Categories: MUHABBET KUŞU

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Nelerdir ? Hastalıkları

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri , tüy dökme sorunu , dışkı da anormallik , ishal , pusma , uyku hali ve tepkisizlik , muhabbet kuşu hastalık belirtileri arasında yer alan ve çok sık görülmeyen hareketlerde dengesizlik önemli bir bulgudur. Bunlar dışında sık yaşanan tüy yeme problemleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri , İshal Nedir ? İshal Tedavisi

Muhabbet Kuşu Neden İshal Olur ?

Muhabbet kuşları alışkın oldukları yaşam şartlarının değişimi ile ishal olabilecek kadar hassas canlılardır. Örneğin muhabbet kuşunuzun yemini değiştirmişseniz , farklı bir markadan yem almaya başlamışsanız bu kuşunuzu ishal edecektir. Açık yemler kullananlar bu sorunu daha fazla yaşamaktadırlar. İshal farklı etkiler altında da meydana gelebilir . Mesela ; mantar hastalıklarında , kavga meydana gelmiş ise yaralanmalar sonucu mikrobik oluşumlar , iç hastalıklar  , süresi dolmuş yem ve mama lar başta olmak üzere ishal sebebidir.

İshal Nedir ? İshal Neye Benzer ?

Muhabbet kuşları kafes içerisinde hareketli canlılardır. Hiç durmadan yem ile sosyalleşir ve buna bağlı olarak dışkılama yaparlar. Dışkı normal şartlarda katı bir formdadır. Genellikle cıvık olmaz. Eğer muhabbet kuşunuz artık sulu dışkı yapmaya başlamışsa , dışkısı su gibi , farklı renklerde sıvı şekilde  veya kısmi olarak katı ama bir kısmı sulu ise bu ishaldir.

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu ishal tedavisi adı altında internette bir çok makale bulmanız mümkün. Çok fazla ishal videosu veya tedavi yazısı okumanız mümkün. Fakat önemli olan bir husus vardır. Bu husus yanında ölümcül etkiler getirmektedir. Her muhabbet kuşu standart sulu dışkı ile ishal etiketine sahip olmamalıdır.  Bilinmelidir ki çok fazla ölümcül muhabbet kuşu hastalık belirtileri arasında ishal yer almaktadır.

Her ishal olan kuş aynı hastalığa sahip olmayabilir. Kesinlikle veteriner harici ilaç önerisi yapılması hem kanunen hem de insani olarak etik değildir. Muhabbet kuşunuzun ishal durumu var ise mutlaka , kuşunuzu kafesi ile birlikte veteriner hekim e götürmelisiniz. Mümkünse muhabbet kuşunu kafesi ile birlikte ve kafes içerisindeki dışkı veya dışkılarını temizlemeden götürünüz. Veteriner hekim kuşunuzun genel hareketlerini değerlendirirken , dışkı örneğini de ihtiyaç duyacaktır.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri , Solunum Yolu Yetersizliği

Muhabbet kuşlarında genel olarak yaşanan sorunlu hastalıkların başında gelir. Solunum yolu yetersizliği fazla kilo dan meydana gelebildiği gibi , mikrobik durumlarda da kendini göstermektedir. Muhabbet kuşu ağzını açıp kapıyor , dışkısı form değiştirmiş , durgunluk , halsizlik , uyku hali var ise bu bir CRD olabilir. Muhabbet kuşunuzu bu bulgular doğrultusunda mutlaka veteriner hekim e götürmelisiniz. Kesinlikle öneriler ile ilaç kullanmamalısınız.

Muhabbet Kuşu Solunum Yolu Hastalığı Neden Olur ?

Muhabbet kuşları meraklı canlılardır her yeri ısırıp tadına bakmaya çalışırlar. Muhabbet kuşları gagaları ile ulaşabilecekleri gübre parçalarını ağızlarına alabilirler , yem ve gübre birbirine karışmış ise pis yemleri ağızlarına yine alabilirler. Bu durumlarda kuşunuzun CRD olmaması için hiç bir sebep yoktur. CRD ir ciğer mikrobu , solunum yolu enfeksiyonudur.  Bu sebepler haricinde muhabbet kuşunun bulunduğu ortam tozlu ve havasız ise rutubet oksijen seviyesinde yetersizlik var ise Muhabbet kuşu solunum yetersizliği yine görülebilir.

Muhabbet Kuşu CRD Hastalığı Nedir ? Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşlarında görülen CRD hastalığı kısa sürede kuşunuzu öldürecek güce sahiptir. Öncelikle muhabbet kuşlarında ağız açıp kapama başlar ve mikroplar solunum yolunu aşıp , ciğerlere ulaştığında artık nefes almayı çok güç hale getirir. Kuşlar bu durumda nefessiz kalıp ölürler. Acilen tedavi edilmeleri gerekir. Muhabbet kuşlarında CRD belirtisine rastladığınız an itibari ile veteriner e gitmelisiniz. Bu hastalık bazen 3 günde bazen 15 günde kuşları öldürmektedir.

Muhabbet Kuşu Çiftlerinde Yaşanan Solunum Yetersizliği

Her solunum yolu yetersizliği CRD değildir elbette. Çift muhabbet kuşlarında , yaşlı muhabbet kuşlarında bu durum görülebilir ve çoğu zaman bu bir hastalık değildir. Genellikle hazımsızlık kaynaklı karın bölgesinde şişme meydana gelir ve muhabbet kuşları bu durum karşısında ağızlarını açıp kapayarak kendilerini rahatlatmaya çalışırlar. Muhabbet kuşu dişileri yumurta yapma aşamasında yine ağız açıp kapama egzersizlerini yapabilirler. Hastalık ile karıştırılmaması gereken önemli hususlardandır.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Beyin Tümörü

Muhabbet kuşlarında beyin tümör ü yaygın bir hastalıktır. Fakat genellikle 8 yaş üstü muhabbet kuşlarında görülür. Muhabbet kuşlarında meydana gelen beyin tümörü , kuşun hareketlerinde değişime neden olur. İstem dışı vücut dili meydana gelir.

Muhabbet Kuşu Beyin Tümörü Belirtileri

Muhabbet kuşu Hastalık Belirtileri , beyin tümörünün ilk evrelerinde tünekten düşmeye ve yerde çırpınmaya başlayabilir. Uçma bozukluğu ve hareketsizlik meydana gelir. Beyin tümörü olan kuşlar bazen normal bazen de anormal olabilirler. Bir dakika önce canlı olan kuş , 1 dakika sonra ölü gibi davranabilir. Yem yeme , su içme  davranışlarında bozukluklar yine gözlemlenebilir.

Muhabbet Kuşlarında Beyin Tümörü Neden Meydana Gelir ?

Muhabbet kuşları 8 yaşına ulaştıklarında artık yaşlanmaya başlarlar. Vücut yorulur ve organlar eskisi gibi çalışmamaya başlar. 8 Yaşına kadar belli bir standartta beslenen kuşlarda sorun yaşanmaz iken 8 yaş sonrasında sıkıntılar çığ gibi büyümeye başlar. Bunun sebebi doğru bildiğimiz yanlışlardır.

Muhabbet kuşlarında beyin tümörü genç yaşta yapmış olduğu bir kavga sonucu , kafasına altığı derin darbe kaynaklı olabilir.

Bilinçsiz kullanılan vitaminler muhabbet kuşu beyin tümör ünü tetikleyebilir.

Yüksek protein içerikli yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi yine beyin tümörü sebebi olmaktadır.

Muhabbet Kuşu Hastalık Tedavisi Beyin Tümörü

Maalesef kuşların beyinlerinde oluşan tümör için şuan ki teknoloji ve ilaçlar ile yapılabilecek bir şey söz konusu değildir. Bu durumlarda kuşları rahat ettirmek önemlidir. Yüksek protein ve yüksek enerjili yiyecekler yerine , lifli yiyecekler tercih etmelisiniz. Muhabbet kuşunuz için günlük 1 adet aspirin taze suyuna karıştırıp , kanının sulanmasını sağlayabilir ağrılarını az da olsa hafifletebilirsiniz. Muhabbet kuşu beyin tümörü hastalığı kuşlarda istem dışı hareketler yaptırır.

Veteriner hekime kuşunuzu götürmeniz ve teşhisi veteriner hekimin koyması önemlidir. Bu belirtiler ile başka bir hastalık veya rahatsızlık örtüşebilmektedir.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Mantar Hastalığı

Muhabbet kuşlarında çeşitli mantar hastalıkları görülebilir. Bu mantarlar iç ve dış olmak üzere iki şekilde incelenmelidir. Kuşunuzda hapşırma , tıksırma , nefes alma sorunları , iştahsızlık , yem çıkarma gibi sorunlar gözlemleniyor ise mutlaka muhabbet kuşu ele alınmalı ve solunum yolu gözlemlenmelidir. Muhabbet kuşu solunum yolunda peynirimsi noktacıklar görebiliyor iseniz bu kuşunuzda iç mantar olduğunu gösterir. Bu mantar türü genellikle kursak mantarı olarak da adlandırılır.

Kuşunuzda kepek dökme problemi yaşanıyor ise , bacaklarında pütür pütür oluşumlar var ise ilk olarak mantar oluşumundan şüphe edilmelidir. Muhabbet kuşlarında mantar hastalığı bulaşıcı ve rahatsız edici bir durumdur.

Kursak Mantarı Sebepleri Nelerdir ?

Muhabbet Kuşu Hastalık Tedavisi Mantar Hastalığı

Muhabbet kuşlarında meydana gelen mantar hastalıkları birbirlerine benzerlik gösterseler de , tedavi yöntemleri , kullanılan ilaçlar birbirinden farklıdır. Bunun için mutlaka veteriner hekim e gidilmelidir. Kuşunuzun mantar tedavisinin nasıl ilerleyeceğine veteriner hekim karar vermelidir. Mantar hastalıkları bulaşıcıdır ve genel olarak temas yöntemi ile bulaşmaktadır. Mantar şüphesi meydana geldiğinde kuşunuzu diğer kuşlardan mutlaka ayırmalısınız.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Romatizma Hastalığı

Muhabbet kuşlarında romatizma hastalığı Genellikle ileri yaşlarda görüldüğü gibi genç yaşlarda da görülebilir. Romatizma hastalığına yakalanan kuşlar da yürürken yere düşme , tırmanırken yere düşme , tünekte dururken düşme gözlemlenebilir. Muhabbet kuşu romatizma hastalığı eklem hastalığıdır. Eklemlerde oluşan iltihaplar kuşunuzun kısa nöbetler geçirmesine sebep olabilir.

Muhabbet Kuşu Hastalık Tedavisi Romatizma Hastalığı

Muhabbet kuşu eklem hastalıklarından olan romatizma hastalığı ilaç tedavisi ile tamamen iyileştirilebilir. Fakat bazı kuşlarda romatizma hastalığı tamamen iyileşmez ve bu tür kuşların düzenli olarak ilaç kullanmaları gerekir. İlaç kullanan romatizma hastası muhabbet kuşları normal hayatlarına devam ederler ve yürüme bozukluğu yaşamazlar. Muhabbet Kuşu romatizma ilacı için veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Romatizma ilacı eczanelerde veya marketlerde bulunmaz.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Çiçek Hastalığı

Muhabbet kuşlarında çiçek hastalığı en kötü  hastalıklardan biridir. Muhabbet kuşlarında meydana gelen çiçek hastalığı kuşlarda kısa sürede zayıflama meydana getir. Kuşlar iyice güçsüzleşir ve kendilerini hastalığın pençesine bırakırlar. Muhabbet kuşlarında çiçek hastalığı gaga , göz  , anüs , çere etrafında görülebildiği gibi ağız içi ve kenarlarında da görülebilir. Çiçek hastalığı kabuksu bir görünüme sahiptir. Erimiş ve kurumuş şeker tabakasına benzer. Muhabbet kuşlarında çiçek hastalığı kuşunuzun nemli olan bölgelerinde sık görülür.

Muhabbet Kuşu Hastalık Tedavisi Çiçek Hastalığı

Çiçek hastalığı her hayvanda oluşabilir. Fakat ölümcüllük oranı hayvanın cinsine ve ırkına göre değişiklik gösterir. Çiçek hastalığından en çok etkilenen hayvanların başında muhabbet kuşları gelmektedir. Muhabbet kuşlarında çiçek oluşumu dikkatinizi çektiği an itibari ile tedavi acil olarak başlamalıdır. Çiçek hastalığı için aşılama yöntemi kullanılır. Bunun için mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.

Muhabbet Kuşu Çiçek Hastalığı Neden Meydana Gelir ?

Çiçek hastalığı nemli , rutubetli yerleri seven bir hastalıktır. Kuşların bulunduğu yaşam alanlarında ortam hava kalitesi düşük ise çiçek hastalığına yakalanması an meselesi olur. bazen muhabbet kuşları kaliteli ortamlarda , kaliteli yaşam tarzına sahip olsalar bile çiçek hastalığına yakalanabilirler. Fakat bu hastalık bu şartlarda sadece başka bir hayvandan bulaşırsa meydana gelir. Yeni alınan bir muhabbet kuşu , veya farklı bir kanatlı hayvan doğrudan kuşunuza bu hastalığı bulaştırabileceği gibi , sizin hasta bir hayvana temas edip muhabbet kuşuna bu hastalığı taşımanız da mümkündür. İyi temizlenmemiş suluk , yemlikler de çiçek hastalığına sebebiyet verebilir.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri Karın Şişmesi Hazımsızlık

Muhabbet kuşlarında bir çok sebepten karın bölgesinde şişme olur. Yaşlı kuşlarda bu sorun daha fazla görülür. Bunun sebebi genellikle değiştirilen yemlerden olmaktadır. Kuşunuz bir markanın yemine alışmış ise hep o markadan yemelidir. Yada açık yem kullanıyorsanız , açık yemler hiç bir zaman aynı kalitede ürün piyasaya süremezler. Öncelikle yem markası sabit ve kurumsal olmalıdır.

Kuşunuz hazmedemeyeceği yiyecekler yemiş olabilir , genellikle insan yiyecekleri muhabbet kuşlarında hazımsızlık yapabilirler. Evinizde elinize omuzunuza alışkın muhabbet kuşu var ise masanıza geldiğinde aşırı derecede insan yemeği yedirmemeniz önemlidir.

Belirti olarak şişkinlik olan kısım üzerinde gerilmeden dolayı kızarıklık ve şişkinlikten dolayı belirgin damar yolları gözlemlenebilir.

Muhabbet Kuşu Hastalık Tedavisi Karın Şişmesi Hazımsızlık

Muhabbet kuşlarında yaşanan hazımsızlıklar için takviye ürünler önerilmektedir. Bu takviye ürünler kuşunuzun filorasını yeniden düzenler ve hazımsızlık sorununu ortadan kaldırır. Kuşunuz yeniden eski sağlığına kavuşması maksimum 5 gün sürer. Genellikle 2 günde filora düzenleyiciler için bu sorun ortadan kalkmaktadır. Fakat bu şişkinliğin hazımsızlık olup olmadığına veteriner hekim karar vermelidir. Çünkü karın içinde ur gibi yağ kitlesi de meydana gelmiş olabilir.

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri E-COLİ Nasıl Anlaşılır ?

Muhabbet kuşlarında bakım hatalarından kaynaklı olarak e – coli ye rastlamak mümkündür E coli hastalığı en önemli belirtileri şu şekilde görülmektedir. Su gibi dışkılama , bu dışkı renkli veya su gibi saydam olabilir , kuşunuzda halsizlik , tüy kabartma , hızlı zayıflama gibi.

E -Coli Hastalığı Nasıl Oluşur ? E coli Bulaşıcı Mı ?

Kanatlı hayvanlar için e coli hastalığı gerçekten can sıkıcı bir durumdur. Kuşlar günlük su ihtiyaçlarını giderdikleri su kaplarından veya su birikintilerinden bu hastalığı kolayca kapabilmektedirler. e coli hastalığı iç hastalıktır ve bağırsakta yaşayan tehlikeli bir mikroptur. E coli aynı zamanda bulaşıcıdır ve kesinlikle hasta olan kuş diğerlerinden ayrılmalıdır.

E Coli Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapmalıyız ?

Muhabbet kuşlarını e coli den uzak tutabilmek için mutlaka su kaplarını 24 saat te bir kez temizce yıkamalısınız. Tıpki kendinize su bardağı yıkıyormuş gibi hatasız olmalıdır. E Coli hastalığı  PH değeri düşen su kapları içerisinde hızlıca meydana gelir. Kuşlar genel olarak su içme eğiliminde bu mikrop ile tanışırlar. Kuşlarımızı dışarı salıyorsak su birikintilerinden su içmeyeceklerinden de emin olmalıyız.  Kafes içerisinde kendi gübreleri ile temas olmamalıdır. Muhabbet kuşu dışkılarında da e coli mikrobu az veya çok bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki  e coli bağırsaklarda düşük oranlarda yaşayan bir mikrop biçimidir. Fakat bu mikrop desteklendiğinde şiddeti artar ve ölümcül olur.

Muhabbet Kuşu Hastalık Tedavisi E Coli Hastalığı

E Coli ve bir çok hastalığın tedavisinde Baytril kullanılmaktadır. Bu ilaç ile kuşlarınızı tedavi edebilirsiniz. Fakat kuşunuzun gerçekten e coli olup olmadığına veteriner hekim karar vermelidir. Veteriner hekim e ulaşamadığınız bu nokta da bu ilaca da ulaşmanız zaten mümkün olmayacaktır. İnternette satışı yapılan çoğu ilaç veteriner satış fiyatlarının çok daha üzerinde olabilmektedir.

EN UYGUN KREDİ HESAPLAMA ARACI İÇİN TIKLAYIN

Bir önceki yazımız olan Muhabbet Kuşu Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Nasıl Yapılır ? başlıklı makalemizde muhabbet kuşu bağışıklık güçlendirme hakkında bilgiler verilmektedir.

halit

Recent Posts

Olta,Olta Sehpası ve Olta Ekipmanları En Uygun Olta Balık Av Malzemeleri

Bu yazımızda hobidaşlar için en uygun ve kaliteli olta , olta sehpası , olta ekipmanları…

3 ay ago

Güvercin CRD Hastalığı , Güvercin Öksürüğü, Güvercin Gıgık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin CRD , Gıgık Hastalığı Nedir ? Güvercin CRD hastalığı solunum yolunda başlayarak , ak…

5 ay ago

Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği…

1 sene ago

Güncel Yem Fiyatları – Hayvan Çuval Yem Fiyatları

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sebepli yem fiyatları 2021 yılı itibari ile ani değişime uğradı. Yem…

3 sene ago

Civciv Nasıl Isıtılır ? Civciv Nasıl Sıcak Tutulur ?

Civciv sahiplenen bireyler civciv nasıl ısıtılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Civciv ısıtma işlemi civciv sayısına…

3 sene ago

Muhabbet Kuşu Yumurtlatma Nasıl Yapılır ?

Muhabbet kuşu yumurtlatma bir kesim üretici için merak konusudur. Olması gereken her şeyi yapıyorsunuz ama…

3 sene ago

This website uses cookies.