7 ay ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

2 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

3 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

4 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

4 sene ago

This website uses cookies.