Muhabbet Kuşu üretimi yapmaya karar veren herkesin ilk etapta düşündüğü , Salma Üretim Mi ? Kafes Üretimi Mi ? hakkında yapmış olduğumuz 3 yıllık deneyimi sizlerle bu yazıda paylaşacağız. Salma Üretim Mi ? yoksa Kafes Üretimi Mi ? avantaj ve dezavantajlarını teker teker paylaşalım.
Salma üretimde kuş kafeslerine ihtiyaç yoktur. Geniş çaplı bir kapalı alan ve bu alan içerisinde duvarlara asılı olan yuvalıklar sayesinde üreme meydana gelerek doğal bir şekilde yavruları toplamak mümkündür. Kuş üretimi için ayrı ayrı mama hazırlamanız gerekmez. Tek bir ortak nokta belirleyerek , tek bir mama kabı ile tüm kuşları beslemek mümkündür. Sebze ve meyve ikramları da aynı şekilde yapıldığından , beslemek zahmetsiz olur.
Salma üretim de kuşların sağlıkları yakından takip edilemez. Kuşlar arasında bir tanesinde küçük bir hastalık belirtisi gözden kaçabilir. Gözden kaçan bir kuş tüm koloniyi hastalandırabilir ve hatta öldürebilir. Salma üretim de kuşlar serbesttir ve yiyecekler üzerine dışkılama yapabilir , gübrelere gaga vurabilir ve çeşitli hastalıklara kolayca yakalanabilirler. Yavru takibi zordur , salma kafeslerden yavru toplamak zordur.
Salma üretim yapılan kuşlar doğadaki gibi yılda 1 veya 2 kez yavrulama yaparlar. Kuşlar sürekli aktif olduklarından ve uçacak alanlarının geniş oluşundan kaynaklı çok fazla enerji kaybederler ve eşleşme , yumurta yapmak için gerekli enerjiyi toparlayamazlar. Aynı şekilde kuşlar eşleşmeye çok fazla eğilim göstermeyebilirler. Serbest olarak uçum yapan kuşlar salma üretim kafeslerinde veya alanlarında sürekli eş değiştirebilirler. Eş değiştirme esnasında , yuvalıklarda yavru var ise ve dişi yuvalıkta bulunuyorsa , Erkek eş değiştirdiğinde dişi yuvalıkta aç kalabilir. Bilinmelidir ki dişi kuşlar yuvayı korurlar ve yuvalıktan ayrılmak istemezler. Erkekler dişileri beslemelidirler. Fakat erkek bu esnada eş değiştirmiş ise yuvalığa tekrar gitmeyecektir.
Kafes üretiminde her şey kontrol altındadır. Kuşların sağlıklarını yakından takip edebilir ve hatta hastalanan kuşlar gözden kaçsa bile , hastalıkların %99 u başka bir kafese sıçramaz. Hastalık meydana gelen kafes içerisinde hastalık başlar ve son bulur.
Üretim tamamen kontrol altındadır ve performans gösteren kuşlar kolayca takip edilebilir. Yavru yapan ve yapmayan kuşlar , eşleşme eğilimi olan veya olmayan kuşlar çok kolay takip edilebilir ve ihtiyaçlarına göre müdahaleler yapılabilir.
Kuşlar belli bir yaşa kadar yüksek performanslı üreme gerçekleştirirler. Kafes üretimi esnasında kuşların yaşlarına göre ayrılmaları kolaylaşır. Salma Üretim Mi ? Kafes Üretimi Mi ? sorusuna net olarak yazabileceklerimiz bunlar.
Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Kursak Mantarı Sebepleri ve Tedavisi başlıklı makalemizde Muhabbet Kuşu Kursak Mantarı hakkında bilgiler verilmektedir.
Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…
Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…
Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…
Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…
Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…
Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…
This website uses cookies.
View Comments