GÜVERCİN

Kanlı Yumurta Neden Olur ? Sebepleri

Kanatlı hayvanlar için kanlı yumurta yapmak genellikle normaldir. Kanlı yumurta yapan hayvanlar genel olarak , hayatının ilk yumurtası nı yapmış , yumurta kanalı daralması , anüs daralması ve strese bağlı sebeplerden meydana gelebilir. Bu yazımızda kanlı yumurta ile ilgili önemli detayları sizlerle paylaşacağız.

Stres Faktörü

Kanatlı hayvanınız ne olursa olsun kanlı yumurta , yumurta yapan hayvanların ortak problemidir ve sebepleri birbiri ile genel olarak aynıdır. Kanatlı hayvanlar yaşadıkları ortamda , stres altında olduklarında sinir sistemlerinde kasılmalar meydana gelebilir. Bu kasılmalar yumurta kanalından anüs e kadar uzanabilir.

Erkek dişiyi yumurtaya kovaladığında ve dişi kendini yumurtlamak zorunda hissettiğinde , yumurta yapmak dişi için çok zor bir hal alır. Mecburen yapacağı yumurtanın , yumurta kanalında kanlanarak çıkması muhtemeldir. Stres altında yumurtlayan dişilerin genellikle yumurta kabukları da , normal yapılan yumurta kabuğundan daha ince olur.

Kanatlı hayvanlarda stres faktörü , dişilerin yaşam alanında bulunan fazlalık erkeklerden de kaynaklanabilir. Fazla erkek olan kümes veya yaşam alanlarında , boşta kalan erkekler dişileri kat kat daha fazla rahatsız eder ve bu da stres için fazlası ile yeterli olur.

Yaşam alanlarında yapılan değişiklikler , kullanılan kümes veya kafesin küçültülmesi , kümes veya kafes içerisinde hayvanların sosyalleştiği bir objenin kaldırılması veya gereğinden fazla aksesuar kullanılması , stres kaynaklarından sayılmaktadır.

Genç Dişilerin İlk Yumurtaları

Kanatlı hayvanlar için dişiler yumurtadan çıktıktan en erken 4 ay sonra yumurta kanallarını geliştirmeye başlarlar. 4 ncü aylarında gelişime başlayan yumurta kanalı , daha önce hiç kullanılmadığından dolayı , yani dişi hiç yumurta yapmadığı için mevcut yumurta kanalı çok dar olur.

Genellikle dişiler ilk yumurtalarını kanlı olarak meydana getirirler. Bu durum çok sık yaşanır ve sorun teşkil etmez. Her hangi bir ilaç kullanmak veya tedavi gerektirmez. Kanlı yumurta genel olarak tavuklarda rastlanan normal bir olaydır. Tavuktan sonra , muhabbet kuşu ve papağan cinslerinde de kanlı yumurta yapma hemen hemen her üretim hane için gözlemlenebilir normal olaylardandır.

Uzun Süre Yumurta Yapmayan Dişiler

Kanatlı hayvanlarda dişiler bir çok yuva kurmuş veya düzenli yumurta yapmış ve yaşını almış hayvanlar olabilir. Dişiler bir süre sonra yumurtayı kesebilir ve dinlenmeye geçebilir. Başka bir açıdan bakıldığında bu kanatlı hayvan bir kuş ta olabilir ve kuşlarınızı dinlendirmeye almış olabilir , onlardan bir süre yavru , yumurta almamış olabilirsiniz.

Dinlenme süresi boyunca yumurta kanalında daralma ve anüs te küçülme meydana gelmiş olabilir. Bu tür durumlarda yine dişiler kanlı yumurta yapabilmektedir.

Normal Yumurta Sonrası Gelen Kanlı Yumurtalar

Kanatlı dişiler rutin yumurta yapmalarına rağmen , ard arda gelen sağlıklı yumurtalar sonrasında kanlı yumurta yapmış ise burada bazı sorunlar denetlenmelidir. Genel olarak bu problemi kuşlar yaşamaktadır. Kuşlar yuva kurduktan sonra , yuvaya yaptıkları sağlıklı yumurtalar ardından , son yumurtayı kanlı yapmış ise , ortam ısısı kontrol edilmelidir. Hayvanlarınız ihtiyaç duydukları en düşük 21 derecelik ortam ısısının altına düşmüş ise kanlı yumurtanın meydana gelmesi normaldir. Soğuk ortamlarda dişilerin anüslerinde küçülme ve buna bağlı olarak yumurta kanallarında da daralma meydana gelebilir. Bu durum kanlı yumurtanın meydana gelmesinde büyük etkendir.

Kafes İçerisine Yapılan Kanlı Yumurta

Kuşlarda yumurta sıkışması meydana gelmiş olabilir. Yumurta sıkışması kuşların genellikle kendi başlarına halledebileceği bir olaydır. Bir kaç yumurta yaptıktan sonra veya ilk yumurtada bu olayı yaşamak mümkündür. Yumurta sıkışma olayını yaşayan kuşlar , yuvalıktan çıkarak tünek üzerinde , sıkışan yumurtayı atmaya çalışırlar.

Genellikle tünek üzerinde bu sorunun üstesinden gelen kuşlar , yapmış oldukları kanlı yumurtayı kafes ortasına veya kenarına bırakırlar. Bu yumurtalar zarar görmemiş , delinmemiş veya deformasyona uğramamış ise , kafes içerisinden alınıp yuvalığa bırakılabilir. Kanlı yumurtalar da embriyo olma olasılığı çok yüksektir. Yani bu yumurtalar da döllü olurlar.

Kanlı Yumurta Hastalık Belirtisi Olabilir Mi ?

Kanatlı hayvanlar hastalandıklarında genel olarak gözlemlenen ilk belirti halsizliktir. Fakat dişiler çoğu zaman yumurta yapacak olduklarında da bu halsizlik yine gözlemlenebilir. Bunlar birbirine karıştırılmaması gereken belirtilerdendir.

Yumurta kanalında kanama olacak kadar ağır iç hastalığı yaşayan dişiler kesinlikle yumurta oluşturmaz ve yumurta yapmazlar. Kanlı yumurta yapmak , hiç bir hastalık için belirti değildir. Anüs yaralanması , önceden yapılmış büyük bir yumurta ile yumurta kanalında meydana gelen hasar , buna bağlı olarak anüste meydana gelebilecek deformasyonlar dan dolayı kanlı yumurtaya rastlamak mümkündür. Bu tip hasarlar hastalıktan sayılmazlar.

Bir önceki yazımız olan Sultan Papağanı Fiyatları 2021 Yükselme Devam Ediyor başlıklı makalemizde Sultan Papağanı Fiyatları hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

View Comments

Recent Posts

Olta,Olta Sehpası ve Olta Ekipmanları En Uygun Olta Balık Av Malzemeleri

Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…

3 ay ago

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

5 ay ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

3 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

3 sene ago

This website uses cookies.