Muhabbet Kuşu Kursak Mantarı bakım hatalarından meydana gelen tehlikeli bir hastalıktır. Muhabbet kuşu kursak mantarı fark edildiği an itibari ile hemen tedavi edilmelidir. Acil tedaviye giren , ilaç kullanımına başlayan kuşlarda kursak mantarı tedavi edilebilir. Tedavi gecikmesi sonucu kuşunuzun hayatını kaybetme riski yüksektir.
Muhabbet kuşlarında kursak mantarı pek çok sebepten meydana gelebilir. Genellikle yaşanan sorunlar ve bu sorunlara bağlı olarak kursak mantarı oluşumu ;
Nemli ve tozlu , pis yemlerin kullanılmasından
Kafes temizliğinin aksatılması
Ortamda rutubet ve aşırı kontrolsüz nem olması
Güneş görmeyen kuşlarda
Hijyenik olmayan ortamlar
Kuşların sürekli ellenmesi
Strese giren ve stres altında yaşayan kuşlarda
Sulukların yıkanmaması ve suların taze olmamasından
Ortamda fare bulunması
Bu sebepler muhabbet kuşu kursak mantarı için başlıca sebeplerdir. Bu sebepler haricinde daha fazla detaylar olmakla birlikte en fazla yapılan hatalar bu şekildedir.
Muhabbet kuşlarında meydana gelen kursak mantarı , bakterilerden meydana geldiğinden dolayı , bulaşıcılık durumu söz konusudur. Bu tip hastalıklar genel olarak aynı kafes içerisinde yaşayan kuşlarda bir birine bulaştırma durumu söz konusu olmaktadır. Bulaştırma genellikle ortak kullanılan suluklardan meydana gelmektedir. Yem kaplarında ağızdan düşen yem taneleri ve gaga teması olan yem kapları ve diğer kafes ekipmanlarından yine kursak mantarı bulaşabilmektedir.
Bu hastalığın tedavisi mantar ilacı ile yapılmaktadır. Bu yazımızda sizlere ilaç ismi vermeyeceğiz , bunun sebebi farklı markalara ait ucuz ve pahalı ilaçların piyasada yer almasından kaynaklıdır. Öncelikle bu hastalığı başında yakalamak çok önemlidir. Kuşunuzun gagasını araladığınızda ağız içindeki peynirimsi oluşumu görmek mümkündür.
Bu oluşumu fark ettiğiniz an itibari ile veteriner hekim e baş vurarak , gerekli ilaçların alınarak uygulanması gerekmektedir. Bu hastalık en başında yakalandığında ve tedavi hızlı başlarsa , çok kısa sürede muhabbet kuşunuz bu hastalıktan kurtulabilmektedir.
Kursak mantarı meydana gelen kuş , mutlaka diğer muhabbet kuşlarından ayrılmalıdır ve ayrıca tedavi edilmelidir. Eğer diğer kuşlarda da hastalık şüphesi söz konusu ise , mutlaka aynı tedavi diğer kuşlara da uygulanmalıdır. Muhabbet kuşları tedavi sürecinde yem yemekte zorluk yaşayabilir. Muhabbet kuşunuz için mama hazırlayıp , muhabbet kuşu mama yedirme enjektörleri ile beslenmesine destek verilmelidir.
Muhabbet Kuşu Kursak Mantarı tedavi edilmediği süre içerisinde , tüm vücutta içten ve dıştan olmak üzere yayılmaya devam eder. Muhabbet kuşu bu hastalığa yakalandıktan sonra hızlıca çökmeye başlar. Kursak mantarı sadece kursakta kalmaz , aynı zamanda ak ciğerlere kadar iner ve solunum güçlüğüne sebep olur. Solunum sorunları kuşların mutlak ölümü ile sonuçlanır.
Muhabbet kuşu kursak mantarı aynı zamanda kursakta başlayarak , bacaklara kadar inebilen bir yapıya sahiptir. Muhabbet kuşlarında bacaklarda mantarlaşma gözlemlenmesi durumunda , ağız içi kontrolü de yapılmalıdır.
Muhabbet kuşu kursak mantarı tedavisi başlamadan önce tüm hatalar giderilmelidir. Hatalı bir sistem üzerinde hastalığa yakalanan kuşlar tedavi edilmeye çalışırken , bulundukları hastalıklı ortam kuşlarınızın tedavisini geciktirir. İlaçlardan fayda bulan kuşlar aynı ortamda , aynı hastalıklara tekrar kolaylıkla yakalanabilmektedir.
Öncelikle kafes temizlikleri kontrol edilmelidir.
Suluklar ve yemlikler sıcak su ile deterjan kullanmadan iyice temizlenmelidir.
Ortam rutubetli ve havasız ise mutlaka havalandırma düzeltilmelidir.
Stresli ortam ortadan kaldırılmalıdır.
Sigara içilen , kontrolsüz aydınlatma kullanılan , kuşlara bakan kişi haricinde başkalarının da aynı ortamı kullanması ,
kuşların çıkardığı sesler haricinde farklı yüksek seslerin ortamda meydana gelmesi , kuşlar için stresli bir ortam oluşturur. Aynı zamanda küçük kafeslerde sıkıştırılan kuşlarda yoğun stres meydana gelmektedir.
Kuşların bulunduğu ortam tüm kontrollerden sonra ferah ve kontrol altına alınmışsa artık tedaviye başlamamak için hiç bir sebep yoktur.
Kuşunuz mantar hastalığına yakalandığında gözle görülen belirtilerin başında ,
Halsizlik , uyku hali , hırıltı , nefes alma problemleri , yem kusma , beslenme sorunları , tüy kabartma çok sık görülmektedir.
Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Neden Yumurtlamaz ? 20 Nedeni ! başlıklı makalemizde muhabbet kuşu neden yumurtlamaz hakkında bilgiler verilmektedir.
Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…
Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…
Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…
Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…
Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…
Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…
This website uses cookies.
View Comments
Dediğiniz belirtiler bizim dişi kuşumuzda var nasıl tedavi nasıl edebiliriz