Besleyelim.com

Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ? Sebepleri

04.02.2021
4.607
Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ? Sebepleri

Muhabbet kuşu üreticilerinin yaşadığı korkunç olaylar başında muhabbet kuşu yavrularının ölümü gelir. Peki muhabbet kuşu yavruları neden ölür ? Muhabbet kuşu yavruları genel olarak yoğun stres , ortam sıcaklığı , hatalı mama kaynaklı ve kursak mantarı gibi sorunlardan dolayı hayatlarını kaybetmektedir.  Muhabbet kuşu yavru ölümlerinin detaylarını inceleyelim.

Muhabbet Kuşu Yavrularında Kursak Mantarı

Muhabbet kuşu yavrularında çeşitli sebeplerden kaynaklı kursak mantarı meydana gelmektedir. Kursak mantarı mikrobik bir oluşumdur ve yavru muhabbet kuşunun kursağında kitle oluşturmaya başlayarak , yavru muhabbet kuşu nun yemek ve nefes borusunu yavaşça tıkamaya başlar. Bu tıkama yavru muhabbet kuşunun kısa sürede ölümüne sebep olur. Peki bu kursak mantarı oluşumu neden meydana geliyor ?

Kursak mantarı sebepleri kısaca şu şekildedir;

Üretim yapılan alan da tütün ürünleri tüketimi

Hijyenik olmayan mama yedirme aparatları

Yavruların başka kuşların altına kaydırılması

Kirli kafesler ve yuvalıklar

Günlük temizliği yapılmayan yem ve su kapları

Yoğun stres ve huzursuzluk

Yem Kalitesi

Üretim Yapılan Alanda Tütün Ürünleri Tüketmek – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet kuşu üretimi yapmış olduğunuz alan da tütün ürünleri tüketmek , ortam havasını hızlı bir şekilde değiştirir. Yavru muhabbet kuşlarının oksijene olan ihtiyaçları anaç kuşlara göre daha fazladır ve bağışıklık sistemleri henüz tamamen gelişmemiş olan yavrular , kötü hava koşullarından çok çabuk etkilenirler.

Tütün ürünlerinden çıkan duman yavru muhabbet kuşlarının solunum yollarında enfeksiyona sebep olur. Bu enfeksiyon sonucunda kursak mantarı meydana gelebilmektedir. Daha çok etkilenen kuş ırkları arasında mutasyon olan ırklar ve mutasyon ırkların en başında da Jumbo ırklar gelmektedir. Ama yine de tüm cins ve ırk kuş yavruları  aynı şekilde kursak mantarına yakalanabilmektedir.

Hijyenik Olmayan Mama Yedirme Enjektörleri ve Benzerleri – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet kuşu yavruları çoğu üretici tarafından elle beslenmektedir. Anne ve baba altında olan kuş yavruları bile çeşitli aparatlar ile elle beslenerek anne ve baba üzerindeki yükü azaltmaktadır. Peki ama bu işlem sırasında yapılan hatalar neticesinde kursak mantarına sebep olduğunuzu biliyor muydunuz ?

Genellikle sıvı mamaları , mama enjektörü ile yavru muhabbet kuşlarının kursaklarına enjekte ederek onları beslemekteyiz. Ama dikkat etmediğimiz bir nokta var. Enjektör her bir kuş için kullanılırken mutlaka sıcak su ile temizlenmeli ve her yavru kuş için hijyenik olmalıdır.

Muhabbet kuşu yavruları kendi kardeşleri ve anne babaları dahil aynı mikrobu taşımaktadırlar. Bu aile içerisinde gelişen mikroplar , tek kafeste yaşayan kuşlar için tehdit değildir. Diğer her bir kafes içinde durum aynıdır ama mikroplar farklı ve bağışıklık sistemleri de farklı mikroplara karşı gelişmiştir. Farklı kafesteki yavruların yedirilmesi ve daha sonrasında temizlenmeyen mama aparatları başka kafes kuşlarında da kullanılıyorsa , kursak mantarına sebebiyet vermektedir.

Muhabbet Kuşu Yavrularının Başka Kuşların Altına Kaydırılması – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür

Muhabbet kuşu üretimi ile yoğun olarak uğraşanlar genellikle yavru kuşların kaydırılmasını sağlarlar. Yavru kaydırma işlemi bir çok sebepten gerçekleştirilmektedir. Üst yazımızda mikroplardan ve her kafeste bağışıklık sistemlerinin farklılıklarından bahsetmiştik. Bu konuda da mantık aynıdır.

Her kafes için mevcut bakteri ve mikrop farklılıkları vardır. Her kafes içerisinde yaşayan kuşlar için mevcut mikroplara ve bakterilere karşı bağışıklık sistemi farklılıkları vardır. A  kafesinden alınan muhabbet kuşları A virüsü taşırken B kafesinde yaşayan kuşlar ise B virüsü taşımaktadırlar. A kafesinden alınan yavrular B kafesine alındığında , A ve B virüsünü bir araya getirmiş olursunuz. Bu durum bazen şu şekilde sonuçlanır.

Yuvalık değiştirilen yavru muhabbet kuşu A ve B virüsüne karşı bağışıklık kazanır yada

Muhabbet Kuşu Yavrusu bağışıklık sistemini geliştiremez ve kursak mantarı başta olmak üzere bir çok hastalığa yakalanabilir.

Kirli Kafeslerden Meydana Gelen Durumlar – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet kuşu kafesleri ve yuvalıkları kirli olduğunda yine kursak mantarına yakalanma şansları yüksek olur. Kafes içerisinde biriken gübre ve tozlar bir süre sonra toz taneciklerine dönüşerek , kuşların her kanat çırpışında hava akımına kapılarak , kuşların nefes borusundan ciğerlerine ve hatta yemek borusundan da kursak bölümüne kolaylıkla gitmektedir.

Gübre tozları başta olmak üzere kafes ve yuvalıkları kir  ve pislik tozları yavru muhabbet kuşlarınızın kursaklarında , kursak mantarını kolaylıkla oluşturabilmektedir. Mutlaka kafes ve yuvalık temizliğine özen göstermeliyiz.

Temizliği Geciktirilen Yem ve Su Kapları – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Günlük olarak itina ile temizliği yapılması gereken başta suluklar ve günlük taze yem vermeden önce temizlenmesi gereken yemlikler kursak mantarına sebep olmaktadır. Su kapları doldurulduğundan itibaren 24 saat sonrasında zararlı bakteriler üretmeye başlar. Bu zararlı bakteriler yavru muhabbet kuşlarının kursaklarında kursak mantarına sebep olmaktadır. Yem kaplarında genellikle meydana gelen nemlenme ve yem kalitesinin bozulması yine kursak mantarına sebep olmaktadır. Yem kaplarının günlük temizliği , yem kalitesi için Önemlidir.

Yoğun Stres ve Huzursuzluk Kaynaklı – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet kuşları doğada ağaç kovuklarına yuva yaparlar. Bu yuvalar genellikle çürümeye yüz tutan ağaçların zayıf noktalarında kurulur. Muhabbet kuşu ailesi ağaç gövdesindeki kovuğu arka arkaya test eder ve güvenliğinden emin olduktan sonra bu bölgede yuva kurmaya karar verirler. Bu yuvalık karanlık ve tek giriş çıkışı olan yabancı hayvanların ulaşamayacağı noktalarda bulunur. Muhabbet kuşu yavruları dış olaylardan çok çabuk etkilenebilirler.

Kafes ortamında tek bir kafes ve ona bağlı olan yuvalıklar mevcuttur. Muhabbet kuşları bu yuvalıklara yuva kurmak zorunda kalırlar. Yine de açık bir yuvalık tercih etmezler. Kısmen iç kısmı karanlık olan ve tek nokta giriş çıkışlı yuvalıklar içerisine yumurta ve yavru yaparlar.

Muhabbet kuşu yavrularını her seferinde görmek için yuvalık kapağı açıldığında , yavru kuşlar yoğun stres altında olurlar. Anne ve baba nın kullandığı giriş , çıkış deliğini gözetlerken , beklenmedik bir noktadan yuvalığa müdahale edilmesi onları huzursuz eder. Bu huzursuzluk ve stres kursak mantarına ve çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Muhabbet kuşu yavruları çok sık rahatsız edilmemelidirler.

Yem Kalitesi Kaynaklı Sorunlar – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet kuşu yemleri genellikle piyasada satın alınırken ya en ucuzu yada orta halli fiyatlara sahip olan ürünleri tercih etmekteyiz. Ama pahalı ürün ile ucuz ürün arasındaki farklılıkların içerisindeki tohum haricinde yapılan hijyenik müdahaleler olduğunu bilmemekteyiz.

Muhabbet kuşu yem, üreten kurumsal firmalar , kuru tahılların üzerinde meydana gelen tozları ve tortuları çeşitli dezenfeksiyon sistemlerinde gezdirerek tamamen temizler veya en aza indirir. Genellikle kurumsal firmalara ait yem paketlerinde toz olmaz.

Açık çuval ve markasız ürünler de yani tarladan direkt olarak çuvallara doldurulan ürünlerde yoğun toz bulunur. Bu tozlar yavru muhabbet kuşları kursaklarında , kursak mantarına sebep olmaktadır. Kursak mantarını önlemek için mutlaka yem markanız ne olursa olsun. Yem eleme makineleri kullanmalıyız. Yem paketi açıldığında , mutlaka yemliğe koyulmadan önce yem eleme makinesinden geçirilerek tozu alınmalıdır. Kaliteli yem kullanımı çok önemlidir.

Yem tozu haricinde bir diğer konu olan , yemli ve bayat yemlerdir. Akıllı yemlikler genellikle alt bölmelerinde yoğun nem saklamaktadırlar. Yem Kapları günlük olarak temizlenmediğinde , alt bölmede meydana gelen nemlenme üst kısma doğru tüm yem kalitesini yavaşça bozmaktadır. Kalitesiz yemleri genellikle kuşlar yemezler ve yemlikleri boşaltırlar. Ama yedikleri takdirde yine kursak mantarına yakalanma riskleri çok yüksek olur.

Anne ve Babanın Yuva Dağıtması – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür

Sıklıkla rahatsız edilen muhabbet kuşu yuvalıklarında yaşanan nadirde olsa sıkıntıların biri olan yuva dağıtma veya yavruların dövülmesi bazılarımız için sıklıkla yaşanan bir problemdir. Genellikle bu durumu yanlış yorumluyoruz. Nazar değdi veya strese girdiler gibi düşüncelere kapılsak da , tam olarak o şekilde değildir.

Muhabbet kuşları yuva yaptıklarında bu yuvanın rahatsız edilmemesi konusunda çok hassastırlar. Siz eğer yuvayı sıklıkla kontrol ediyor ve yavruları gözetliyorsanız. Anne ve baba mutlaka strese girer. Siz yuvalığa dokunduğunuzda , kuşlar yuvalığı her zaman teftiş ederler. Yuvanın sağlamlığını veya bir değişiklik mi var bunu merak ederler. Yuvalıkta yavru var ise bu durum daha da vahim olabilir.

Muhabbet kuşları yuvalarının başka canlılar tarafından tespit edilmesi sonucunda , yuvalarını taşıyabilen , yavrularını taşıyabilen hayvanlar olmadıklarından dolayı. Yavruları yuvadan dışarı atabilir , yavruları yuvalık içerisinde gaga darbeleri ile öldürebilirler. Bu durum kuşların aileyi koruma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır.

Ortam Sıcaklığı Kaynaklı Sorunlar – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Muhabbet kuşları tropik canlılardır. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olmadıkları gibi değişken hava koşullarına karşıda dayanıklı değildirler. Üreme sıcaklıkları 21 ila 26 derece aralığında tutulmalıdır. Eğer kuşunuz kızışmış ve ısı değerleriniz 21 derece altında ise muhabbet kuşu yavrularınızda muhtemel ölümler kısa sürede meydana gelebilmektedir.

Muhabbet kuşları yavruları ilk günlerde üzerlerine yatarak ısıtabilmektedirler. Fakat yavru muhabbet kuşları bir kaç gün büyüdüklerinde artık anne ve baba üzerlerine yatamaz ve onları örtemezler. Yavru muhabbet kuşları dış mekan ısı sı ile yüzleşmek durumunda kalırlar.

Henüz tüy yapısı oturmamış olan muhabbet kuşu yavruları 21 derece altındaki sıcaklıklarda üşürler ve kısa sürede ölebilirler. Aynı şekilde yoğun sıcaklıklardan kaynaklı da bunalım , stres gibi sorunlar yaşayarak yine hayatlarını kaybedebilirler. Üretim ısısı mutlaka 21 – 26 derece aralığında olmalıdır.

Yanlış Mama Eklentileri – Muhabbet Kuşu Yavruları Neden Ölür ?

Çoğu üretici pahalı mama fiyatlarından kaynaklı veya daha besleyici bir mama hazırlama çabası içerisinde kendi mamasını hazırlamaktadır. Fakat gereğinden fazla kullanan mısır unu sebebi ile yavru kuşların bağırsaklarında tıkanıklık meydana gelir be yavrular mama zamanları geldiğinde , mama yiyemezler. Tam tersine verdiğiniz mamayı kusmaya başlarlar.

Mısır unu tüm canlılar için kullanımı aslen zararlı olan bir gıda maddesidir. Çok az kullanıldığında faydası olan ama ayarı kaçınca sonuçları felakete sürükleyen bir ürün. Örnek vermek gerekirse 1 yemek kaşığı mısır ununu , su ile karıştırdığınızda kütle hacim olarak 1 kg ağırlığa geldiğini biliyor muydunuz. Ayrıca mısır unu kullanımı insanlarda bile bağırsak tıkanıklıklarına sebep olabilir ve hatta bu sorunlardan kaynaklı cerrahi işlemler ülkemizde bolca uygulanmaktadır.

Eğer mama kullanıyor iseniz , gerekirse hiç mısır unu kullanmamanızı veya kullanmanız gerekiyorsa , mısır unu haricinde kullanılan malzemelerin 10 da 1 i kadar mısır unu kullanmanızı tavsiye ederiz. Mısır unu yavru kuşların yağlanmasına ve kalıplanmasına , gelişimlerine yardım etmektedir.

Muhabbet Kuşu ve Sultan Papağanı Yavrusu Neden Ölür Video Anlatım

Muhabbet Kuşu Güncel Fiyatları 2021

Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir ? Basit Yöntem başlıklı makalemizde Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar