Köpekler de Doğru Çiftleşme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?
Köpeklerde çiftleşme ırk ve cinslere göre değişiklik gösterir. Köpeklerin eşleşmesi doğru zamanda ve olması gerektiği gibi hatasız yapılmalıdır. Köpek çiftleştirme basit gibi görülse de çok fazla ince ayrıntıya sahiptir. Bu ayrıntıları teker teker inceleyelim.
KÖPEK ÇİFTLEŞTİRME DE EŞ SEÇİMİ NASIL OLMALI?
Öncelike bir köpeği çiftleştirmek istiyorsanız boyutuna dikkat etmelisiniz. Küçük dişi köpek , büyük erkek köpek ile eşleşirse doğum esnasında büyük sıkıntılar yaşar. Yavruları olması grektiği gibi doğal yoldan çıkaramamak gibi.
Çiftleştirilecek köpeğin ırkı önemlidir. Farklı iki ırk bir araya geldiğinde maalesef yavrular tamamen melez bir şekilde dünyaya gelir. Aynı ırktan iki köpek hem eşleşmede , hem yavru yapımında büyük ihtimalle hiç sıkıntı yaşamaz ve yaşatmazlar.
DİŞİ KÖPEK ÇİFTLEŞMEYE NE ZAMAN HAZIR OLUR?
Dişi köpekler hastalık geçirmeye başladığı andan itibaren eşleştirilmelidir bilgisine genel olarak sahibiz. Fakat bu jonu biraz daha ayrıntılı. Dişi köpekler insanlar gibi regli olurlar. Yani adet görürler.
Dişi köpekler adet görmeye başladıklarında vücutlarında bulunan eski yumurtalar imha olur ve kanama yolu ile vücuttan atılır. Kanama esnasında vücutta sağlıklı yumurta bulunmadığından bu dönem içerisinde yapılacak eşleştime dişi köpeğin hamile kalmasını sağlamayacaktır.
Dişi köpekler kanama bittikten sonraki 10 gün içerisinde yapılacak olan eşleştirme , dişi köpeğin hamile kalmasını sağlayacaktır.
DİŞİ KÖPEĞİN HAMİLE KALMASI İÇİN KAÇ KEZ ÇİFTLEŞTİRİLMELİ?
Dişi köpeğin hamile kalması için bir kez çiftleşmesi yeterli. Fakat çiftleşmesayısı ve çiftleşme kalitesi yavru sayısını belirler. Bir defa çiftleşme ile üç defa çiftleşme arasında mutlaka yavru sayısı farkeder. Bu bilgi minyatür ırklar için geçerli değildir. Minyatür ırklar genellikle bir yavru yaparlar. Fakat onları da en az üç kez çiftleştirmenin faydası vardır.
DOĞUM YAPAN DİŞİ KÖPEKLERİN ÖMRÜ KISALIYOR MU?
Evet dişi köpekler ne kadar fazla doğum yaparsa o denli hayat kaliteleri düşer ve ömürleri kısalır. Her hamilelik dişi köpekler için bir yüktür ve doğumları da , o denli zordur.
Her doğumda hastalık kapma veya hastalık üretme potansiyelleri çok yüksektir. Vücut deformasyonu ve organların hızlı yaşlanması meydana gelir.
ÇİFTLEŞTİRİLECEK OLAN KÖPEKLER BİR ARAYA NASIL GETİRİLMELİ?
Çiftleşmesini istediğiniz köpekleri öncelikle birbirlerine alıştırmalısınız. Bazen köpekler ilk tanışma da aniyeler içerisinde eşleşirken , bazı köpekler günlerce birbiri ile kavga edebilir.
Dişi köpekte kanama başladıktan hemen sonra erkek köpek getirilmeli ve yakın bir yere bağlanmalıdır. Köpekler bu esnada burun buruna gelebilmelidir. Fakat eşleşebilecek kadar yakın olmamalıdır. Dişi köpeğin kanaması bitmelidir ve kanama bitiminde erkek köpeğin bağını 2 metre daha uzatıp eş olmaları beklenmelidir.
KÖPEKLERDE ÇİFTLEŞME SONRASI KİLİTLENME NORMAL Mİ?
Köpeklerde çiftleşme sonrası kilitlenme normaldir. Bu aşamada köpeklere müdahale edilmemelidir. Köpeklerin birbiri ile kilitlenmesi esnasında çiftleşme devam etmektedir. Erkek köpek dişi köpeğin yumurtalıklarına sperm aktarmaya devam eder. Bu aşamada yapılan en büyük hata , köpekleri birbirinden ayırmaktır. Su dökmek ve çekmek en büyük hatadır.
Bir önceki yazımız olan Güncel Yem Fiyatları - Hayvan Çuval Yem Fiyatları başlıklı makalemizde güncel yem fiyatları, yem fiyatları ve yem fiyatları güncel hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.